Kanser tedavisinde çığır açacak teknoloji Türkiye’ye geliyor!
Kanser tedavisinde umut veren gelişme! Türkiye’de ilk kez, kanserli hücreleri hedef alarak yok eden CAR T-cell hücrelerinin üretileceği laboratuvar kuruluyor. Bu teknolojiyle birçok hastaya yeni bir yaşam umudu doğacak.

Kanserle mücadelede devrim niteliğinde kabul edilen CAR T-cell (Chimeric Antigen Receptor T hücresi) teknolojisi, Türkiye’de üretilecek. Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, bu alanda Türkiye’nin kendi laboratuvarını kurmak üzere olduğunu açıkladı.
Kurulacak merkezde üretilecek özel hücrelerin, kanserli hücreleri doğrudan hedef alarak yok edeceği belirtildi.

Samsun’da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Karaöz, “Hedefimiz, 6 ay ila 1 yıl içerisinde bu güçlü bağışıklık hücrelerini Türk hastalarının hizmetine sunmak. Bu, Türkiye’nin kanser tedavisinde kendi teknolojisini geliştirmesi açısından büyük bir adım” dedi.
KÖK HÜCRELERLE UMUT VEREN TEDAVİ
Karaöz, tıbbın bazı hastalıklarda kesin çözüm sunmakta yetersiz kaldığını belirterek, özellikle nörodejeneratif hastalıklarda hücre kaybının geri döndürülemediğine dikkat çekti.
Parkinson ve Tip 1 Diyabet gibi hastalıklarda ölen hücrelerin yerine yenilerinin konulamadığını vurgulayan Karaöz, kök hücre temelli tedavilerin bu boşluğu doldurabileceğini söyledi.
ÜRETİM SIKI DENETİMLE GERÇEKLEŞECEK

Hücresel tedavilerin ancak Sağlık Bakanlığı onayı ve GMP (İyi Üretim Uygulamaları) standartlarında üretilmiş hücrelerle uygulanabileceğini hatırlatan Karaöz, bu alandaki istismarlara da dikkat çekti.
“Bilimsel veriye dayanmayan, hastaya boş umutlar veren uygulamalardan kaçınılmalı. Hücresel tedavi, ancak uygun hasta gruplarına, bilimsel temelli yaklaşımlarla yapılmalı” dedi.
'KÖK HÜCRE KANSER YAPAR' ENDİŞESİ ASILSIZ
Kök hücrelerin kansere yol açıp açmadığı yönündeki sorulara da açıklık getiren Karaöz, klinik uygulamalarda kullanılan erişkin kök hücrelerinin bugüne kadar ciddi bir yan etki ya da kanser riski göstermediğini söyledi.
HEDEF: SOLİT TÜMÖRLER VE OTOİMMÜN HASTALIKLAR

Kurulacak olan CAR T-cell üretim laboratuvarının Liv Hospital Vadi İstanbul’da yer alacağını söyleyen Karaöz, bu merkezde kanser hücrelerini tanıyacak şekilde programlanan bağışıklık hücrelerinin üretilip hastalara uygulanacağını belirtti.
“Bu tedavi yöntemi, sadece kan kanserlerinde değil, ilerleyen süreçte solid tümörlerde ve otoimmün hastalıklarda da umut olabilir" ifadelerini kullandı.
Türkiye, bu yatırımla birlikte hücresel immünoterapi alanında dünyayla eş zamanlı ilerleyen sayılı ülkeler arasında yer almayı hedefliyor.
Bu gelişmeyle birlikte, kanser tedavisinde yerli ve yenilikçi çözümler için önemli bir kapı aralanmış olacak.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

PKK ne diyor siz ne diyorsunuz? Milleti narkozlamaya utanmıyor musunuz?

Lozan'ı sorgulama cesaretini kimden aldı?

Terör örgütünün fesih kararı sonrası 'Yeni Anayasa' hazırlığı

Galatasaray, Napoli ile Osimhen transferi konusunda anlaştı

Gazeteler, terör örgütü PKK'nın fesih açıklamasını nasıl gördü?

BEDAŞ İstanbul'da bugün elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri sıraladı

Bölücü örgüt PKK fesih kararı aldı, yandaş medya yeni yol haritasını açıkladı

Emperyalizm Türkiye'den ne istedi, Erdoğan iktidarına ne vadetti?

Cemil Önal suikastının tanığı konuştu...

Terör örgütünün sözde kongresinde dikkat çeken ayrıntı