Minguzzi cinayetinde 'takipsizlik' kararı büyük tepki çekmişti! Adalet Bakanı'ndan açıklama geldi
Kadıköy'de 14 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’nin bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin davada, cinayet aletinin "yasaklı bıçak" sayılmaması ve bu nedenle takipsizlik kararı verilmesi kamuoyunda büyük tepki çekti. Gelen eleştiriler üzerine açıklama yapan Adalet Bakanlığı, “Herhangi bir alet, suç işlemek amacıyla kullanıldığında silah sayılır. Bu durum Türk Ceza Kanunu’nda açıkça tanımlanmıştır” ifadelerini kullandı.

İstanbul Kadıköy'de bit pazarında bıçaklanarak öldürülen 14 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde kullanılan bıçağın yasaklı sayılmaması ve takipsizlik kararı verilmesi büyük tepki çekmişti.
Bu tepkiler üzerine Adalet Bakanlığı bir açıklama yaptı ve kullanılan bıçağın teknik olarak yasaklı sınıfta olmadığı ancak cinayette kullanılması nedeniyle suç aleti olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Sonuç olarak evde kullandığımız ekmek bıçağı 6136 kapsamında suç değildir. Eğer ekmek bıçağı ile birini öldürür veya yaralarsanız buradaki silah suç aleti olarak kabul edilir" denildi.

TAKİPSİZLİK KARARI BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ
Minguzzi cinayetinde, tutuklu sanık B.B'nin kullandığı bıçağa ilişkin kriminal incelemede cinayet aletinin 'yasak niteliği taşıyan bıçaklardan olmadığı' belirlenmişti. Bunun üzerine de B.B. hakkında “Bıçak veya diğer aletleri izinsiz olarak satın alma, taşıma veya bulundurma” suçundan takipsizlik kararı verildi.
SOSYAL MEDYA AYAĞA KALKTI
Bu kararın açıklanmasının ardından ise özellikle sosyal medyada büyük bir tepki oluştu. Bu tepkilerden sonra Adalet Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, cinayette kullanılan bıçağın yasa dışı sayılmaması ve kovuşturmaya yer verilmediğine ilişkin çıkan haberlere dair yanlış anlaşılan bir konuya açıklık getirmek istendiği belirtildi.

Açıklamada, "Öncelikle uçun işlenmesi sırasında kullanılan bütün aletler silahtır. Örneğin bir kişi bir başkasına taş atsa, taşla yaralanma meydana gelse buradaki taş silah sayılır. Bu durum TCK’nın 6. maddesinde belirlenmiştir" denildi.
"Bunun dışında 6136 Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'un 4. maddesi suç unsuru sayılan silahları ihtiva eder. Bu kanuna göre bıçakların silah sayılabilmesi için belli bir ölçünün üzerinde olması gerekir. Aynı şekilde ateşli silahların da ruhsatsız olması, mermilerin de belli bir sayıda ele geçirilmiş olması gereklidir. Belli uzunluk ve şekildeki bıçakların suç teşkil etmesi hususu tamamen teknik bir konudur ve 6136 sayılı kanunda açıkça belirtilmiştir."

"EKMEK BIÇAĞI İLE BİRİNİ ÖLDÜRÜRSENİZ SUÇ ALETİ OLARAK KABUL EDİLİR"
Açıklamada, kanunun 4. maddesindeki, "Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır" hükmüne yer verilirken, "Eğer kişi bu maddede sayılan silahları bulundurursa otomatik olarak 6136’ya aykırı hareket etmiş olur. Sonuç olarak; evde kullandığımız ekmek bıçağı 6136 kapsamında suç değildir. Eğer ekmek bıçağı ile birini öldürür veya yaralarsanız buradaki silah suç aleti olarak kabul edilir" ifadeleri yer aldı.

Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Mayıs ayının son anketinde yüzde 30'u geçen tek parti var!

BEDAŞ İstanbul'da bugün elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri sıraladı

Bize 'Soykırımcı' diyerek ne iyi ettiniz!.. 'Konstantinopol'e hoşgeldiniz!..

Açık etmeselerdi iyiydi

Asu Kaya hakkında çirkin mesaj iddiası! İYİ Partili Toktaş'tan açıklama geldi

Belediyelere ‘yetki tırpanı’! Sadece çöp toplayacaklar

A101 Aktüel 22 Mayıs Perşembe kataloğu yayımlandı! Bu hafta A101'e neler geliyor

Şükriye Aci, '100 milyon lira kan parası aldı' iddiası ardından konuştu

Lütfen yapmayın, şunu bize dinletmeyin!

Şampiyonluk kutlamasında sahneye çıkacak sanatçılar belli oldu!