Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.471

Yeşil Pasaport Nedir? Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil pasaport olarak da bilinen hususi damgalı pasaport ülkemiz vatandaşlarına verilen birkaç pasaport türünden biridir. Her pasaport türünün kendine özel özellikleri ve şartları var. Peki yeşil pasaport şartları nelerdir? Kimler yeşil pasaport alabilir?

Yeşil Pasaport Nedir? Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil renkli bir kapağa sahip olduğu için “ yeşil pasaport” olarak adlandırılan bu pasaport türü, sınırlı sayıda ve belirli statüdeki kişilere verildiği için diğer ülkeler açısından daha kolay kabul edilme imkanı sunar. Birçok ülke yeşil pasaport sahiplerine belirli sürelerle sınırlı vizesiz giriş imkanı sunabilmektedir. 

 

Yeşil Pasaport Nedir? Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

YEŞİL PASAPORT NEDİR?

Yeşil pasaport, başta belirli mevkilere erişmiş kamu görevlileri olmak üzere gereken şartları sağlayan kişilere verilen bir pasaport türüdür. Bu pasaporta sahip olan vatandaşlar diğer ülkelere giriş yaparken standart pasaport sahiplerine kıyasla bir takım kolaylıklar elde edebilir.

5 yıllık süre ile verilen bu pasaport türü birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlar. Yeşil pasaporta sahip vatandaşlar sadece uçak bileti alıp farklı bir prosedürü yerine getirmek zorunda kalmadan seyahat edebilirler.

Yeşil Pasaport Nedir? Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

KİMLER YEŞİL PASAPORT ALABİLİR?

Yeşil pasaport sahibi olabilmek için vatandaşlar tarafından bazı koşulların sağlanması gerekir. Bu nedenle herkesin yeşil pasaport alması mümkün değildir. Yeşil pasaport sahibi olabilecek kişiler aşağıda gösterildiği gibi ifade edilebilir;

-TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar

-Kadro derecesi 1, 2 ve 3. derece olan veya bu derecelerden emekli olan devlet memurları

-1, 2 ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışırken emekli olan devlet memurları

-Kadrosu olmadan çalışıp emeklilik kesintileri 1, 2 ve 3. derece üzerinden alınan çalışanlar ile bu durumda çalışırken emekli olan sözleşmeli devlet memurları

-İl, ilçe ve 1. kademe belediye başkanlar

- Özelleştirilmiş olmasına rağmen gerekli şartları taşıyan Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanları

-Belirli şartları taşıyan, yüksek oranda ihracat yapan iş insanları

-Baroda kaydı olan, en az 15 yıllık avukatlar

Bu şartları taşıyanların eşlerine, evli veya iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına 25 yaşını dolduruncaya kadar yeşil pasaport hakkı tanınır.     

Yukarıda hak sahibi olarak anılan kişilerin 18 yaşını doldurmuş olsa da özrü dolayısıyla bakıma muhtaç olduğunu usulüne uygun şekilde belgeleyen çocukları yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.

Yeşil Pasaport Nedir? Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

YEŞİL PASAPORT NASIL ALINIR?

Yeşil pasaport alma hakkınız varsa ilk olarak gerekli evrakları tamamlayarak, İçişleri Bakanlığı’na talep formu gönderilmesi gerekir. Pasaport ücretlerinin ödenmesi ardından diğer evraklarla beraber Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden randevu talebi oluşturulmalıdır.

Ücretin ödenmesi sonrası gereken evraklarla birlikte başvuru randevusuna gidilir. Uygun şartların olması durumunda belirli bir gün içerisinde yeşil pasaport belgesi kişiye verilir. 

Yeşil Pasaport Nedir? Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

YEŞİL PASAPORT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR?

Yeşil pasaport hakkını kullanmak isteyenler, aşağıdaki belgeleri tamamlayarak başvurularını yapabilir. 

Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri

Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge

İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge

Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge

18 yaşından küçükler için: Velilerden alınmış muvafakatname, öğrenci belgesi, 2 adet biyometrik fotoğraf (5 x 6 cm), nüfus cüzdanının aslı 


Haber Kaynağı : 12punto

pasaport pasaport ücretleri yeşil pasaport