Z kuşağının gizli dili: OK Boomer'dan Love Bombing'e
Akademide, medyada ve sosyolojide son yılların en popüler konusu Z jenerasyonu. Doğum tarihi olarak 1990'lı yılların ortasından 2010'ların başına kadar uzanan 10 küsur yıllık bir yelpazeye sahip olan Z jenerasyonu her masada kendine yer buluyor... İşte HaberTürk’te yer alan haber göre, Z kuşağının İngilizce ile Türkçe karışımı kelimeleri ve bu kelimelerin ne anlama geldiği...
Boomer: Boomer aslında İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki 20 yıllık süreçte doğan kuşağı temsil etmek için kullanılan bir terim. Baby Boomer'dan geliyor ancak Z kuşağının "OK Boomer" terimi, X kuşağıyla dalga geçmek için, onların yaşlı olduklarını söylemek için kullandıkları bir kelime.
Viral: Sosyal medyada çok hızlı bir şekilde yayılan, çok fazla izlenen video ve fotoğraflar. Cringe: Utanç verici bir durumu ya da olayı anlatmak için kullanılır. Utanç duymak, başkası adına utanmak manasında...
Akım: Sosyal medyada belli bir konuda çok fazla video çekilmesi bir 'akım' meydana getiriyor. O popüler videonun aynısını çekmek ve kendi hesabında paylaşmak da 'akıma kapılmak.' Random: Rastgele, plan yapmadan ve düzensiz anlamında...
Slay, slaylemek: Slay kelimesi İngilizce Öldürmek anlamında kullanılıyor ancak Z kuşağının kullandığı anlam bu değil... Bir şeyin 'Slay' olması, çok havalı, çok güzel ve etkileyici olan anlamında kullanılıyor. Görüldü atmak: Dijital ortamda mesajı okumak, karşı tarafa okundu bilgisini iletmek ancak mesaja cevap vermemek.
Love Bombing: Flört ederken bir tarafın diğer tarafı aşırı derecede ilgiye ve sevgiye boğması. Aşk bombardımanı yani...
Gaslighting: Manipülasyon! Karşınızdakinin haksız olduğu bir konuda sizi baskı altına alarak, kendinizi haksızmış gibi hissettirmesi...
Benching: Yedeklemek. Biriyle flört ederken başka biriyle daha konuşmak ama onunla henüz flört etmemek, flört etmeye bir adım kala mesafede bekletmek.
Stalklamak: Birini sosyal medyadan araştırmak, gizlice paylaşımlarına bakmak.
BAE (before anyone else): İngilizce anlamı "herkesten önce gelen kimse." Z kuşağı, erkek arkadaşından ya da kız arkadaşından daha önemli kişileri tanımlamak için kullanıyor.
Salty: İngilizce anlamı "tuzlu." Ama Z kuşağı bir şeyden rahatsız olduğunu, birine sinir olduğunu söylemek için kullanıyor.
Rizz: Cazibe, çekici ve etkileyici biri olmak anlamında kullanılıyor. Meme: (Mim) İnternette çok fazla yayılan ve hemen herkesin görünce "aaa biliyorum" diyeceği video, olay ve fotoğraflara deniyor. Cancel (Kensıllamak): Hedef gösterme, dışlama.
GOAT (greatest of all time): Herhangi biri ve herhangi bir şeyi överken "Tüm zamanların en iyisi" demek için kullanılıyor. Shiplemek: Birbirine yakışacağını düşündükleri iki ismi bir arada düşünmek. Geelde dizi ve film oyuncularına yapılıyor.
Red flag: İngilizce karşılığı 'kırmızı bayrak' ancak Z kuşağının kullandığı anlam bir durumda ya da bir kişide tasvip edilmeyen, tehlikeli bulunan, uzak durulmasına neden olacak şeyleri tanımlamak için kullanılır. Bullying, bullylemek: Zorbalık yapmak anlamına geliyor.
Ghosting, ghostlamak: Flört esnasında taraflardan birinin hiçbir şey yokken ve her şey yolundayken ortadan kaybolması, telefonlara çıkmaması anlamına geliyor.
Vibe almak: Bir insandan alınan his ya da izlenimi tasvir etmek için kullanılıyor. Eskiden "senden iyi bir enerji almadım" denirdi, artık "senden iyi bi vibe alamadım" diyoruz.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Arda Güler, 6 gollü maçta Real Madrid tarihine geçti!
AKP'nin en düşük emekli maaşı için düşündüğü rakam kulislerden sızdı!
AKP'nin ittifak ortağı MHP'den asgari ücret ve emekli maaşı önerisi geldi
En hızlı fakirleşen ve zenginleşen illeri belli oldu
Şam yakınlarındaki toplu mezarlar görüntülendi!
Athletic Bilbao maçındaki hatanın perde arkası ortaya çıktı!
AKP'nin asgari ücret zammı için düşündüğü oran ortaya çıktı
Mehmet Uçum'dan anadilde eğitim açıklaması
Diyanet’in ABD’deki külliyesinde yok yok!
Bu bütçe insan haklarına aykırı