Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,3594
Dolar
Arrow
34,4660
İngiliz Sterlini
Arrow
43,6304
Altın
Arrow
2935,0000
BIST
Arrow
9.367

1 Mayıs davasında tutuklu sanıklara tahliye: '4 aydır kiramı ödeyemedim'

1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na yürümek isteyen ve polise mukavemet suçuyla yargılanan 4’ü tutuklu 34 sanıklı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Gerçekleşen duruşma sonunda tutuklu bulunan son 4 kişi de tahliye edildi.

1 Mayıs davasında tutuklu sanıklara tahliye: '4 aydır kiramı ödeyemedim'

47. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gereken duruşma salonun küçüklüğü nedeniyle 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Saat 09.00’da başlanması gereken duruşma 11.30’da görülmeye başlandı.

‘İŞİME SON VERİLDİ’

Tutuklu sanıklardan Hüdanur Keser 1 Mayıs 1977’de Taksim’de öldürülen işçileri anarak sözlerine başladı. Set işçisi olduğunu belirten Keser, şunları söyledi:

“1 Mayıs 2024 günü bir işçi olarak anayasal hakkımı kullanmak üzere polis arama kontrol noktasını geçerek alana gittim. AYM kararını yok sayan polisler tarafından orantısız şiddete maruz bırakıldım. Orantısız güç karşısında protesto bir haktır. Kara-para aklayanlar, katiller tacizciler tutuksuz yargılanıyorken ben evine ekmek götürmek isteyen işçiler için 1 Mayıs’a katıldım. Tutukluluğum sebebiyle işime son verildi. Faturalarımı ve kiramı ödeyemiyorum.”

Gerçek Gündem'den Tuğba Özer'in haberine göre astım hastası olduğunu belirten Keser, cezaevinde kalma şartlarının kötü olduğuna vurgu yaparak tahliyesini talep etti. Keser’in avukatı Maviş Aydın Şimşek de müvekkilinin cezaevinde 10 kilo kaybettiğini belirterek tahliye talebini yineledi.

‘4 AYDIR KİRAMI ÖDEYEMEDİM’

Tutuklu sanıklardan Cemalettin Apa, “30 yıldır işçilik yaşamım boyunca hep açlık ve yoksulluk sınırında çalışmak zorunda kaldım” diyerek savunmasında şunlar söyledi:

“Kendi sorunlarımızı anlattığımız gündür 1 Mayıs. Bayramımızı kutlamak üzere Saraçhane Meydanı’na gittik. İddianamede iddia edildiği gibi polis arama noktasında üzerimde herhangi bir suç unsurunda bulunacak bir şey bulunamamıştır. 1 Mayıs’tan günler sonra kendi evimden 9-11 yaşlarındaki kızlarımı evde tek başına bırakmak zorunda kalarak gözaltına alındım. Ben 30 yıldır emek veren bir işçiyim ne bir suçlu ne de kanun kaçağıyım. Ben emeği ile geçinen bir işçiyim. Emekli olsam da çalışmak zorundayım. Oturduğum ev kiradır. Bakmak zorunda olduğum bir ailem var. 3,5 aydır tutukluyum, 4 aydır kiramı ödeyemedim.”

‘TEPKİ GÖSTERMEK MEŞRUDUR’

Tutuklu sanıklardan Ümit Deniz ise, 1 Mayıs’a sendikalar ve siyasi partilerin çağrısıyla gittiğini belirterek, “Bugün burada suçlanan biz değil 1 Mayıs ve Taksim’in kendisidir “Şu an İstanbul’da en düşük kira 18 bin TL, asgari ücret 17.500, emekli maaşı 12 bin TL. İnsanların içine itildiği bu açlık ve yoksulluğa tepki göstermesi meşrudur, 1 Mayıs meşrudur” dedi.

Gözaltında ters kelepçe ile işkenceye maruz bırakıldıklarımı söyleyen Deniz, “Sosyal medyada terörize edildik. İçişleri Bakanlığı’nın ‘kaçanları yakaladık’ şeklinde hedef göstermesinin ardından hiçbir yere kaçmamış olmamıza rağmen şafak baskınıyla evlerimizden gözaltına alındık” diye konuştu.

4 SANIĞA TAHLİYE

Savunmaların ardından mütalaasını açıklayan savcı, tutukluluk sürelerinin göz önünde bulundurarak 4 sanığın tahliye edilmesini talep etti. Savcı mütalaasında 1 Mayıs nedeniyle il olarak İstanbul 44. Asli Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile mevcut davanın birleştirilmesini de talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme başkanı delillerin büyük ölçüde toplanmış olması, sanıkların sabık ikametgah sahibi olmaları ve tutuklu geçirdikleri süreler göz önüne alarak tutuklu sanıklar Hüdanur Keser, Cemalettin Apa, Ömer Faruk Taştan, Ümit Deniz’in tahliyesine karar verdi.

Mahkeme ayrıca 25 sanığın ise adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verirken tüm sanıkların yurt dışı çıkış yasağının devamına karar verdi. Davaların birleştirilmesi için İstanbul 44. Asliye Mahkemesi’ne tekrardan müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı 4 Aralık saat 09.30’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde CHP ve sendikaların çağrısıyla İstanbul Saraçhane Meydanı’nda toplanan ve Taksim Meydanı’na yürümek isteyen kalabalığa polis müdahale etmiş çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

1 Mayıs’ın üzerinden günler geçtikten sonra adreslere düzenlenen çok şafak operasyonlarında çok sayıda kişi gözaltına alınmış ve 100’e yakın kişi farklı sürelerde tutuklanmıştı. Hakim karşısına çıkan tutuklular hakkında tahliye kararı verilmişti.


Haber Kaynağı : 12punto

1 Mayıs Avukat duruşma Protesto Polis Saraçhane