208 ülke arasında Instagram'ı yasaklayan 5.ülke olduk
Tüm dünya ülkeleri olimpiyatlarda, biz de yasaklarda yarışıyoruz. Instagram’ı yasaklayan 5. ülke olduk. Peki o ülkeler hangisi ve yasak gerekçeleri neler?
Daha çok fotoğraf ve durum paylaşma maksadıyla ortaya çıkarılan ancak zamanla çağın önemli haberleşme araçlarından biri haline gelip 2 milyarı aşkın kullanıcıya ev sahipliği yapan sosyal medya platformu Instagram'a Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim engeli getirilmesi, "Bunu yapan başka ülkeler de var mı?" sorusunu beraberinde getirdi.
Yanıt ise "var", ama 'yüreklere su serpemeyecek' kadar az sayıda.
Türkiye ile birlikte Instagram'ı yasaklayan toplam 5 ülke var. Diğer ülkelerdeki yasak gerekçelerini sizin için derledik:
BU YASAĞIN ÖNCÜSÜ ÇİN
İlk sırada Çin var. Çin'deki yasağın miladı ise 2014'te Hong Kong'daki sokak gösterilerinde Instagram'ın çok aktif kullanılması. Çin'in yasaklama gerekçesi ise Fahrettin Altun'un yasak gerekçelerine epey benziyor: "Kontrolsüz bilgi yayılmasını engellemek." Ayrıca Çin'deki hükümetin bir gerekçesiyse bu platformların yabancı istihbarat örgütleri tarafından kullanıldığı iddiasıydı. Bu gerekçelerle yasağı getiren hükümet, Çin'deki ilerici kamuoyunun güvensiz bulduğu başka yerel programları vatandaşlarına önerdi. (Tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşık bir sene önce ettiği "yerli ve milli twitter gerek" sözündeki gibi...) Facebook, Twitter, WhatsApp ve YouTube’un da yasaklı olduğu ülkede ayrıca Google arama motoru ve hizmetleri de engelleniyor.
İran da iki yıl önce Instagram’ı yasaklayan ülkeler arasında yerini aldı. Bu yasağın temeli de sokak eylemlerine dayanıyor. 2022 yılında dünya çapında büyük ses getiren Mahsa Amini protestolarını bastırma gayreti İran'daki yasağın çıkış noktası oldu. Zaten Facebook, Twitter (X) ve YouTube platformlarının yasaklı olduğu ülkede, yasaklı platformlar listesine Instagram ve WhatsApp da böyle girdi. Instagram insanları provake ettiği ve kamu düzenini tehdit ettiği gerekçesiyle Eylül 2022’de İran’da yasaklandı.
YASAKLARIN GEREKÇELERİ ÇOK BENZER
Toplumsal yasaklar söz konusu olduğunda akla gelen ilk ülkelerden olan Kuzey Kore de Instagram'ı engelleyenler listesine girmeyi ıskalamadı. Ülkede neredeyse tüm internet yasaklanmış durumda. Sadece çok sınırlı bir ağ hizmeti veren “Kwangmyong” isimli bir intranet sistemi kullandırılıyor. Bu ağ, bilinen hiçbir sosyal medya platformunun kullanımına izin vermiyor. Üstelik interneti kullanan kişi sayısı da hükümetin tekelinde.
Yakın zamanda ABD'nin seçimlerine sosyal medya platformları üzerinden etki etmeye çalıştığını açıklayan Rusya da bu listede. Rusya'daki yasağın miladı ise Ukrayna ile arasındaki savaş hali. Ukrayna ile savaşan Rusya, birçok Batılı şirketin kendisine ambargo uygulamasına kendi ambargo kararlarını devreye sokarak karşılık vermişti. Bu ambargo savaşlarında Instagram da güme gitti. Instagram'ın çatı şirketi olan Meta, bünyesindeki platformlarda savaşa dair Rusya'dan yana olan hesapları sınırlandırıcınca, Rusya devlet başkanı Putin şirketi "iki yüzlü bir tutum" sergilemekle suçlamış ve yasağı devreye sokmuştu. Ülkede bir devlet politikası olarak vatandaşlar Yandex ve VKontakte gibi yerel platformlara yönlendiriliyor.
Bugün itibariyle Türkiye, işte bu ülkelerin arasına katılmış oldu.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
Narin Güran davasında şok isim: Hakim Ramazan Dündar'ın geçmişi gündem oldu!
Icardi ayrılığı kabul etmedi! Wanda Nara'ya attığı son mesaj ortaya çıktı
8 Kasım 2024 reyting sonuçları: O yapım zirveyi kimseye bırakmadı
Yüzüne yağ dökülmüştü: MasterChef Türkiye'de Beyza sürprizi
Son seçim anketinde Anahtar Parti sürprizi
Son seçim sonucunu bilen araştırma şirketinden yeni anket!
Jose Mourinho 9 futbolcunun biletini kesti!
1 milyon liranın aylık getirisi hesaplandı!
Galatasaray'da Mauro Icardi için radikal karar
Narin Güran cinayetinde bomba iddia! Kilit isim yanıt verdi...