Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

AKP'nin kalesi düştü: Deprem bölgesinde yerel seçim sonuçları

31 Mart Yerel Seçimleri’nde CHP Türkiye genelinde birinci parti olurken, 6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma uğrattığı illerdeki seçim sonuçları da dikkat çekti.

AKP'nin kalesi düştü: Deprem bölgesinde yerel seçim sonuçları

Türkiye, 31 Mart Yerel Seçimleri’ni geride bıraktı.

Mayıs seçimlerinden sonra kurultaya giden ve genel başkanlığa Özgür Özel’in seçildiği CHP, yerel seçimlerden zaferle ayrıldı.

Yüzde 37,74 oy oranına ulaşan CHP, yerel seçimlerde birinci parti olurken seçim sonuçları iktidar partisi AKP’de şok etkisi yarattı.

Yerel seçimlerde, İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanı sıra deprem bölgesinden çıkacak sonuç da merakla bekleniyordu.

HATAY’DA KIYASIYA YARIŞ

Deprem bölgesinde sonucun en çok merak edildiği kentlerin başında gelen Hatay’da CHP mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş’la yola devam etme kararı aldı. AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ise Mehmet Öntürk’le seçime girdi.

Yaklaşık 1 milyon seçmenin oy kullandığı kentte kıyasıya bir yarış yaşandı. Hatay’da kesin olmayan sonuçlara göre AKP’nin adayı Mehmet Öntürk yarışı önde götürüyor. Öntürk, sonuçların ardından zafer konuşması yaparken, Lütfü Savaş ise ellerindeki verilere göre 8 bin oydan fazla önde olduklarını belirterek “Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

ADIYAMAN’DA BÜYÜK SÜRPRİZ

AKP, 2023 seçimlerinde yüzde 52 oranında oy aldığı Adıyaman’ı bu seçimlerde kaybetti. CHP'nin aday gösterdiği Abdurrahman Tutdere, ipi göğüsleyen isim oldu.

KAHRAMANMARAŞ’TA SÜRPRİZ YOK

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta ise sürpriz yaşanmadı. AKP 2023 genel seçimlerine göre oy kaybı yaşasa da kente aday gösterdiği Fırat Görgel oyların büyük çoğunluğunu aldı.

DİYARBAKIR’DA DEM PARTİ

Diyarbakır'da yaklaşık 750 bin kişi sandık başına gitti. DEM Parti'nin adayı Serra Bucak Küçük yarışı ilk sırada tamamladı.

GAZİANTEP’TE ŞAHİN YENİDEN BAŞKAN

AKP, en güçlü olduğu kentlerden biri olan Gaziantep'te sürprize izin vermedi. Türkiye’nin ilk kadın büyükşehir belediye başkanlarından biri olan Fatma Şahin yeniden ipi göğüsleyen isim oldu. 2014'ten bu yana belediye başkanlığı görevini yürüten Fatma Şahin yeniden başkan seçildi.

ADANA YENİDEN ‘ZEYDAN KARALAR’ DEDİ

Adana'da seçimin galibi CHP oldu. Aday olarak gösterilen Zeydan Karalar bir kez daha Belediye Başkanı seçildi.

Depremin etkilediği kentlerden biri de Malatya'ydı. 2023 seçimlerinde yüzde 45'lik oy oranı yakalayan AKP yerel seçimden oylarını artırarak çıktı. Aday gösterdiği Sami Er yüzde 50'ye yakın oy aldı.

ŞANLIURFA’DA YRP’DEN AKP’YE BÜYÜK DARBE

Sonucu merakla beklenen ve kıyasıya yarışın yaşandığı kentlerden biri de Şanlıurfa oldu. AKP yıllardır "kalesi" olarak anılan kentte, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ü yeniden aday gösterdi. Beyazgül 2019'daki yerel seçimde yüzde 60 oranında oy almıştı.

Yeniden Refah Partisi ise AKP'den istifa eden Mehmet Kasım Gülpınar'ı aday olarak tanıttı. Seçmenin tercihi Gülpınar'dan yana oldu. Mehmet Kasım Gülpınar resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanı seçildi. Refah Partisi, Şanlıurfa'daki ilk seçim zaferini 1984'te yerel seçimlerde kazanmıştı. Böylece ikinci kez kazanmış oldu.

KİLİS’TE CHP SÜRPRİZİ

En şaşırtıcı illerden biri de Kilis oldu. Özellikle Cumhur İttifakı'nın kalesi olarak bilinen kentte CHP ipi göğüsleyen parti oldu. CHP'li Hakan Bilecen, 74 bin seçmenin oyunun çoğunu aldı.


Haber Kaynağı : 12punto

31 Mart Yerel Seçimleri deprem bölgesi yerel seçim Yeniden Refah Partisi CHP