Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

‘Anneliğe teşvik’ paketi: Bir yıl izin, maaş ve kreş desteği

Türkiye’de doğum oranlarının rekor seviyede düşmesinin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın annelere yeni destek paketi için hazırlıklara başladığı öğrenildi. Söz konusu pakette anneye bir yıl doğum izni, maaşta iyileştirme, kreş ya da kira desteğinin bulunduğu belirtildi.

‘Anneliğe teşvik’ paketi: Bir yıl izin, maaş ve kreş desteği

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 2001’de 2.38 seviyesinde olan doğurganlık hızı, 2023’de 1.51’e gerileyerek, nüfus yenilenme eşik değeri olan 2.1’in altına düştü.

Kabine Toplantısı'nda Türkiye'deki azalan doğum oranlarına ilişkin 'varoluşsal bir tehdit' yorumunu yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Azalan doğum oranları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de alarm veriyor. Bu konuda yeni uygulamaları devreye alacağız” demişti.

ERDOĞAN'DAN GÖKTAŞ'A TALİMAT

Hürriyet'ten Ebru Karatosun'un haberine göre, Erdoğan konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a, çalışma yapması için talimat verdi. Bu doğrultuda doğum izninin bir yıla çıkarılması, maaşta iyileştirme ile kreş ya da kira desteği de gündemde.

YENİ DESTEK PAKETİ GELİYOR

Aile Bakanı Göktaş, doğum izninin bir yıla çıkarılmasıyla ilgili atılabilecek adımlar üzerine geçtiğimiz haftalarda AKP’nin strateji ekibine bir sunum yaptığı öğrenildi. Ancak, sunumun ardından, AKP kurmayları bu sürecin sadece doğum izniyle sınırlı olarak kalmaması gerektiğini, dünya örneklerinin de incelenerek ikinci ve üçüncü çocuğa kademeli olarak devlet desteği verilmesi gerektiğini ifade etti. Toplantıda ikinci ve üçüncü çocuğa göre kademeli olarak iznin artırılmasının yanı sıra, kreş veya kira desteği ya da kadının özlük hakkı ile beraber maaşında yapılabilecek bazı düzenlemeler öne çıktı.

'BİRAZ ÜZERİNDE ÇALIŞMAMIZ LAZIM'

AKP kurmayları, konuyla ilgili şunları aktardı:

“Daha derli toplu bir çalışma yapılması lazım. Sadece doğum izni değil, kadınlarımız çocuk sahibi olmak istiyor. Kreş desteği, çalışan desteği, kira desteği. Kadın çalışıyor, çocuk sahibi olmak istiyor ama bakıcıların maaşı 30-40 bin liradan aşağı değil. İkinci, üçüncü çocuğa destek verilmesi lazım. Biraz üzerinde çalışmamız lazım. Aile Bakanlığı’nın bir sürü bütçesi var. Sadece doğum iznini uzatmak değil, 0-3 yaş dediğimiz gelişim evresi de önemli.”


Haber Kaynağı : 12punto

Aile ve Sosyal Hizmetler doğurganlık hızı doğurganlık Mahinur Özdemir Göktaş Recep Tayyip Erdoğan