Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Bir ‘casusluk’ iddiası da İtalya’ya: Türkiye'ye yönelik yasadışı faaliyet davası

İtalyan bir şirketin Türkiye Temsilciliği'nde yönetici olarak çalışan İtalyan kadın, dava açtığı şirketi hakkında casusluk yaptığı yönünde iddiada bulundu.

Bir ‘casusluk’ iddiası da İtalya’ya: Türkiye'ye yönelik yasadışı faaliyet davası

Şirkette yaşadığı mobbinge dayanamayan P.N, konu ile ilgili Ankara İş Mahkemesi'ne dava açtı. P.N. dava dilekçesinde şirketin Türkiye'deki tüm personeline Euro olarak maaş verdiğini ancak kendisinin bir Türk ile evli olduğu gerekçesiyle TL ile maaş verildiğini, diğer personeller ile kendisi arasında ayrımcılık olduğunu öne sürdü.

İş tanımında olmamasına rağmen satın alma, ihaleleri çalışma izinleri, kargo ve taşımacılık işlemlerinin tamamının kendisine yaptırıldığını, ödenen maaş haricinde herhangi bir ek ücret yatırılmadığını kaydetti.

Sabah'ın haberine göre, Ankara'da savunma sanayii alanında faaliyet yürüten İtalyan şirketin Türkiye Temsilciliği'nde yönetici olarak çalışan İtalyan kadın P.N., şirket hakkında dava açtı ve çarpıcı iddialarda bulundu. 

Uzun yıllar Türkiye'de temsilciliği bulunan savunma sanayi şirketinde lojistik ve yönetici müdür pozisyonunda çalıştığı süreçte şirketin Türkiye'ye yönelik yasal olmayan birtakım işlerine karşı çıktığını kaydeden P.N., İtalyan firmanın Türkiye'de yasadışı faaliyetlerde bulunarak Türk Savunma Sanayine zarar verdiğini, bunların casusluk kapsamına alınarak incelenmesi gerektiğini bildirdi.

DAVA SONRASI İŞTEN ÇIKARILDI

Açtığı dava sonrasında İtalyan şirket, P.N.'yi ruhsal sorunları olduğu gerekçesiyle işten çıkardı. Türk vatandaşı ile evli olması ve Türkiye'nin çıkarlarını koruma amaçlı hareket ettiği gerekçesiyle İtalyan firma tarafından başına gelmeyen kalmayan P.N., Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

İTALYA'DAKİ ANA ŞİRKET YARDIMCI OLMADI

P.N., suç duyurusu dilekçesinde eşinin Türk olması nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldığını, 13 Ocak 2023'te şirket maili üzerinden bilgisi ve rızası dışında kendisine ait kimlik bilgilerinin paylaşıldığını kaydetti. Bunun üzerine firmanın İtalya'daki merkezine konu ile ilgili bilgi verdiğini aktaran P.N., İtalya'daki ana şirketin ise bu konunun muhatabının Türkiye'deki temsilcilikleri olduğunu belirterek yardımcı olmayacaklarını bildirdiklerini ifade etti.

TÜRKİYE'YE YÖNELİK YASADIŞI FAALİYET İDDİASI

Kişisel bilgilerinin paylaşılması üzerine başka firmalarda iş bulamadığını, bu nedenle geçim sıkıntısı da yaşadığını belirten P.N. dilekçesinde firmanın yasadışı faaliyetlerde bulunduğunu, söz konusu iddiaların araştırılmasını talep ederek firmadan da şikayetçi oldu.

Dilekçede firmanın Türkiye'de illegal faaliyetlerde bulunduğunu ve Türk savunma sanayiine zarar verdiğini savunan P.N, yasadışı faaliyetlerine ilişkin delillerin de şirket kayıtlarında bulunduğunu kaydetti.

Türk makamlarınca gerekli inceleme yapıldığı takdirde şirketin Türk savunma sanayisine zarar verdiğinin ortaya çıkacağını savunan P.N. şirket kayıtlarının incelenmesi talebinde bulundu.

MOSSAD'A YÖNELİK CASUSLUK OPERASYONLARI

Türkiye'de yapılan çok sayıda operasyon özellikle son zamanlarda MOSSAD'a dair gerçekleştirilen operasyonlar casusluk faaliyetlerinin ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. İşte kısa süre zarfında MOSSAD'a yönelik casusluk operasyonlarından birkaçı:

MİT VE POLİSTEN ORTAK OPERASYON

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünün düzenlediği ortak operasyonla, edindikleri bilgileri İsrail istihbarat servisi MOSSAD'a sattıkları öne sürülen 7 kişi gözaltına alındı.

AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı göre, MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, edindikleri bilgileri MOSSAD'a sattıkları iddia edilen şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi.

Operasyonda, 7 zanlı gözaltına alındı. Şüphelilerden birinin, televizyonlarda sabah programlarına katılan, eski kamu personeli Hamza Turhan Ayberk olduğu ve MOSSAD'ın, Ayberk ile "Victoria" kod adlı ajanı aracılığıyla temasa geçtiği tespit edildi.

MİT, özel dedektiflik yaptığı belirtilen Ayberk'in para karşılığı MOSSAD'a bilgi sızdırdığını belirledi.

MOSSAD'a bilgi temin etmek için aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu kişilerden ekip kurduğu tespit edilen Ayberk'in, aldığı talimatlar üzerine Türkiye'deki Orta Doğulu kişi ve şirketler hakkında bilgi derlediği anlaşıldı.

SEKİZ İLDE 'MOSSAD' OPERASYONU

Türkiye'de yabancı uyruklulara yönelik casusluk faaliyetleri içinde olabilecekleri gerekçesiyle 33 kişi gözaltına alındı. Belirli isimlerin fotoğraflarının İsrail'e gönderildiği iddia edildi.

Mossad'ın aralarında Türkiye’nin de olduğu bir dizi ülkede Hamas yöneticilerine suikast hazırlığı yaptığı iddiasının ardından, Türkiye'de İsrail istihbaratına çalıştıkları iddiasıyla 33 kişi gözaltına alındı.

İstanbul merkezli bir operasyon yapıldığı belirtildi. Gözaltı sayısının artabileceği öğrenildi. Haberde şöyle denildi:

"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İsrail İstihbarat Servisinin Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklulara yönelik keşif, takip, darp ve adam kaçırmaya yönelik amaçlarının olduğu tespit edildi. Uluslararası casusluk faaliyetleri içerisinde olabilecekleri değerlendirilen 46 şüpheli hakkında gözaltı talimatı verildi. İstanbul merkezli olmak üzere 8 ilde 57 adrese operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 33 şüpheli yakalandı. Diğer şüphelileri yakalama çalışmaları sürüyor."

BAKAN YERLİKAYA: İSRAİL CASUSLARINA OPERASYON

İstanbul’da, İsrail istihbarat servisine bilgi topladıkları tespit edilen 8 şüpheli 'Köstebek-3' operasyonu ile yakalandı. Şüphelilerden 2'si tutuklanırken, 6'sı adli kontrolle serbest kaldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Başkanlığı koordinesinde, İsrail istihbarat servislerine bilgi sızdıran kişilerle ilgili soruşturma başlatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İsrail istihbarat servisinin hedefindeki Türkiye’de bulunan kişiler ve şirketler hakkında bilgi ve belge toplayan şüphelileri yakalamak için operasyon düzenledi. 'Köstebek-' adı verilen operasyonda 8 şüpheli yakalandı. Emniyette işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2'si tutuklanırken, 6'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Haber Kaynağı : 12punto

adliye ajan casusluk dava İtalya