Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Cengiz Holding gözünü Arhavi'ye dikti: Artvinli yurttaşlar maden projesine karşı ayağa kalktı

İktidara yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding'in bünyesindeki Eti Bakır A.Ş. Cerattepe'den sonra şimdi de Arhavi'ye dikti. Yurttaşlar 10 köyü kapsayan maden projesine karşı protesto gösterileri ve imza kampanyalarına başladı.

Cengiz Holding gözünü Arhavi'ye dikti: Artvinli yurttaşlar maden projesine karşı ayağa kalktı

Cengiz Holding’in sahibi olduğu Eti Bakır A.Ş, Arhavi'deki maden arama ihalesini 27 Temmuz'da 5 milyon TL bedel ile kazandı.

10 köyü kapsayan ve bin 930 hektarlık alana yapılmak istenen projeye karşı Artvinli yurttaşlar ayağa kalktı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Arhavililer, maden çalışmalarının su kaynaklarını kirleteceği, tarım alanlarını tahrip edeceği ve ekosisteme büyük zarar vereceği kaygısı taşıyor.

"CERATTEPE'DE OLDUĞU GİBİ ARHAVİ'DE DE MADENE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Mevcut hidroelektrik santraller ve taş ocakları sebebiyle bölgedeki yaşamın zaten olumsuz etkilendiğini söyleyen Arhavi halkı, tıpkı Cerattepe'de olduğu gibi, madene izin vermeyeceklerini söylüyor.

Halk haftalardır bilgilendirme toplantıları, protesto gösterileri ve imza kampanyaları düzenleniyor. Öte yandan, bölge sakinleri maden çalışmalarında açığa çıkacak ya da kullanılacak ağır metallerin tüm ekosistemi olumsuz etkileyeceğinden dolayı endişeli.

Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Onursal Başkanı Hazım Kurdoğlu ise şirketin bu aşamada sondaj çalışmalarına başlayabileceğini söylüyor:

“Sondaj aşamasında yapacakları müdahaleler bile doğaya zarar verecek. Sürekli yağışın ve akarsuların olduğu bu bölgede, sondajla çıkacak olan topraklar içerisindeki ağır metaller bile, hiçbir kimyasal işleme gerek olmaksızın, bizim suyumuzu ve toprağımızı kirletecek.”

Projede bundan sonra, ruhsat ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlayacak.

‘10 KÖYLE SINIRLI KALMAYACAK’

Arhavililer, temel geçim kaynakları olan çay tarımının maden yüzünden zarar göreceğinden endişeleniyor.

Kurdoğlu, ihale edilen bölgenin hem yerleşim alanı hem de tarım alanlarından oluştuğunu söylüyor:

“Çay tarımı bu bölgenin can damarıdır, en büyük girdisidir. Çay tarımı başta olmak üzere tüm tarımsal faaliyetlerimiz madenden olumsuz etkilenecek.

Arhavi’nin bütün köyleri, yaylaların ve devlet ormanlarının hemen altında kalan yerleşim alanlarıdır. Maden yapılmak istenen bölge bizim hem yerleşim hem de tarım alanlarımız.

“Bundan yıllar önce ilk dere ıslahları, HES’ler ve yeşil yol gibi projeler başladığında, bunların arkasının geleceğini ve madenler için altyapı olacağını söylemiştik. Şimdi maalesef bu gerçekle karşı karşıyayız.”

Kurdoğlu'na göre, projenin belirlenen alanla sınırlı kalmayacak ve yoğun maden sahalarına sahip Hopa ve Fındıklı ilçelerine de yayılacak.

Bölge halkının madene karşı çıkmakta çok kararlı olduğunu söyleyen Kurdoğlu, “Aksi halde burada yaşam biter, köyler mecburi olarak boşalır” diye konuştu.

‘ENDEMİK ÇEŞİTLİLİK AÇISINDAN EŞSİZ BİR BÖLGE’

Artvin gerek zengin bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği, gerekse barındırdığı endemik türler açısından nadir görülen bir doğaya sahip.

Ancak Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan aldığı verilere göre, Artvin’in %71’i, Arhavi’nin ise %80’i “maden işletme, ihale ve arama ruhsat alanı” olarak belirlendi.

Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği’nden Fazlı Zoraloğlu, maden çalışmalarında sondaj dahil olmak üzere tüm aşamaların toprak ve su kaynaklarını ağır metallerle kirleterek, ekosistemi zehirleyeceğini söyledi.

Bu durumun sadece bitki örtüsünü değil, tüm canlıları olumsuz etkileyeceğini ve ekolojik dengenin geri dönüşü olmayacak şekilde bozulacağını vurgulayan Zoraloğlu, “Endemik tür çeşitliliği ve doğal yaşam açısından eşsiz bir bölge. Buraya iş makinalarının sokulması ve maden alanına açılması tam bir katliam." ifadelerini kullandı.

‘İHALE SÜRECİ ŞEFFAF YÜRÜTÜLMEDİ’

Arhavi halkı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen ihalenin şeffaf bir biçimde yürütülmediğini belirtti.

Zoraloğlu, 10 köyü kapsayan ihale alanında, sondajların nereye vurulacağına dair bir bilgi olmadığını söylüyor:

“Çünkü ihale şeffaf bir biçimde yapılmadı. İhale için verilen diğer teklifler ya da bölgede yapılacak işlemlerle ilgili dosyalar kamuoyuna açık değil."

Bu verilere ulaşabilmek için yargı yoluna başvuracaklarını belirten Zoraloğlu, ihalenin iptaline karşı hukuki süreç başlattıklarını belirtiyor.

BAKANLIKTAN SORULARA YANIT YOK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ihale sürecine ilişkin sorulan sorulara yanıt vermedi.

Şirket ise bölgedeki faaliyetleriyle ilgili sorularımıza haber yayımlanana dek yanıt vermedi.

ŞİRKET CERATTEPE’DEN SONRA ŞİMDİ ARHAVİ’DE

Çevre hareketinin en önemli örneklerinden biri, yine Artvin'in Cerattepe ilçesinde görülmüştü.

2012 yılında yine Cengiz Holding’in sahibi olduğu Eti Bakır A.Ş Cerattepe’de madencilik yapma izni aldı.

Artvin'de halk, çevre savunucuları ve sivil toplum örgütleri yoğun bir şekilde birçok protesto ve eylem düzenledi.

Şubat 2016'da Cerattepe'de maden çıkarma faaliyetleri başladı.

Artvin'de düzenlenen protestolarda, göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı, birçok kişi gözaltına alındı.

Anayasa Mahkemesi Mayıs ayında, Cerratepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ÇED raporuna karşı yapılan bireysel başvuruda ''hak ihlali'' kararı verdi.

Ardından Rize İdare Mahkemesi de 22 Temmuz’da AYM'nin hak ihlali kararına dayanarak ÇED olumlu kararını iptal etmişti.


Haber Kaynağı : 12punto

Artvin Arhavi Cengiz Holding ÇED raporu eti bakır