Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Cevdet Yılmaz ile Mehmet Şimşek'e soruldu: TÜİK hangi verileri kıstas alıyor?

Gelecek Partisi Milletvekili Selçuk Özdağ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Mehmet Şimşek'in cevaplaması üzerine TBMM'ye soru önergesi verdi. Özdağ, “TÜİK bu kadar farklı verileri hangi kıstasları baz alarak hazırlamaktadır” diye sordu.

Cevdet Yılmaz ile Mehmet Şimşek'e soruldu: TÜİK hangi verileri kıstas alıyor?

SAADET Meclis Grup Başkanı ve Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, TÜİK'i TBMM'nin gündemine taşıdı.

Selçuk Özdağ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Mehmet Şimşek'e 8 soru sordu.

Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin 31 Mart 2023 tarihli hükmü ile "Enflasyon Madde Sepeti” verilerinin açıklanması gerektiği kararını hatırlatan Selçuk Özdağ, “TÜİK bu kadar farklı verileri hangi kıstasları baz alarak hazırlamaktadır” diye sordu.

Ekonomi yazarı ve gazeteci Alaattin Aktaş'ın TÜİK sepeti araştırmasını hatırlatan Selçuk Özdağ, “TÜİK Başkanlığı hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?” dedi.

Selçuk Özdağ'ın yanıtlanması üzerine Cevdet Yılmaz ile Mehmet Şimşek'e sorduğu sorular şöyle:

1) Bugüne kadar "Enflasyon Madde Sepeti” verilerinde baz alınan ana madde başlıkları ile alt başlıkları niçin kamuoyuna açıklanmamıştır.

2) Ankara 6. İdare Mahkemesinin 31 Mart 2023 tarih, 2022/2383 esas ve 2023/700 sayılı kararına uyulmamasına karşı TÜİK Başkanlığı hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

3) TÜİK Temmuz ayında aylık enflasyonu %3,23, yıllık enflasyonu ise %61,78 olarak açıklamasına rağmen bağımsız kuruluşlardan ENAG’a göre, Temmuz’da tüketici fiyatlarının artışı %5,91, son 12 aylık artışın ise %100,88 olarak gerçekleştiği ifade edilmiştir.  Açıklanan bu enflasyon oranlardaki farkın sebebi nedir?

4) Açıklanan resmi TÜİK rakamlarının düşük olmasından kasıt, ücret artışlarının maaşlara daha az yansıması, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam miktarının olması gerekenden daha düşük uygulanması mı amaçlanmaktadır?

5) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları her alanda devasa fiyatlarla ve enflasyonla mücadele ederken, TÜİK bu kadar farklı verileri hangi kıstasları baz alarak hazırlamaktadır?

6) Enflasyon Madde Sepeti verilerini açıklamayan TÜİK’in, enflasyon başta olmak üzere açıkladığı diğer verilerinin güvenilir olduğuna dair kamuoyuna nasıl bir açıklama yapmayı düşünüyorsunuz? Bu konuda ortaya konulacak olan kanıtlar nelerdir?

7) TÜİK tarafından açıklanan mesela 2023 Mayıs ayı enflasyon verilerinin, doğal gaz fiyatları için "sıfır fiyat" yönteminin uygulanmasının etkili olduğu iddia edilmişti, bu doğru mudur? Bu tür iddialar, TÜİK verilerinin şaibeli olduğunun göstergesi değil midir?

8) Ortaya konulan bu ve benzeri iddialar ve şaibelerin, aldığı karar ve açıkladığı istatistiki verilerle, Türk halkının sofrasındaki ekmeğinden aldığı maaş ve ödediği faturalara kadar her şeyini etkileyen TÜİK gibi bir kuruma yöneltilmiş olması, ülkenin bugününü ve yarınlarını etkileyen ciddi sonuçlara sebep olacağını ve ayrıca bunun bir beka sorununa yol açtığını düşünüyor musunuz?


Haber Kaynağı : 12punto

selçuk özdağ Mehmet Şimşek TÜİK