Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz değerlendirdi: Türkiye ve İsrail-Filistin cephesinde yaşananların analizi

Hamas'ın Cumartesi günü İsrail’e düzenlediği ani operasyon sonrası karşısında tam teyakkuz haliyle saldırıya geçen İsrail, Gazze için tam abluka kararı aldı. Bölgede tansiyon git gide yükselirken; Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, İsrail-Filistin saldırılarını ve Türkiye'nin dış politikasını değerlendirdi.

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz değerlendirdi: Türkiye ve İsrail-Filistin cephesinde yaşananların analizi

Filistin'e bağlı Hamas'ın silahlı kanadı, Cumartesi sabahı İsrail'e karşı yüzlerce roket fırlatarak mayıs ayındaki çatışmaların ardından İsrail ile varılan ateşkesi sona erdirdi. İsrail ordusu "savaş hali" ilan ederken, Hamas'ın sürpriz ve koordineli saldırılarında başlayan çatışmalarda ölü sayısı 1.300'ü aştı.

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz bölgede yaşanan gelişmeleri ve Türkiye’nin mevcut dış politikasını 12 Punto’ya değerlendirdi.

''İSRAİL'İN EN FAZLA ÖZGÜVENİ ZAYIFLAR''

Hamas’ın düzenlediği saldırının başlangıç noktasına değinen Yavuz ilk olarak şu ifadeleri aktardı:

''İsrail’in burada bir baskıya maruz kaldığını söylüyoruz. Saldırının gerçekleştiği günün İsrail’de tatile denk gelmesi ve istihbarat zafiyeti, İsrail’i hazırlıksız yakaladı. Ancak bu kısım birinci safhadaydı.''

İsrail ve Hamas arasında devam eden saldırılarda olayın başrollerine değinen Yavuz ''Güçler arasında anormal bir dengesiz dağılım var. Hamas’ın bu işin arkasını getiremeyeceğini düşünüyorum, belki kendilerine moral sağlar. İsrail’in en fazla özgüveni zayıflar, olan Gazze halkına olur. Burada Hamas, stratejik bir olaya imza attı. İsrail’in Arap ülkeri ile, İran’ın Suudi Arabistan ile barıştığı bu dönemde oyunu bozdu.'' ifadelerine yer verdi.

''KOMPLO TEORİLERİNE GİRMEYE GEREK YOK''

Yavuz’a göre sosyal medyada Netanyahu üzerinden yorumlanan saldırı için komplo teorileri, gerçekle bağdaşmıyor. Yavuz, savaşın seyrine de ise şu öngörüyü sunuyor:

''Bu olayı Netanyahu’nun planladığı gibi komplo teorilerine girmeye gerek yok ancak sonuç ona yarayacak. Netanyahu’nun sivillere çıkın demesi de kabul edilebilir bir şey değil. Kaldı ki böyle bir olaya giren Hamas, İsrail’in kara harekâtına karşı da hazırlık yapmıştır. İsrail ordusu elini kolunu sallayarak, Gazze’de hareket edemeyecek. Oldukça zor bir durumla karşı karşıya kalacaklar. Bu savaş hemen bitmez daha çok safhası olacak.''

''ORDUMUZA BAŞARILAR DİLİYORUM''

Türkiye’nin İsrail-Filistin cephesinde yaşananlara karşı izlediği politikanın doğruluğuna dikkat çeken emekli Tümgeneral, Suriye'deki PKK/YPG'ye karşı düzenlediği operasyonları da desteklediğini ifade ediyor:

  • ''Türkiye, Ukrayna krizinden sonra dış politikasını doğru bir noktada revize etti. Her ne kadar Suriye’de istediği sonuçları alamasa da izlediği itidalli politika, son derece doğru ve yerinde. Suriye’ye gelince ordumuza başarılar diliyorum, hedeflerin vurulması gayet doğru ancak Suriye’deki politika (Esad ile yan yana gelmeyen politika) nihayetinde ABD’nin politikasına hizmet ediyor. YPG İLE PYD’yi yaşatan da bu politikadır. İktidarın atıyormuş gibi yaptığı adımları artık atması gerekiyor''

 

  • ''Hükümetin mevcut politikası devam ettiği sürece Türkiye’ye bir sıçrama olmaz. Sadece gündeme gelen HÜDA-PAR gibi siyasal İslamcı gruplardan Türk ordusunun Gazze’ye gitmesini isteyenler var. İktidar, onların Mısır’a falan gönderilmesini kolaylaştırabilir, istiyorlarsa gidip savaşsınlar.''

Haber Kaynağı : Kardelen İnce

İlgili Haberler

hamas İsrail Ahmet Yavuz