Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.937

Erdoğan’ın anlattığı Vahdettin-Atatürk konuşmasına Sinan Meydan’dan tepki: Sansür edilmiş, gerçek çarpıtılmış

Tarihçi Sinan Meydan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anlattığı Vahdettin-Atatürk konuşmasının ‘sansürlü’ olduğunu belirtti.

Erdoğan’ın anlattığı Vahdettin-Atatürk konuşmasına Sinan Meydan’dan tepki: Sansür edilmiş, gerçek çarpıtılmış

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldız Saray’ın 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının sona ermesiyle yeniden ziyarete açıldığı törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Vahdettin arasında geçen konuşmayı anlattı.

Erdoğan, Vahdettin'in Atatürk'e “Paşa paşa, şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir ve tarihe geçmiştir. Bunları unutun, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir” dediğini, Atatürk'ün ise, "Merak buyurmayın efendimiz, noktainazarı şahanenizi anladım. İrade-i seniyyeniz olursa hemen hareket edeceğim" cevabını verdiğini aktardı.

Erdoğan'ın anlattığı bu diyaloğa tarihçi Sinan Meydan'dan tepki geldi.

ATATÜRK ASLINDA VAHDETTİN İÇİN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan'ın söz konusu konuşmayı 'sansürlü' anlattığını ifade eden Meydan, Atatürk’ün görüşme sonrası notlarında “Çok iyi anladığım, veliahtlığında, padişahlığında bütün his ve fikirlerini, temayüllerini, sahtekarlıklarını tanıdığım adamdan nasıl yüksek ve asil bir hareket bekleyebilirdim? Memleketi kurtarmak lazımdır, istersem bunu yapabilirmişim. Nasıl? hemen hüküm verdim: Vahdettin demek istiyordu ki, hiçbir kuvvetimiz yoktur. Tek dayanak noktamız İstanbul’a hâkim olanların siyasetine uymaktır. Benim memuriyetim onların şikâyet ettikleri meseleleri halletmektir. Eğer onları memnun edebilirsem, memleketi ve halkı bu siyasetin doğruluğuna inandırabilirsem ve bu siyasete karşı gelen Türkleri tutuklarsam Vahdettin’in arzularını yerine getirmiş olacaktım” ifadelerini yazdığını belirtti.


ERDOĞAN'IN ANLATTIĞI ATATÜRK-VAHDETTİN DİYALOĞU

Erdoğan, Atatürk ile Vahdettin arasında geçen diyalogu ise şöyle anlatmıştı:

"Gazi Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru'yla yola çıkmadan bir gün önce buraya gelmiş ve Sultan Vahdettin'le görüşmüştür. Gazi Mustafa Kemal, o tarihî görüşmeyi şöyle anlatır: 'Yıldız Sarayı'nın ufak bir salonunda Vahdettin'le adeta diz dize denecek kadar yakın oturduk. Salonun Boğaziçi'ne doğru açılan penceresinden gördüğümüz manzara şu; birbirine paralel hatlar üzerine düşman zırhlıları bordalarındaki toplar sanki Yıldız Sarayı'na doğrulmuş. Vahdettin hiç unutmayacağım şu sözlerle konuşmaya başladı. 'Paşa paşa, şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir ve tarihe geçmiştir. Bunları unutun, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir. Paşa paşa, devleti kurtarabilirsin.' Bunun üzerine Gazi Mustafa Kemal, Sultan Vahdettin'e şu cevabı verir; 'Merak buyurmayın efendimiz, noktainazarı şahanenizi anladım. İrade-i seniyyeniz olursa hemen hareket edeceğim.' 'Muvaffak ol' hitabına mazhar olduktan sonra huzurdan çıktım, ayaklarımızın patırtısını işittirmeden saraydan uzaklaştık.'"


Haber Kaynağı : 12punto

Recep Tayyip Erdoğan vahdettin Sinan Meydan Mustafa Kemal Atatürk