Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Ertuğrul Özkök'ten Hürriyet'e: 'Esrarengiz adam mektubu yayınlatmak için iki katı para mı verdi?'

Hürriyet gazetesinde tam sayfa yayınlanan ve Fener Patriği Bartholomeos’a hitaben yazılan açık mektupta üstü örtülü tehditler olduğu ifade edildi. Kanada vatandaşı avukat Robert Amsterdam tarafından kaleme alınan mektup, Türkiye ve Ukrayna-Rusya ilişkileri bağlamında ilginç bir diplomatik hamle olarak değerlendiriliyor.

Ertuğrul Özkök'ten Hürriyet'e: 'Esrarengiz adam mektubu yayınlatmak için iki katı para mı verdi?'

Gazeteci Ertuğrul Özkök, geçtiğimiz gün Hürriyet gazetesinde yayınlanan tam sayfa bir ilan üzerine bir yazı yazdı. İlan, Fener Patriği Bartholomeos’a hitaben yazılmış bir açık mektup olarak sunuldu. Mektubun altında, "Bu bir ilandır" ibaresi yer alıyordu.

DİPLOMATİK HAMLE 

Mektup, 12 Ağustos 2024 tarihini taşıyor ve şu cümleyle başlıyor:

"Patrik Cenapları Ekümenik Patrik, 342 20 Fener Haliç, İstanbul, Türkiye."

Bu giriş, Fener Patriği Bartholomeos’a hitaben yazıldığını gösteriyor. Daha önce iki mektup yazmış olan kişi, bu mektubu 8 Ağustos’ta gönderdiği bir önceki mektuba ek olarak kaleme aldığını belirtildi.

Ertuğrul Özkök, 'Bu durumu ilginç kılan şey ise, yazılan iki mektuptan sonuç alamayan yazarın, şimdi bu görüşlerini Ankara ve Türk halkının dikkatine sunmak istemesi. Bu da, daha güçlü bir baskı kurma amacı taşıdığı izlenimi veriyor' dedi. 

ROBERT AMSTERDAM KİMDİR?

Mektubun yazarı Robert "Bob" Amsterdam, 1956 doğumlu bir Kanada vatandaşı. Washington D.C. ve Londra’da şubeleri bulunan "Amsterdam&Partners" adlı hukuk firmasının kurucusu ve ortağı olan Amsterdam, daha önce Venezuela, Nijerya ve Endonezya gibi ülkelerde diktatörlük mağduru siyasetçilerin savunmalarını yapmış. Ancak 2003 yılından itibaren Rusya ile ilgilenmeye başlamış ve Rusya'nın dev Yukos şirketinin eski CEO'su Mikhail Khodorovsky'nin savunmasını üstlenmiş.

Rusya'da kaldığı otelde gözaltına alındığı bir gece, yaşadığı bu olay sonrasında Rusya ile ilişkileri farklı bir yola giren Amsterdam, günümüzde Ukrayna'daki Kiev Kilisesi ile Moskova Kilisesi arasındaki büyük savaşta, Rus Kilisesi'nin lobicisi olarak görülüyor.

MEKTUBUN İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Mektup, diplomatik bir dil kaygısıyla yazılmış olsa da acemice bir izlenim veriyor. Türkçeye kötü çevirisi de mektubu iyice anlaşılmaz hale getiriyor. Mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la "derin ilişkileri" olduğunu belirten Özkök, FETÖ'ye karşı mücadele ettiğini ve bu konuda Türkiye'nin lobiciliğini yaptığını iddia ediyor.

Ertuğrul Özkök, aynı zamanda Hürriyet'e 'Esrarengiz adam mektubu yayınlatmak için iki katı para mı verdi?' diye sordu. 

HÜRRİYET'İN YAYINLADIĞI GÜN UKRAYNA'DA NELER OLDU?

Mektubun yayınlandığı gün, yani 20 Ağustos 2024'te, Ukrayna Parlamentosu, Rusya yanlısı kiliselerin üst örgütünü yasaklayan bir kanunu oyladı. Bu kanunun, Rusya yanlısı kiliseler ve din adamlarının ihanet suçlamasıyla yargılanmasına olanak tanıyacağı belirtiliyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Bartholomeos Robert Amsterdam