Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,6648
Dolar
Arrow
33,9136
İngiliz Sterlini
Arrow
44,6300
Altın
Arrow
2790,0000
BIST
Arrow
9.685

Erzincan İliç'te maden işçileri isyanda: İşçi kıyımı yaşanıyor

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik firmasının 187 işçiyi işten çıkarmasının ardından, taşeron firma Çiftay da 440 işçiyi işten çıkarmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu.

Erzincan İliç'te maden işçileri isyanda: İşçi kıyımı yaşanıyor

Erzincan’ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren Anagold Madencilik firmasının 187 işçiyi işten çıkarmasıyla başlayan kriz, taşeron firma Çiftay'ın da 440 işçiyi işten çıkarma başvurusunda bulunmasıyla büyüyor.

İşten çıkarılan madenciler, 19 Ağustos’tan bu yana hem maden sahasında hem de Türkiye Maden-İş Sendikası önünde eylemler düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor.

Anagold Madencilik tarafından işçilere gönderilen bilgilendirme notunda, 13 Şubat'ta meydana gelen ve 9 işçinin hayatını kaybettiği toprak kaymasının ardından, bu zor süreçte zorunlu kararlar alınması gerektiği ifade edildi. 

Şirket, yaşanan facia sonrası işsiz kalan işçilere tazminat ödemeyi taahhüt ederken, bu karar işçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

MADENCİLERİN İSYANI

İşçiler, işten çıkarmaların haksız olduğunu ve maden firmasının sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. 

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, işten çıkarmaları kabul edilemez bulduklarını belirterek, "Anagold, İliç halkına ve doğasına olan borçlarını, kısa süreli maaş ödemeleriyle kapatamaz" açıklamasını yaptı. Sendika, firmanın İliç’te büyük servetler elde ettiğini ve verdiği sözleri yerine getirmek zorunda olduğunu vurguladı.

İşten çıkarılan madenciler, maden bölgesinde ve Türkiye Maden-İş Sendikası önünde yaptıkları eylemlerle işten çıkarma kararının geri alınmasını talep ediyor. İşçiler, yaşadıkları mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyor ve mücadelelerine devam edeceklerini belirtiyorlar.

NE OLMUŞTU?

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Erzincan İliç Murat Kurum İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Anagold Madencilik