Bolu'da 78 kişiye mezar olan yangın faciasında yeni detaylar... Araba sevdası felaketi daha da büyüttü!
Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu ortaya çıktı. 78 kişinin hayatını kaybettiği, 51 kişinin yaralandığı faciada otel yönetiminin ve personelin ağır ihmalleri tek tek sıralandı. Rapora göre, otoparktaki araçları kurtarmak isteyen personelin bilinçsizce kapıları açması yangının yayılmasını hızlandırdı. Yangın sırasında ilk 10 dakika içinde tahliye sağlanabilecekken, personelin yanlış müdahaleleri nedeniyle felaket kaçınılmaz hale geldi. İşte ayrıntılar...

Bolu’nun Kartalkaya bölgesinde bulunan ve 78 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Grand Kartal Otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. 51 kişinin de yaralandığı faciaya dair raporda, otel yönetiminin ve personelin ağır ihmallerinin zincirleme bir felakete yol açtığı vurgulandı.

Raporda, yangının saat 03.17’de, otelin 4’üncü katında (bodrum 1. kat) bulunan restoranda başladığı belirtiliyor. Alevlerin hızla yayılmasının ve ölümcül dumanın otel genelinde hakim olmasının nedenleri arasında ise yanlış tahliye kararları, bilinçsiz kapı açma hamleleri ve otelin güvenlik altyapısındaki büyük eksiklikler gösteriliyor.

OTOPARK KAPISI AÇILARAK YANGININ YAYILMASINA YOL AÇTI
Bilirkişi raporunda en çarpıcı bulgulardan biri, yangın sırasında otoparktaki araçları kurtarmak isteyen personelin bilinçsiz hareketleri oldu. Rapora göre, yangın başladıktan sonra otopark kapısı, elektrik kesintisi nedeniyle manuel olarak zorlanarak 03.29’da açıldı.
Bu sürede içerideki misafirlerin henüz uyarılmadığı ve personelin önceliğinin insanları kurtarmak yerine araçları tahliye etmek olduğu ifade edildi. Kapının açılmasıyla birlikte, dışarıdaki soğuk hava (0 °C) ile içerideki sıcak hava (700 °C) yoğunluk farkı oluşturarak büyük bir oksijen akışı sağladı. Böylece yangın daha da hızlanarak üst katlara sıçradı ve merdiven boşlukları baca gibi çalışarak dumanı hızla tüm binaya yaydı.

RESEPSİYON GÖREVLİSİNİN HATALI MÜDAHALESİ
Raporda, yangının hızla yayılmasında etkili olan bir diğer hata ise resepsiyon görevlisinin kapıları açık bırakması olarak tespit edildi. Kamera kayıtlarına göre, resepsiyon görevlisi dumanın lobiye dolduğunu fark ettiğinde ana kapının önüne bir koltuk koyarak kapının açık kalmasını sağladı ve binayı terk etti.
Bu hamle, yangın bölgesine sürekli olarak oksijen akışı sağlayarak alevlerin büyümesine neden oldu. Bilirkişi raporunda, “Kapıların açık halde bırakılması nedeniyle yangın alanına sürekli oksijen sağlanmış ve yangının kontrolsüz şekilde yayılması engellenememiştir” ifadelerine yer verildi.

Raporda, otel yönetiminin yıllardır devam eden ihmallerinin yangının ölümcül boyutlara ulaşmasına neden olduğu da belirtildi. Binanın 11. ve 12. katlarında yapılan hatalı tadilatlar nedeniyle 10. kattan sonra bir merdiven boşluğu bulunmadığı ve bu yüzden zehirli dumanın tahliye edilebileceği herhangi bir hava çıkışının olmadığı ifade edildi.
Bilirkişilere göre, zehirli duman ve yüksek sıcaklıktaki havanın tahliye edilememesi, koridorlara dolarak insanların kaçış yollarını kapattı ve ölümle sonuçlanan zehirlenmelere yol açtı.

İLK 10 DAKİKA KRİTİK ZAMANDI! ANCAK PERSONEL HAREKETE GEÇMEDİ
Yangının başlamasından sonra ilk 10 dakika içinde tahliye işlemlerinin başlatılması halinde herkesin kurtulabileceği vurgulandı. Bilirkişiler, yangın sırasında minimum güvenlik standartlarını karşılayan otellerde bile tüm misafirlerin bu sürede tahliye edilebileceğini ifade etti. Ancak resepsiyon görevlisi ve diğer personelin bilinçsiz hareketleri nedeniyle hayati öneme sahip bu zaman dilimi boşa harcandı.
Yangının çıkış saati olan 03.17 ile otopark kapısının zorlanarak açıldığı 03.29 arasındaki 12 dakikalık süre zarfında kimsenin uyandırılmadığı ve sadece otomobillerin kurtarılmaya çalışıldığı ortaya çıktı.

Mağdur avukatlarından Seda Yıldız, olayın ardından yapılan incelemelerde yangın anında bazı personelin bilinçli olarak patronların araçlarını kurtarmaya çalıştığını iddia etti.
Yıldız, "Görüntülerde sekiz erkek personelin otoparktan araç çıkarmaya çalıştığı görülüyor. Ancak oteldeki misafirler uyandırılmadı. Yangının hemen ertesi günü jandarmanın aldığı ifadelerde çalışanların çoğu sadece ‘Yangın çıktı, kendimizi kurtardık’ diyor. Ancak misafirlerin ifadeleri neredeyse alınmadı" dedi.

OTELİN YANGIN GÜVENLİĞİ YETERSİZDİ
Raporda, otel yönetiminin yangına karşı yeterli güvenlik önlemlerini almadığı ve bu nedenle olayın büyük bir felakete dönüştüğü belirtildi. Eksiklikler şu şekilde sıralandı:
Sprinkler (otomatik yangın söndürme) sistemi bulunmuyordu.
Yangın kapıları, alev kapanları ve duman tahliye sistemleri yetersizdi.
Davlumbazda otomatik yangın söndürme sistemi yoktu.
Restoranda sıcaklık ve duman algılayıcılar bulunmuyordu.
Personel yangın ve acil durum eğitimi almamıştı.
Yangın anında uyarı sistemini devreye sokacak yetkin personel yoktu.

YÖNETİCİLER ASLİ KUSURLU BULUNDU
Raporda, otel yönetiminin uzun yıllardır yangın güvenliği konusundaki ihmalkâr tavrının bu facianın başlıca sebeplerinden biri olduğu ifade edildi.

"Otelin mimari, mekanik ve inşai yapısındaki eksiklikler, yangının bu kadar hızlı yayılmasının ve insanların kaçamamasının ana nedenlerinden biridir. Otel yöneticileri, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırmamış, risk değerlendirmesi yapmamış ve en temel güvenlik önlemlerini dahi almamıştır. Bu nedenlerle yöneticiler asli derecede kusurludur."
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İşler tam Özgür Özel'in istediği gibi gidiyor!

Reyting sonuçları açıklandı! 9 Nisan Çarşamba günü en çok izlenen yapım ne oldu?

İmamoğlu'nun diploması iptal edildi! 35 yıl önceye ait gazete ilanı ortaya çıktı

Gaffar Okkan'a suikast talimatı veren isim miting yaptı!

Diploma iptalinde 8 sayfalık rapor! Tartışmalı kararda zamanlama dikkat çekti

PKK elebaşı Öcalan'ın görüşmek istediği iki kişiyi açıkladı

Sabancıların 'Atlı Köşk' davası sonuçlandı: 2.9 milyar TL değerinde...

1 milyon TL'nin aylık getirisi değişti

Gelinim Mutfakta 10 Nisan Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Bu memleketin vicdanı bitmemiş