HSYK üyeleri önceden paylaştırıldı mı? Kulislerde “Ahbap-Çavuş yargısı” konuşuluyor: AKP ve MHP anlaştı
Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSYK) bu ay yapılacak 9 yeni üye atamasının AKP ve MHP arasında şimdiden paylaşıldığı kaydedildi. Kulislerde, yargıda liyakat yerine çıkar ilişkilerinin öne çıktığı ve görevini kötüye kullanan bazı hakimlerle ilgili dosyaların aylarca bekletildiği iddiaları konuşuluyor.

Nefes gazetesi yazarı Nuray Babacan, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSYK) yapılacak yeni atamalar öncesinde dikkat çeken kulis bilgilerini paylaştı. Babacan’ın yazısına göre, bu ay sonunda belirlenmesi beklenen 9 üyeden 5’ini TBMM seçecek, kalan 4 üyeyi ise Cumhurbaşkanı atayacak. Ancak kulislere göre bu üyelerin büyük ölçüde şimdiden paylaştırıldığı konuşuluyor.

AKP VE MHP ANLAŞTI MI?
Babacan, TBMM tarafından belirlenecek 5 üyeden 3’ünün AKP’ye, 2’sinin ise MHP’ye bırakıldığını, bu paylaşımın önceden kararlaştırıldığını öne sürdü. Geriye kalan 4 üyenin Cumhurbaşkanı tarafından atanacak olması nedeniyle, kurulun siyasi denetim altında olacağı yorumları yapılıyor.

'LİYAKAT DEĞİL, ÇIKAR İLİŞKİSİ'
Gazeteci Babacan, kulislerde konuşulan daha çarpıcı iddiaları da yazısında aktardı. HSYK içindeki yapının siyasi bağlantılardan çok, karşılıklı çıkar ilişkilerine dayandığı, “keskin bir ahbap-çavuş ilişkisi” ile yürütüldüğü dile getiriliyor.

Bu duruma örnek olarak, bir siyasetçinin, “Tıpkı belediye meclislerinde farklı partilerin imar kararlarında birbirini kollaması gibi... Yargıda da benzer bir çıkar paylaşımı var” sözlerini aktaran Babacan, HSYK’da sürekli olarak “senin adamın oraya, benim adamım buraya” tarzı bir kadro pazarlığının yapıldığı söylentilerine dikkat çekti.

Yazıda paylaşılan bir diğer dikkat çekici örnek ise bir ağır ceza hakimiyle ilgili. İddialara göre, adı geçen hakimin kendi aracıyla suçlu taşıdığı tespit edilmesine rağmen, Adalet Bakanlığı tarafından hakkında hazırlanan ihraç dosyası aylardır işleme konulmadı.

Bu durum, yargıda denetim mekanizmalarının işlememesine yönelik eleştirileri beraberinde getiriyor.

Yargıda verimlilik adına önerilen bazı denetim mekanizmalarının da “yargı bağımsızlığı” gerekçesiyle reddedildiği belirtiliyor. Örneğin, sabah saat 09.00’da duruşmalara başlaması gereken hâkimler için uyarı ve ceza sistemi kurulması gündeme getirildi; ancak kabul edilmedi.

Bunun yerine, HSYK’nın kuracağı bir e-sistemle hâkimlerin duruşmalara girip girmediğinin dijital olarak takip edilmesi önerildi. Ancak bu plan da “bakarız” denilerek ertelendi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Mahkeme Atatürk fotoğrafı takmayı reddeden Teğmenin TSK’dan ihracını iptal etti

'Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?'

Teğmenlerin ihracına 'Evet' diyen Tümgeneral terfi etti

Sivas’ta iki kardeş vahşi şekilde öldürülmüştü

Hakan Çalhanoğlu Şampiyonlar Ligi'nde tarihe geçti

PKK terör örgütü fesih kararı aldı iddiası!

Büyük Ortadoğu Projesi ve Yeni Osmanlıcılık

Temmuz'da emekliye sürpriz zam mı geliyor?

TRT Genel Müdürü'nden Aybüke Pusat yorumu

Kulislerde “Ahbap-Çavuş yargısı” konuşuluyor: AKP ve MHP anlaştı