Teğmenlerin ihracının gerekçeli kararı ortaya çıktı! Ebru Teğmen hakkında çarpıcı ayrıntı
Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) oy çokluğu ile ihraç edilen teğmenlerin ihraç kararının gerekçesi ortaya çıktı.
Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu’nun 30 Ağustos 2024’teki mezuniyet töreninden sonra teğmenler kılıç çatarak subay andını okumuş ve sonrasında “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye bağırmıştı.
Yandaş medya genç teğmenler hakkında ‘darbeci’ imasında bulunarak hedef gösterirken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Bunlarla ilgili olarak gerekli bütün araştırmaların hepsi yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez, bunlar da temizlenecek" açıklamasını yaptı.
Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilen Ebru Eroğlu, Batuhan Gazi Kılıç, Deniz Demirtaş, Talip İzzet Akarsu, Serhat Gündar ile 3 disiplin amiri Albay Alper Topsakal, Yarbay Halit Türkoğlu ve Binbaşı Murat Öztürk oy çokluğu ile TSK’dan ihraç edildi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun 5 üyesi teğmenlerin ihraç edilmesi yönünde oy kullanırken, 4 üye ise ihraca karşı çıktı.
12punto yazarı Müyesser Yıldız, YDK’nın 4 üyesinin karşı oy gerekçesini aktarmıştı.
Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı ile Hukuk Hizmetleri Başkanı, Lojistik Başkanı ve Personel Albay, teğmenlerin TSK'dan ihracına şu gerekçelerle karşı çıktı:
''MUSTAFA KEMAL'İN ASKERLERİYİZ'' DEMEK
“TSK İç Hizmet Kanunu'nun 13'üncü maddesinde; 'Kanunlara, nizamlara ve amirlere mutlak bir itaat ve astının ve üstünün hukukuna riayet demektir' şeklinde tanımlandıktan sonra askerliğin temelinin disiplin olduğuna vurgu yapılınıştır. TSK Disiplin Kanunu'nun 1'inci maddesinde; bu Kanun'un amacının, Türk Silahlı Kuvvetlerinde etkin bir bir disiplin sisteminin tesisi, muhafazası ve idamesine ilişkin usul ve esasları belirlemek olduğu belirtilmiştir. Aynı Kanun'un 20'nci maddesinin birinci fıkrasınının (c) bendinde, 'Hizmete engel davranışlarda bulunmak' hali Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerekiren disiplinsizlikler arasında sayılmış ve 'Devletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerininin itibarına zarar verecek nitelikte tatum ve davranışlarda veya ağır suç veya disiplinsizlik teşkil eden fiilerde bulunmaktır' şeklinde tanımlanmıştır. Belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında olaya dönüldüğünde; atfedilen eylemler nazara alındığında, programda bulunmayan ve mevzuattan kaldırılan andı tören esnasında okumak ve vefat eden Harbiyeli devre arkadaşını anmak için devre birincisi tarafından yapılması planlanan tören konuşmasında değişiklik yapılması yönündeki devre birincisi ile Alay kıdemlisi Harbiyeli arkadaşları tarafından yapılan müracaatların 'Her asker resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaatını söz veya yazı ile en yakın amirinden başlayarak silsile yoluyla yapar' hükmü kapsamında kaldığı, bu müracaatlara her defasında olumsuz cevap verildiği ve resmi törende halihazırda yürürlükte olan Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesinde yer alan andın okunacağı yönünde emir verildiği, nitekim 30 Ağustos resmi töreninde de yürürlükteki yönergede yer alan andın okunduğu, resmi tören bitiminde söz konusu andın okunmayacağı yönünde malum ve muayyen hale getirilmiş hizmete ilişkin bir emrin bulunmadığı, resmi törenin bitiminde söylenen 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' söylemi ile okunan andın içeriğinin; Anayasa'nın 2. maddesi ile Harp Okulları Kanunu'nun maddeleri dikkate alındığında hukuka aykırılık teşkil etmediği ve bu nedenle de haklı olarak disiplin soruştumasına konu edilmediği, öte yandan bir önceki gece yapılan kutlamada bir kısım Harbiyelirlerce söz konusu andın plansız şekilde de olsa okunması hususu birlikte ele alınıp değerlendirildiğinde, personelin eyleminin Devletin ve TSK'nın itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranış veya ağır suç veya disiplinsizlik teşkil eden fiil olarak kabul edilemeyeceği ve buna bağlı olarak Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektirir 'Hizmete engel davranışlarda bulunmak' disiplinsizliğini de oluşturmayacağı, aksi yöndeki kabulün orantılılık, gereklilik ve elverişlililk alt ilkelerini içeren 'ölçülülük' ilkesine uygun olamayacağı gibi hakkaniyete de uygun düşmeyeceği, bu nedenle personel hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği vicdani kaanatinde olduğumuzdan aksi öndeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmadık.”
İHRAÇ İSTEYENLERİN GEREKÇESİ ORTAYA ÇIKTI
ANKA’nın haberine göre, teğmenlerin ihracı yönünde oy kullanan 5 YDK üyesinin gerekçesi belli oldu.
5 üyenin 47 sayfalık gerekçeli kararında “Teğmenlerin, yemine ilişkin metnin okunmasını daha önceden planlandığının anlaşıldığı, disiplin amirleri tarafından talep reddedilmesine rağmen, tören sonrası dahi olsa emirlerin hilafında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarının millet nezdinde zedelendiği” öne sürüldü.
EBRU TEĞMEN ÖNCÜ ROL OYNAMIŞ
Kara Harp Okulu’nu birincilikle bitiren ve mezuniyet diplomasını AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alan Ebru Eroğlu için ise protestoyu planladığı ve öncü rol oynadığı iddia edildi.
"MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİYİZ’ SÖZÜNÜ AMACI DIŞINDA KULLANMAK SÖZÜN DEĞERİNİ DE AZALTIR"
Gerekçede, şunlar kaydedildi:
“Somut olayın her biri tek tek değerlendirildiğinde TSK ve Harp Okulları’nın temel değerlerine ilişkin olan fiillerin tören günüden daha önceki günlerden başlayan süreç ve olayın oluş şeklinin toplumda karşıtlık hissi oluşturabilecek, Subay Andı olarak bilinen ve yönergeden kaldırılan andın içeriğindeki değerlerin dışlandığına dair algı yaratacak ve sonuç olarak TSK’nın tartışılmasına neden olabilecek protest bir davranış disiplinsizlik olarak kabul edilecektir. Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılığı ifade eden ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sözünü amacı dışında ve karşıtlık içeren protest bir eylemde kullanmak disiplinsizlik olacağı gibi sözün değerini de azaltan bir davranış olacaktır.
Böylelikle eylemler, TSK’yı tartışılır hale getirerek, toplumda ayrışmalara sebep olmuş ve ordunun vatan millet Atatürk’e olan sevgisinden hiç şüphe duymayan millet nezdinde yıpranmasına neden olmuştur. Söz konusu eylem toplumda asker yemininden vazgeçilmiş gibi TSK’ya olan güveni sarsar bir kanaat oluşmasına sebep olmuştur.
Askeri tören alanında program dışı izinsiz olarak icra edilen fiilin askeri hizmete de olan olumsuz etkisi disiplinsizliğin işlendiği yer ve sonuçlarının TSK’ya menfi etkileri ile personelin eylem bütünlüğü içinde değerlendirildiğinde devletin ve TSK’nın itibarına zarar verecek nitelikte ağır disiplinsizlik teşkil eden bir eylem olduğu dikkate alınarak 6413 sayılı TSK Disiplin Kanununun 20/1. Maddesinin c fıkrası gereğince “hizmete engel davranışta bulunmak” disiplinsizliğini oluşturduğu kanaatine varılmıştır”
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Teğmenlerin TSK'dan atılmasına karşı çıkanlar dikkat çekti
İşte Teğmenlerin ihracına karşı çıkan 4 komutanın karşı oyu
Trio ekibi Gaziantep FK- Galatasaray maçını değerlendirdi
Lemina imzayı atıyor: 'Casemiro tamam gibi'
Teğmenlerin ihracının gerekçeli kararı ortaya çıktı!
Gezi soruşturmasındaki sıradaki gözaltıları açıkladı
ÇYDD Ataşehir şubesi 6 Şubat depremlerini unutmadı
BEDAŞ 4 Şubat'ta İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Elif Karaarslan üniversiteden mezun oldu: Mezuniyet fotoğraflarını paylaştı
Bugün hangi maçlar var? Kimin maçı var, hangi kanalda? 3 Şubat maç takvimi