Türkiye’de deprem hareketliliği artıyor! Prof. Dr. Naci Görür uyardı: 8 büyüklüğüne kadar...
Türkiye'deki deprem hareketliliği son dönemde artarken, uzmanlar bu durumun endişe yaratmaya devam ettiğini belirtiyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunda ve Helen-Kıbrıs Yayı'nda büyük depremler beklendiğini vurgulayarak, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yaşanabilecek büyük depremler için uyarılarda bulundu. Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nda meydana gelebilecek depremin büyüklüğünün 7.5 civarında olabileceğini belirtti.

Son günlerde Türkiye'de deprem hareketliliği arttı. Akdeniz ve Marmara'da peş peşe depremler meydana geldi. 21 Aralık'ta saat 20.31'de Avcılar'da 3 büyüklüğünde, 22 Aralık'ta ise Marmara Ereğlisi açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Aynı gün Akdeniz'de 4.1 ve 4.7 büyüklüğünde 2 deprem kaydedildi. MTA'nın diri fay hattı haritasına göre, Türkiye'de 485 aktif fay bulunuyor.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara ve Akdeniz'de yaşanan depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Helen-Kıbrıs Yayı'na dikkat çeken Görür, bu bölgede 8 büyüklüğüne varan depremlerin mümkün olduğunu vurguladı. Görür ayrıca, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunda Marmara Denizi'ndeki Adalar ve Kumburgaz faylarında stres birikimine işaret ederek, burada beklenen depremin 7.5 büyüklüğünde olabileceğini belirtti. Deprem uzmanı ayrıca, Marmara'da deprem beklenen 2 kolu da açıkladı.

"OLUNCA HER ŞEY BİTECEKMİŞ GİBİ..."
Görür'ün Sözcü TV'ye yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:
Sanki bir deprem bekliyoruz, olunca her şey bitecekmiş gibi... Bir sefer şunun altını çizelim Türkiye coğrafya itibarıyla tamamen bir deprem ülkesidir. Bugün olan depremler yaklaşık 14 milyon sene önce başlamıştır ve 14 milyon senedir olmaktadır. Daha milyonlarca sene de devam edecektir. Akdeniz'de olan deprem Plini-Strabo dediğimiz Helen-Kıbrıs yayı üzerinde. Depremler zaten levha sınırlarında, levha hareketleri sonucunda olur. Burada daha büyük depremler olur. O dalma batma zonundaki fayın tekerrür periyodu dolduğu zaman çok daha büyük depremleri harekete geçirecektir. Bu zon geçen asırlarda 8'e yakın depremler üretmiştir.

"FAYLAR KİLİTLİ"
Marmara'da dediğimiz faylar; Tekirdağ, Çanakkale'de olsun bunlar 4'ün altında olan depremlerdir. Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu üzerinde olmuştur.

Biz de zaten Marmara Denizi'nin içerisinde bu kolda deprem bekliyoruz. Burada 2 kolda deprem bekliyoruz; biri Adalar'ın güneyinde olan Adalar Fayı; diğer ise bu Kumburgaz Fayı dediğimiz Silivri açıklarında Orta Marmara'ya kadar olan fay. Bu faylar zaten şu anda kilitli faylar, stres biriktiriyorlar.

Kuzey Anadolu Fayı; deprem üretecekse bu faylar üzerinden deprem üretecek. Böyle çatırdaması, küçük küçük depremler oluşturması son derece doğaldır. Bu bize yaşadığını, stres biriktirdiğini gösteriyor.

Günün birinde çat diye kırıldığı zaman beklediğimiz o büyük depremi oluşturacaktır.

Beklediğimiz depremde en fazla 7.5 büyüklüğünde olabilecek depremdir. Bütün yaptığımız araştırmalar buna işaret etmektedir.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İşte Mourinho ve Okan Buruk arasında yaşananlar...

Erdoğan kiminle bayramlaşmadı?!..

Aybüke Pusat sessizliğini koruyan Tolga Sarıtaş’tan tepki çeken hamle!

Gelinim Mutfakta 3 Nisan Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Göstere göstere...

2 Nisan reyting sonuçları açıklandı! Dün en çok izlenen yapım ne oldu?

Atatürk'ün Üniversite Reformu

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu'nun emniyet sorgusu ortaya çıktı

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan adaylık iddialarına net yanıt!

Gazeteler, 2 Nisan Boykotu'nu nasıl gördü?