Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

Gazze abluka altında, sivillerin çıkacak yeri yok: ''Kaçış anlamında bir çıkış yok, bu bir trajedi''

Hamas'ın operasyonu sonrası karşı saldırıya geçen İsrail, Gazze için tam abluka kararı aldı. Bölgede tansiyon git gide yükselirken, hedef durumdaki Gazze’deki sivillerin durumunu Orta Doğu uzmanı araştırmacı yazar Faik Bulut değerlendirdi.

Gazze abluka altında, sivillerin çıkacak yeri yok: ''Kaçış anlamında bir çıkış yok, bu bir trajedi''

7 Ekim Cumartesi sabahı Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısı, 1973'te gerçekleşen Arap-İsrail savaşından bu yana İsrail'in savunmasında yaşanan en kötü ihlal olarak kayıtlara geçti. Hamas'ın askeri planlarını gizli tutması başarısı ve İsrail'i savaş istemediğine ikna etmeyi içeren iki yıllık bir hazırlığın ardından, bölge tekrar hareketlendi. Çatışmalarda şu ana kadar teyit edilen rakama göre; bin 193 kişi yaşamını yitirdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bugün yaptığı açıklamada Hamas'ın kontrolündeki Gazze Şeridi'ne 'topyekûn abluka' uygulayacaklarını, ablukanın Gazze'ye gıda ve akaryakıt girişlerine yasak getirilmesini de kapsayacağını bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail ordusunun "Hamas'ın saklandığı tüm yerleri moloz yığınına çevireceği" gerekçesiyle Gazze'deki Filistinli sivillere "hemen ayrılmaları" çağrısında bulunmuştu ancak Gazze Şeridi'nde yaşayan yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin bölgeyi terk edebileceği bir çıkış bulunmuyor.

Konuya ilişkin 12 Punto'ya açıklamalarda bulunan Araştırmacı-yazar Faik Bulut, ''İnsanlar oradan çıkamayacaklar. Mısır tarafındaki Refah sınır kapısından zaten çıkmayacaklar, kapı kapanacak. Gazze’den şu anda gelen haberlere göre, siviller de her şeye rağmen ‘çıkmayacağız’ diyorlar. Savaş, sivillerin hayatına mal olacak. Kaçış anlamında bir çıkış yok. İsrail’in sivillere yaptığı ‘bölgeyi terk edin’ çağrısı bir bahaneden ibaret. ‘Biz çıkın’ dedik, diyecekler. Şimdiden ağır bir bombalama var zaten bölgeye. Çıkış imkanları tamamen kapalı. Ürdün’e çıkamazlar zaten kapalı. Mısır’da kapıyı kapatacak. Denize giremezler, İsrail oradan da bombalayacak. İsrail, bir facia hatta toplu kıyım yapacak. Gerekçe de oradaki insanların çıkmaması olacak. Adına ne derseniz deyin; dehşet, facia ya da trajedi'şeklinde konuştu.

 


Haber Kaynağı : Kardelen İnce

İlgili Haberler

İsrail Gazze Filistin