Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2288
Dolar
Arrow
36,3010
İngiliz Sterlini
Arrow
46,1227
Altın
Arrow
3428,0000
BIST
Arrow
9.602

'Giderlerse gitsinler' demişti, gittiler: 2 bin 692 hekim yurt dışına göç için 'İyi Hal Belgesi' aldı

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) verilerine göre; 2024 yılında 2 bin 692 hekim, yurtdışına göç için 'İyi Hal Belgesi' aldı. TTB Merkez Konsey Üyesi Nilüfer Ustael, "5 dakikada bir muayene baskısı, maaşların yetersizliği, uzun çalışma süreleri, bunların hepsi hekimlerin üzerinde ciddi baskı yaratıyor" dedi.

'Giderlerse gitsinler' demişti, gittiler: 2 bin 692 hekim yurt dışına göç için 'İyi Hal Belgesi' aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Giderlerse gitsinler" dediği hekimlerin göçü devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) verilerine göre; 2024 yılında yurt dışında çalışmak için 'İyi Hal Belgesi' alan hekimlerin sayısı 2 bin 692 oldu. 

Veriye ilişkin değerlendirmelerde bulunan TTB Merkez Konsey Üyesi Nilüfer Ustael, "5 dakikada bir muayene baskısı, maaşların yetersizliği, sosyal hayatta yoksulluk nedeniyle üstlerindeki baskı, uzun çalışma süreleri, bunların hepsi hekimlerin üzerinde ciddi baskı yaratıyor" dedi.

Verilere göre; hekim göçü 2020 yılından bu yana artarak devam ediyor. 

TTB verilerine göre yıllar içinde göç etmek için 'İyi Hal Belgesi' alan hekimlerin sayısı şöyle: 

2020 - 931 hekim

2021 - bin 405 hekim

2022 - 2 bin 685 hekim

2023 - 3 bin 25 hekim

2024 - 2 bin 692 hekim 

Geçen seneye oranla 2024’te 'İyi Hal Belgesi' alan hekim sayısında yaşanan düşüşün hekimlerin yurt dışına gitmekten vazgeçtiği anlamına gelmediğini belirten Ustael, bu durumun Avrupa ülkelerindeki vize uygulamasından kaynaklandığını söyledi.

'HEKİMLERİN ÜZERİNDE CİDDİ BASKI VAR'

Nilüfer Ustael, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Hasta, hoca, akran mobbingi, mesleğin değersizleşmesiyle birlikte kendini değersiz hissetme, meslekten ve ülkeden uzaklaşma ihtiyacı doğuruyor. Bunun dışında tıp fakültesi bittiğinde mecbur hizmetimiz var, o koşullar eskisi gibi değil gittikçe zorlaşıyor. Bu ülkede eskiden uygulanan hukuk ve özlük hakları gittikçe kaybediliyor. Mecbur hizmet sırasındaki geçici görevler, erkek hekimler için 2 gün öncesinden bildirilip uygulanan sınır dışı görevler, mecbur hizmete gitmemek veya istifa etmek yönünde hareket etmelerini sağlıyor. Bu da hekimlik üzerinde ciddi bir baskı. Bir de TUS gibi dünyanın en ağır sınavlarından biri var fakat bu sınavın da kendine göre bir standart çizgisi yok. Kadrolar bazen iki kat artıyor bazen de iki kat azalıyor. Aynı şekilde bir kliniğin bir dönem 20 asistanı oluyor, bir sonraki dönem 10 asistanı oluyor. Oradaki iş gücü ve eğitimde de standardizasyon sağlanmıyor. Asistan hekim kamu hizmeti veren bir hekimdir, 5 dakikada bir muayene baskısı, maaşların yetersizliği, sosyal hayatta yoksulluk nedeniyle üstlerindeki baskı, uzun çalışma süreleri, bunların hepsi hekimlerin üzerinde ciddi baskı yaratıyor." 


Haber Kaynağı : 12punto

TTB hekim göçü
English Guru