Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
41,9333
Dolar
Arrow
37,9403
İngiliz Sterlini
Arrow
49,6670
Altın
Arrow
3798,0000
BIST
Arrow
9.484

Grand Kartal Otelin muhasebecisinden 'iptal edilen dilekçe'nin ardındaki gerçek

Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından Grand Kartal Otel’de, yangından yaklaşık bir ay önce yapılan inceleme ve denetleme sonucunda tahliye çıkışlarının, ışık yönlendirme levhalarının, binadaki acil aydınlatmanın yetersiz olduğu tespit edilmişti. Raporun üzerine otel yetkililerinin 24 Aralık 2024’te denetimin iptalini istediği ortaya çıkmıştı. Otelin muhasebecisi, 'iptal edilen dilekçe'nin ardındaki gerçeği anlattı.

Grand Kartal Otelin muhasebecisinden 'iptal edilen dilekçe'nin ardındaki gerçek

Grand Kartal Oteli yangınıyla ilgili yürütülen adli soruşturmasına giren belge ve bilgiler 78 yurttaşın hayatını kaybettiği katliam gibi yangının adeta 'ben geliyorum' dediğini ortaya çıkardı. Gazeteci Tolga Şardan, T24'teki yazısında soruşturma dosyasına giren çarpıcı ifadeleri aktardı.

Üzerinden uzun bir zaman geçmesine karşın 78 yurttaşın hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınının sorumluları gün yüzüne çıkmadı. Yangınla ilgili soruşturma devam ederken, ifadesi alınan sorumluların açıklamaları yangının ihmaller zinciri sonunda çıktığını gösteriyor. 

İşte soruşturmaya giren ifadeleri köşesine taşıyan Tolga Şardan'ın yazdıklarından öne çıkanlar:

"Grand Kartal Oteli yangınıyla ilgili yürütülen adli soruşturmasına giren belge ve bilgileri inceledikçe, 78 canı yitirdiğimiz katliamın “ben geliyorum, haberiniz olsun” dediğini görmemek mümkün değil.

Bu konuda devletin resmi raporlarına giren tespitleri aktarıyorum, bir süredir.

Özellikle denetim raporlarına bakıldığında, işlerin perde arkasının nasıl yaşandığı tüm çıplaklığı ile ortada.

Dolayısıyla bu tabloyu, “Allah’tan gelen”, “mukadderat”, “kader” kelimeleriyle tanımlamak fazlasıyla anlamsız kalıyor maalesef.

Yangın katliamı sürecinde yer alan kimi isimlerin adli ve idari soruşturmalarda verdikleri bilgilerden satır aralarında kalan bölümlerini okuyunca hafızalarda daha net fotoğraf kazınacak.

Önce tutuklanan Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nde görevli İrfan Acar’ın aktardıklarına bakalım. Acar, Bolu Belediyesi’nce Grand Kartal Otel’de gerçekleştirilen ve katliam sürecinde kamuoyunda büyük tartışmaya neden olan denetimi gerçekleştirip raporunu hazırlayan itfaiye eri.

Şunları anlatıyor Acar, ifadesinde:

“(…) Bolu Grand Kartal Otel’e denetleme amacıyla gittim. Gittigˆimde beni yangın kontrol formunda ismi gec¸en ve kendini s¸irket muhasebe yetkilisi olarak tanıtan Cemal O¨zer kars¸ıladı. Onun refakatinde denetime bas¸ladım.

Denetimde iki acil c¸ıkıs¸ mesafelerini metre ile o¨lc¸tu¨m. Acil c¸ıkıs¸ kapılarını kat kat saydım. Boyutlarını o¨lc¸tu¨m. Saydıgˆım bir ana ve birer de binanın sagˆında ve solunda olmak u¨zere toplamda u¨c¸ acil c¸ıkıs¸ merdiveni go¨rdu¨m ve uygun olmadıgˆını inceleme ve denetleme formunda da belirttim. (…)”

Tutuklu İtfaiye Eri Acar’ın ifadesinden otelde özellikle yangına karşı alınan önlemler konusunda sorun bulunduğu anlaşılıyor.

Acar’ın otelde eksikler bulunduğunu belirttiği raporunu hem otel yönetişine hem de belediyeye teslim etmesiyle birlikte otelde neler yaşandığını ise, Kadir Özdemir’in verdiği bilgilerden öğreniyoruz.

Özdemir, otelin muhasebecisi. Ancak “işi bilen personel” konumunda hemen her işin içinde yer alıyor.

Neler anlatmış, okuyalım:

“(…) Grand Kartal ic¸in verilen itfaiye yangın denetleme rapor sonucu bana bildirildikten sonra otelin tamamında denetim yapıldıgˆını o¨gˆrendim. Bu konuyu Ahmet Demir’le paylas¸tım. Ahmet Demir, Gazelle Otel’de genel mu¨du¨r olarak c¸alıs¸ır. Aancak resmi olarak belge sıfatı yoktur. Ama fiilen genel mu¨du¨r olarak c¸alıs¸ır.

Ahmet Demir de, kendisiyle konuyu paylas¸mam u¨zerine Belediye Bas¸kan Yardımcısı Sedat Gu¨lener ile go¨ru¨s¸mu¨s¸. Sedat Gu¨lener, Ahmet Demir’e iptal dilekc¸esi vermemizi so¨ylemis¸. Daha sonra ben de Emir Bey’le bu konuyu paylas¸tım. Emir Bey de ‘o¨yle oluyorsa iptal dilekc¸esi yazalım’ dedi.

“Vakit yetişmedi, yangın tatbikatı yapılmadı”

2023 yılı Aralık veya 2024 yılı ocak ayı bas¸ında bu otelde personelimizin de katılımı ile yangın tatbikatı yapmıs¸tık. Bu tatbikatta kimin hangi go¨revi alacagˆı belirlenmis¸ti. 2024 yılı ic¸inde bu tatbikatı yapmak istedik, ancak vaktimiz yetis¸medigˆinden dolayı henu¨z yapamamıs¸tık. Yakın bir tarihte yapmayı planlıyorduk.

Otelimizde ayrı bir gu¨venlik birimi yoktur. Otelimizde go¨revli arkadas¸lardan bu konuda yardım alıyoruz. Ancak belirttigˆim gibi gu¨venlik go¨revlimiz bulunmamaktadır.

Yangın güvenliği kontrolü yapılmayan denetimler

Denetim konusunda ise biz de iki tu¨r denetim vardır; birincisi Ku¨ltu¨r ve Turizm Bakanlıgˆı’nın yapmıs¸ oldugˆu denetimdir. Tahminen 10 Aralık 2024 tarihinde buraya gelerek oteli bas¸tan sona kontrol ettiler. Gerek personel denetimi gerek departman, mutfak gibi bo¨lu¨mler denetimi, depolar denetimi, gu¨venlikle ilgili afet durumlarına dair bir kısım denetim yapıldıgˆını bana c¸alıs¸ma arkadas¸larım iletti. Denetim esnasında ben orada degˆildim. Tam olarak detaylı nelere bakıldığı elimize resmi yazı henu¨z ulas¸madıgˆından bilemiyorum. Denetime dair resmi yazıların sonradan go¨nderilecegˆini so¨ylemis¸lerdi.

Digˆer denetim ise, su¨rdu¨ru¨lebilir turizme dair belge denetimidir. Burada ise, bakanlık denetimden farklı olarak otelin geri do¨nu¨s¸u¨m su¨rdu¨ru¨lebilir enerji, hijyen, personel gibi konularda denetim yapılmaktadır.

Patrondan talimat: “Sezon başlayacak, eksikler yetişmez, dilekçeyi çekin”

Aslında amacımız kafe ac¸ılması ic¸in dilekc¸e vermekti. Fakat belediyeye, ‘tu¨m otelin kontrolu¨’ s¸eklinde hatalı dilekc¸e verildiğini fark ettik. Sonrasında belediye, otelde bir miktar eksiklik tespit edip bunu bize iletti. Ben konuyu Emir Bey’e izah ettim. O da ‘s¸u anda sezon bas¸layacak oldugˆunu, eksikleri yetis¸tiremeyecegˆimizi dolayısıyla dilekc¸eyi iptal etmemi benden istedi. Ben de bunun u¨zerine belediyeye dilekc¸enin is¸leme alınmaması yo¨nu¨nde dilekc¸eyi verdim.

Eksiklerin giderilmesi çok masraflıymış!

Yangın raporu almak ic¸in Bolu Belediyesi Halkla İlis¸kiler Mu¨du¨rlu¨gˆu¨’ne gittim. Oraya gittigˆimde durumu anlattım ve orada bulunan formlardan verdim ve o formu doldururken restorantı bilmezler diye otelin ismini yazdım. Bu bas¸vurum u¨zerine itfaiyeden biri gelip otelin tamamını denetlemis¸. Denetlerken muhasebe elemanı Cemal Bey’e refakat etmis¸. İtfaiye raporu c¸ıktıktan sonra otelin tamamının denetledigˆinden haberim oldu.

Denetleme raporu c¸ıktıktan sonra Cemal, beni arayarak Emir Bey ile go¨ru¨s¸tu¨gˆu¨nu¨, eksikliklerin c¸ok masraflı oldugˆunu bunları yapamayacaklarını, bas¸vuruyu iptal etmemiz gerektigˆini so¨ylemis¸. Ben de sonrasında Emir Bey’le go¨ru¨s¸erek ‘bas¸vuruyu iptal edelim mi?’ diye sordum. O da ‘tamam edelim’ dedi. Ben de bunun u¨zerine Bolu Belediye Bas¸kanlıgˆı’na giderek halkla ilis¸kiler bo¨lu¨mu¨ne giderek ‘o¨nceki bas¸vurunun iptal edilmesini istiyorum’ dedim. ‘Dilekc¸e ver’ dediler, ben de yazılı bir dilekc¸e verdim.

İSG uzmanı yok

Grand Hotel’de sezonda yaklas¸ık 85-90 kis¸i c¸alıs¸ır. Ancak sezonuna go¨re c¸alıs¸an sayısı artabilir. Kar yogˆun oldugˆu zaman bu sayı 100-110’na da c¸ıkabilir. So¨zles¸meli olarak c¸alıs¸tırdıgˆımız is¸ sagˆlıgˆı ve gu¨venligˆi uzmanı yoktur.

Yaklas¸ık on yıl o¨nce bo¨yle bir c¸alıs¸an vardı.  Bana sormus¸ oldugˆunuz Ece Hanım, Gazella Otel’in c¸alıs¸anıdır ancak sigortası her iki otelin de tek oldugˆu Grand Kartal Turizm AS¸’dedir. Grand Kartal’da ise doktor ve hems¸ire oldugˆu ic¸in ve sezonda kısa oldugˆundan dolayı is¸ gu¨venligˆi uzmanına gerek go¨ru¨lmedi. Otelde yangın tatbikatı normalde yapılır. Gec¸en yıl yapılmıs¸tı ancak bu sezon yangın tatbikatı ve egˆitimi verilmedi. (…)”

Kafenin sahibi: Yangın raporu istedim, bulamadılar

Adli ve idari soruşturmaya giren ifadelerden birisi de otelin içinde kafe açmak isteyen İsmail Karagöz’ün verdiği bilgilerdi.

Otelin sahibinin damadı ve aynı zamanda patron olarak hareket eden Emir Aras’la anlaşıp otelin içindeki kafeyi kiralayan Karagöz’ün aktardıkları ise şöyle:

“(…) İş yeri ac¸ma ve c¸alıs¸ma ruhsatının bas¸vurusu ic¸in resmi evrakları, vergi levhası, vergi ac¸ılıs¸ı, SGK evrakı, c¸alıs¸an listesi, mesleki yeterlik belgeleri, ticaret odası belgesini il özel idaresi ruhsat bo¨lu¨mu¨ne teslim ettim.

Teslim ettigˆim evraklar ic¸erisinde yangın ile ilgili belge yoktu. Sebebi bu yerin on senedir ac¸ık olmasından dolayıydı. On yıl kullanılmasına ragˆmen so¨z konusu yerin yangın gu¨venlik belgesi oldugˆunu du¨s¸u¨nmemize ragˆmen sonradan bu belgenin olmadıgˆını o¨gˆrendik.

Ben bu durumu o¨zel idareye su¨reci takip etmek ic¸in gittigˆimde, benden o¨nce kullanılan yangın gu¨venlik belgesi olup olmadıgˆını sordum. Olmadıgˆını so¨ylediler. Kadir O¨zdemir’den kafe olarak kullanacagˆımız yerin yangın gu¨venlik belgesini ve eski ruhsatları istedim. 2 - 3 gu¨n baktıktan sonra bulamadıgˆını so¨yledi. Ben de bunun u¨zerine Kadir’e bu problemi c¸o¨zmesini so¨yledim. (…)”

Yangın tatbikatı: Kovada yakılan ateşe yangın tüpüyle müdahale!

Grand Kartal Otel’deki yangın güvenliğinin sağlanması, denetimlerden kurtulma yolları konusunda yaşananlar bu şekilde.

İlginç bir ifade daha girdi dosyaya. Otelin Adem Güven adlı çalışanı uzun yıllardır çalıştığı tesiste daha önceki yıllarda gerçekleştirilen yangın tatbikatlarını anlatırken, adeta akıllara durgunluk verecek yöntemi şöyle aktardı:

“(…) Grand Kartal Otel’in faaliyete gec¸tigˆi gu¨nden bugu¨ne kadar her s¸eyini bilirim. Çalıs¸tıgˆım do¨nemde sezon ac¸ılırken personele gerekli yangın egˆitimleri yo¨netimin talimatı u¨zerine 2022 yılına kadar veriliyordu. Bu egˆitimde dıs¸arıda bir kovada ates¸ yakılıp, yangın tu¨pu¨ nasıl kullanılır, yangın merdivenleri nereye iner, nereden c¸ıkar yangın anında butonlara basılır s¸eklinde anlatılıyordu. Bu egˆitimler otelin bu is¸leri bilen personeli tarafından verilmekteydi.

Otelin ic¸inde en alttan 12. kata kadar olmak u¨zere bir adet mu¨s¸teri merdiveni, otelin sagˆında ve solunda iki adet merdiven olmak u¨zere u¨c¸ adet merdiven bulunmaktaydı. Bunlardan asanso¨rlerin sagˆ tarafında olan bir merdiven yangın merdiveni olarak gec¸mekteydi. Digˆeri ise, yani asanso¨ru¨n sol tarafında olan ise, personelin kullandıgˆı merdivendi. Yangın merdivenine gerekli ıs¸ıklandırmalar olmasına ragˆmen personelin kullandıgˆı merdivende ıs¸ıklandırma ve yo¨n is¸aretleri yoktu. Hatta koridorun ortasında bir adet alarm buttonu vardı. Odalarda da duman senso¨ru¨ vardı. Ben yangından sonra altıncı ve yedinci katlara c¸ıktım. Yangın alarm butonlarının camlarının sagˆlam oldugˆunu go¨rdu¨m, yani camları kırılıp basılmamıs¸tı. (…)”


Haber Kaynağı : 12punto

Grand Kartal Otel Grand Kartal Otel yangını İtfaiye Otel yangını yangın tatbikatı
English Guru