Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,5990
Dolar
Arrow
33,4914
İngiliz Sterlini
Arrow
42,8205
Altın
Arrow
2615,0000
BIST
Arrow
9.907

İhmalin getirdiği dram: Elektrik akımına kapılan iki kişi öldü

İzmir’in Konak ilçesinde, yoğun yağmur sırasında yoldaki su birikintisinden karşıdan karşıya geçmek isterken kaçak elektrik akımına kapılan iki kişi hayatını kaybetti. Olay sonrası İzmir'de Ege Telgraf gazetesinin yetkilileri 5 yıl önce, "biri mi ölmeli" diyerek uyardığı ortaya çıktı. Ayrıca, hayatını kaybeden İnanç Öktemay'ın 10 yıl önceki paylaşımı yürek burktu.

İhmalin getirdiği dram: Elektrik akımına kapılan iki kişi öldü

İzmir Alsancak'ta dün kentteki şiddetli yağmurdan kaçmaya çalışan iki vatandaşın korkunç sonu Türkiye gündemine oturdu.

Olayda, İnanç Öktemay, Enver Dündar Başar Sokak'taki bir su birikintisine basınca elektrik akımına kapıldı ve yere düştü.

Arkadaşının elektrik akımına kapıldığını gören Özge Ceren Deniz de ona yardım etmeye çalışırken akıma kapılarak arkadaşının yanına düştü.

Çevrede bulunanların müdahalesiyle su birikintisinden çıkarılan iki arkadaş, ilk müdahaleyi olay yerinde vatandaşlardan aldı. Ardından 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından Alsancak Devlet Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan iki kişi, maalesef kurtarılamadı. Olay yerinde polis ekipleri güvenlik önlemleri alırken, elektrik firması yetkilileri de incelemelerde bulundu.

ADETA FACİAYA DAVETİYE ÇIKARILMIŞ

İzmir'de Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği noktada, belediye ekiplerinin 4 Ocak 2024 tarihinde çalışma yaptığı, 9 Ocak 2024 tarihinde ise aynı yerden dumanlar yükseldiği ortaya çıktı.

ÖZGE CEREN DENİZ'İN TIP FAKÜLTESİ 5. SINIF ÖĞRENCİSİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

İzmir'de, sokakta elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz'in İzmir Demokrasi Üniversitesi tıp fakültesi 5. sınıf öğrencisi olduğu üniversite tarafından paylaşılan taziye mesajıyla ortaya çıktı.

İŞTE ÜNİVERSİTE TARAFINDAN PAYLAŞILAN O MESAJ:

GAZETECİ 5 YIL ÖNCE UYARMIŞ

Yaşanan acı hadisenin ardından Ege Telgraf gazetesinin, 19 Ocak 2019 tarihinde yetkilileri uyardığı ortaya çıktı.

Dönemin muhabirlerinden Utkucan Akkaş’ın ‘Çözüm için illa biri mi ölmeli’ başlıklı haberiyle gündeme getirdiği haber gazetede, “Alsancak Vapur İskelesi’nin karşı sokağında bulunan Enver Dündar Başar Sokak’ta yer altından geçen elektrik kabloları ölüm tehlikesi saçıyor. Her gün çok sayıda insanın Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne ulaşmak için kullandığı Enver Dündar Başar Sokak’ta yerin altından geçen elektrik hattı dışarıya sızma yapıyor. Bir buçuk metrelik bir alanda meydana gelen elektrik kaçağı nedeniyle, sokak taşları sürekli sıcak kalıyor. Elektrik kaçağından pek çok insan yürürken çarpılırken olası bir can kaybı yaşanmasından korkuluyor. Esnaf, uzun süredir burada elektrik kaçağının yaşandığını ve bir sokak köpeğinin bu nedenle can verdiğini söyleyerek yetkililerin ilgisizliğinden şikayet etti” ifadeleriyle yer almış.

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir'in Konak ilçesinde 2 kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği olayla ilgili açıklama yaptı.

Bakan Tunç'un konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

"İzmir'in Konak ilçesinde sağanak yağıştan korunmaya çalışırken elektrik akımına kapılan 2 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturma titizlikle sürdürülmektedir.

Bilirkişi raporu doğrultusunda olayda sorumluluğu ve ihmali bulunanlar hakkında yargı gereğini yapacaktır.

 

Hepimizi derinden üzen olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum."

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASINDAN KAMULAŞTIRMA ÇAĞRISI

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, İzmir Alsancak’ta iki yurttaşın sokakta yürürken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği faciaya ilişkin olarak bugün (13 Temmuz 2024) bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sahadaki EMO İzmir Şubesi teknik heyetinin ilk izlenimlerinin de paylaşıldığı basın açıklamasında, denetim eksikliğine dikkat çekilerek, elektrik dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması çağrısı yapıldı.

 "ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ KAMULAŞTIRILSIN"

İlimiz İzmir`de dün (12 Temmuz 2024) akşam saatlerinde etkisini gösteren şiddetli yağışlar sırasında Alsancak Enver Dürdar Başar Sokak`ta iki vatandaşımız, su birikintisinin içinden karşıdan karşıya geçmeye çalıştıkları sırada elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Öncelikle tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay`ın yakınlarına ve dostlarına baş sağlığı ve sabırlar dileriz. 

Olayın asıl nedenleri Savcılık soruşturması ve bilirkişi incelemeleri sonrası ortaya çıkacak olmasına rağmen, önlem alınmaması durumunda benzer faciaların kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Alsancak`ta yaşanan facia, elektrik şebekesinde su taşkınlarına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiğini ortaya çıkarmıştır. Kasım 2023`de deniz suyunun yükselmesiyle yaşanan taşkın nedeniyle bölgeye bir süre elektrik verilememişti. Deniz taşması sonucu çok sayıda trafo merkezi su altında kalmış, bazı sokaklara günlerce enerji verilememişti. Özelleştirme sonrası ilimizdeki elektrik şebekesini devralan GDZ Elektrik Dağıtım AŞ, bölgeyi yeraltı kablolarını bir süre yer üstüne taşıyarak enerjilendirebildi. O dönem trafo merkezleriyle dağıtım panoları, dağıtım panoları ile binalar arasındaki besleme kablolarına yapılan ekler incelenmelidir. Bölgede acilen varsa uygun olmayan kabloların değiştirilmesi ve taşkında hasar alan trafo merkezleri ile dağıtım panoların yenilenmesi için çalışma başlatılmalıdır. 

Olay sonrası sahaya giden EMO İzmir Şubesi`nin oluşturduğu teknik heyetinin ilk tespitlerine göre, olayın gerçekleştiği sokakta trafo merkezlerinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlenmiştir. Bu izolasyon hatasından kaynaklı olarak suyla temas eden iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği düşünülmektedir. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nu (EPDK) acilen bölgedeki eksikleri tespit ederek, gidermek için göreve çağırıyoruz. Kasım 2023`de yaşanan taşkının ardından yaptığımız uyarılara rağmen önlem alınmaması nedeniyle yaşanan facianın bir daha yaşanmaması için tüm kamu kurumlarını göreve davet ederek, gerekli teknik desteği vermeye hazır olduğumuzu vurgularız.   

Fahiş Bedel, Eksik Hizmet

Elektrik dağıtım şirketlerinin kullandığı altyapı kamu malı, verdikleri hizmet de kamu hizmetidir. Dağıtım şirketleri görev sürelerinin sonunda kamuya devretmeleri gereken elektrik şebekesini günün teknolojisine göre yenilemek zorundadır. Tüm dünyada dağıtım şebekelerinde dijitalleşme çalışmaları yapılırken, ülkemizde ise can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde geriye gidilmesi kabul edilemez. Dağıtım şirketleri elektrik enerjisini kaliteli, güvenli ve sürekli bir şekilde ulaştırılmasından sorumludur. Odamızın hesaplamalarına göre, 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartlarını için aylık 230 kWh enerji tüketmesi öngörülmektedir. Bu tüketimin aylık faturası 1 Temmuz 2024 itibariyle 476.6 TL`dir. Ortalama faturanın yüzde 66`sı yani 314 TL`si dağıtım bedeli adı altından bu şirketlere aktarılmaktadır. 

Son elektrik zamları ile birlikte bu kadar yüksek oranda kamu kaynağının dağıtım şirketlerine aktarılmasına rağmen maliyeti düşük tutmak için sahada yeterli yatırımı yapmayan ve İzmir`de dün yaşanan şiddetli yağışlar sonrasında da görüldüğü üzere halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atan bu şirketlerin acilen idari ve mali yönden denetlenmesi gerekir. Geçtiğimiz ay Diyarbakır ve Mardin illerini etkileyen yangında 15 yurttaşımız hayatını kaybetmişti. Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı`nın ön raporunda yangının "elektrik kaynaklı" olduğu tespit edilmişti. Şebeke sorunlarının, aşırı sıcaklarda yangına, yağışlarda ise "elektrik kaçağına" neden olması normal kabul edilmemelidir. Özelleştirme sonrası dağıtım şirketlerindeki teknik yeterlilik büyük oranda azalmış, deneyimli kadrolar uzaklaştırılmış, maliyet düşürmek için hizmetlerin çoğu taşeron firmalara devredilmiştir.  

Kaderine terk edilen elektrik şebekesinde teknik denetim eksiklikleri olduğuna vurgu yaparak, kamuoyunu uyarıyoruz. Kalıcı çözüm için üretimden, dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekeli yeniden kurulmalıdır. Geçiş sürecinde ise kamu kaynaklarının sonu belirsiz bir biçimde özel sektöre kaynak transfer edilmesi yerine kamulaştırma işlemlerini yürütecek Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı kurulmalıdır.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN 'ELEKTRİK KAÇAĞI' ÖLÜMLERİNE DAİR AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak'ta yaşanan elektrik kaçağı nedeniyle iki yurttaşın hayatını kaybettiği olayın nedenlerinin araştırıldığını ve gerekli önlemlerin alınacağını belirtti. Belediye yapılan çalışmalar hakkında bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada, "GDZ Elektrik A.Ş. ‘ye ait elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak zeminden 23 cm aşağıda döşendiği de fotoğraflarla belgelenmektedir" ifadeleri dikkat çekti.

Belediyeden yapılan açıklama bu şekilde:

12 Temmuz 2024 tarihinde Konak Enver Dündar Başar Sokak’ta iki hemşerimizin elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmesinin derin üzüntüsü içindeyiz. Bu talihsiz olayın nedenlerinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde tespit edilmesi ve bir daha tekrar etmemesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yetkili makamlarla işbirliği içinde gerekli tüm incelemeleri başlatmış bulunmaktayız. Konuyla ilgili resmi raporlar önümüzdeki günlerde tüm şeffaflığıyla halkımızla paylaşılacaktır.

Bununla birlikte bu hassas süreçte oluşabilecek dezenformasyonu önlemek ve bazı soru işaretlerini giderilebilmek adına ilk tespit ve değerlendirmelerin tarafımızca ortaya koyulması gerekliliği doğmuştur.

Olayın ardından alana ulaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili personeli tarafından ivedilikle elektrik tesisatı kontrol edilmiş, aydınlatma tesisatının günbatımında (20.35) enerjilendiren ve gündoğumunda enerjiyi kesen zaman rölesinin doğru çalıştığı kontrol edilmiş ve dolayısıyla olay saatinde (19.15) aydınlatma tesisatının kablolarında enerji olmadığı teyit edilmiştir. Ayrıca belediyemize ait elektrik tesisatı bu tür bir tehlikeye karşı kaçak akım koruma röleleri ile enerjiyi kesecek şekilde korunmaktadır. Bölgede belediyemizin yürüttüğü ve elektrik hattında oluşabilecek kaçakla ilişkilendirilebilecek bir altyapı çalışmasından söz edilemeyeceği de ortadadır.

'GDZ ELEKTRİK A.Ş.'YE AİT ELEKTRİK HATLARI YAPIM TEKNİĞİNE AYKIRI DÖŞENMİŞ'

Zira İZSU Genel Müdürlüğü’nün olaya ilişkin teknik raporunda da 2024 yılı Ocak ayında ihaleli işler kapsamında bölgede yüklenici firma tarafından 3 adet yağmursuyu ızgarası yaptırıldığı, imalatlar sırasında GDZ Elektrik A.Ş. ’den gözlemci talebinde bulunulduğu, imalatların gözlemci nezaretinde gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

Raporda yapım çalışmalarından sonra GDZ Elektrik A.Ş. tarafından yağmursuyu ızgarası yanında elektrik hatlarında bakım – onarım çalışması yapıldığı, hatta vatandaşlar tarafından GDZ Elektrik A.Ş. ’ye anılan bölge için 2 defa arıza kaydı açtırıldığı ifade edilmektedir.

Ayrıca kabloların üzerinde 2 farklı noktada onarım gerçekleştirildiğini ve GDZ Elektrik A.Ş. ‘ye ait elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak zeminden 23 cm aşağıda döşendiği de fotoğraflarla belgelenmektedir.

Anılan bölgede elektrik kaçağına bağlı bir takım olumsuzluklar yaşandığına, bölge esnafının yetkili kuruma defaatle bildirim yaptığına ilişkin ifadeleri de kayıt altındadır.

Nitekim olay sonrası sahaya giden Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin oluşturduğu teknik heyetin ilk tespitlerine göre olayın gerçekleştiği sokakta trafo merkezlerinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlendiği ifade edilmiş, “Bu izolasyon hatasından kaynaklı olarak suyla temas eden iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği düşünülmektedir” şeklinde bir açıklama yapılmıştır.

Temennimiz olayın nedenlerinin en kısa sürede tespit edilmesi ve tekrarını önleyecek çalışmaların hızla hayata geçirilmesidir. Yaşamını yitiren hemşerilerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyoruz.

10 YIL ÖNCEKİ PAYLAŞIMI GÜNDEM OLDU

İzmir'de sağanaktan kaçarken sokak ortasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden iki kişi Türkiye gündemine oturdu.

Hayatını kaybeden İnanç Öktemay'ın 2014 yılında yaptığı paylaşım dikkat çekti.

Öktemay'ın 2014 yılında, "Bir ülkeyi tanımak için, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın" şeklinde yaptığı paylaşım dikkat çekti.

İşte o paylaşım:

Dün yaşanan olay sonrası bugün olay anının da görüntüsü ortaya çıktı. 

İşte o anlar...

 


Haber Kaynağı : İHA

İzmir elektrik akımı İnanç Öktemay Özge Ceren Deniz