Kedi ve köpek sahiplerine zorunluluk: Kimliklendirme için son tarih açıklandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, evcil hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasıyla ilgili yönetmelikte değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre, kedi ve köpek sahipleri 31 Aralık 2025’e kadar hayvanlarını kayıt altına almak zorunda olacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" kapsamında yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle birlikte, kedi ve köpek sahipleri hayvanlarını belirlenen süre içerisinde kayıt altına almakla yükümlü olacak.
Yeni yönetmeliğe göre, tüm kedi ve köpekler, il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri ya da yetkilendirilmiş kurumlar aracılığıyla kimliklendirilerek kayıt altına alınacak. Hayvan sahipleri, 31 Aralık 2025’e kadar bu işlemi tamamlamak zorunda.
Hayvan bakımevlerinden sahiplenilen kedi ve köpeklerin kayıt işlemi, sorumlu veteriner hekimler tarafından Bakanlık sistemine işlenecek ve bu hayvanlar için pasaport düzenlenecek. Yerel yönetimler, gerçek veya tüzel kişiler ve özel hayvan yaşamevleri bu süreçte görevli ve sorumlu olacak.
ÖZEL HAYVAN YAŞAMEVLERİ TANIIMLADI
Yönetmelikle birlikte, Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların barındırıldığı tesisler “Özel hayvan yaşamevi” olarak tanımlandı. Bu tesisler, sahiplendikleri hayvanların ölüm veya kayıp bilgilerini süresi içinde ilgili il veya ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü olacak.
Özel hayvan yaşamevi sahipleri, evcil hayvanların bakım ve beslenmesinden sorumlu olacak, hayvanları terk edemeyecek ve sahiplendiremeyecek. Ayrıca, izin belgesinde belirtilen kapasitenin üzerinde hayvan barındırmaları yasak olacak.
MİKROÇİP ZORUNLULUĞU
Yeni düzenlemeyle birlikte, mikroçip uygulamasında da bazı değişiklikler yapıldı. Artık mikroçipler, hayvanların kürek kemikleri arasına veya boynun kulağa yakın bölgesine yerleştirilecek. Bazı genetik yatkınlığa sahip ırklarda ise bacak veya göğüs bölgesine de uygulanabilecek.
Ayrıca, yönetmelikte geçen "Barınak" ibaresi "Hayvan bakımevi" olarak değiştirildi.
KAYIT ZORUNLULUĞU
Yeni yönetmelik kapsamında, sahipsiz hayvanlar, hayvan bakımevleri tarafından gerçek veya tüzel kişiler ile özel hayvan yaşamevlerine sahiplendirildiğinde, sahipsiz hayvan edinme formu doldurulacak. Bu süreçte yerel yönetimlerde görevli veteriner hekimler tarafından sahiplendirme tarihinden itibaren en geç on gün içinde yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanına kaydedilecek.
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü durumunda 30 gün, kaybolması halinde ise 7 gün içinde sahipleri tarafından il veya ilçe müdürlüğüne ya da yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara bildirilmesi gerekecek.
SON TARİH: 31 ARALIK 2025
Tüm kedi ve köpek sahipleri, il veya ilçe müdürlüğüne ya da yetkilendirilen kurum ve kuruluşlara başvurarak hayvanlarını 31 Aralık 2025’e kadar kimliklendirerek kayıt altına aldırmak zorunda olacak. Bu tarihe kadar kimliklendirme işlemi yapılmayan hayvanlar için yaptırımların uygulanabileceği belirtiliyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İmamoğlu ile birlikte 28 kişinin daha diploması iptal edilmişti

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için geri sayım!

Yandaş ROK'tan çok konuşulacak Fatih Altaylı iddiası

Kılıçdaroğlu cephesi harekete geçti

Fatih Altaylı'dan 'AKP'ye oy vereceğim' çıkışı

Emekli maaşları iptal ediliyor!

Sermaye grubu boykot çağrısını hedef aldı

Gelinim Mutfakta 2 Nisan Çarşamba puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Gökhan Ünver neden boykot ediliyor?

Bursaspor 3 puan için sahada
