Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona eriyor!

Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığında zorunlu olan kış lastiği uygulaması 1 Nisan'da sona eriyor. Özel araçlarda ise kış lastiği kullanımı can ve mal güvenliği için hayati önem taşıyor.

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona eriyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu gereği, hava ve iklim şartlarına göre kış lastiği takma zorunluluğu uygulamasını her yıl belirliyor. Bu yetki valiliklere de devredilebiliyor.

Kış lastiği denetimleri, Bakanlık yetkilileri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı sınır kapıları birimleri ve belediyeler tarafından yapılıyor. Kurala uymayan sürücülere idari para cezası kesiliyor.

İstanbul'da 25 Kasım 2023'te, Türkiye genelinde ise 1 Aralık 2023'te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan 2024 Pazartesi günü sona eriyor.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans sunmak için tasarlanır. Yaz aylarında kullanıldıklarında özelliğini kaybeder, aşınma ve performans kaybı gibi sorunlara yol açar. Yol tutuşu ve kontrolde azalma, yakıt tüketiminde artış gibi riskler oluşur.

Mevsimine uygun lastik kullanımı, çevreye daha az karbon salınımı sağlayarak çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunur.

LASTİK FİYATLARI

Türkiye'de en çok kullanılan 205/55 R16 ölçüsündeki yaz lastikleri 1500 liradan başlıyor. Otomobillerde 4 lastik değiştirme fiyatı ebatlara göre 500-1000 lira arasında değişiyor.

ÇIKARILAN LASTİKLERİ SAKLAMA

Mevsimsel değişikliklerde çıkarılan lastiklerin doğru koşullarda saklanması önemlidir. Türkiye'de yaygın olan lastik otellerinde 6 ay boyunca saklama ücreti 500-1000 lira arasında değişiyor.


Haber Kaynağı : AA

Emniyet Genel Müdürlüğü Jandarma Genel Komutanlığı kış lastiği Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı