Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.958

MSB’den 30 Ağustos skandalı: Atatürk yerine Rutkay Aziz’i kullandılar

Milli Savunma Bakanlığı'nın 30 Ağustos için hazırladığı filmde, savaşı bizzat yöneten Atatürk'ün yerine 'Kurtuluş' dizisinde Atatürk'ü canlandıran Rutkay Aziz'in görüntülerinin kullanıldığı ortaya çıktı.

MSB’den 30 Ağustos skandalı: Atatürk yerine Rutkay Aziz’i kullandılar

Milli Savunma Bakanlığı dün 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı ‘İstiklalin Mührü Büyük Taarruz’ adlı bir kısa filmle kutladı.

Bakanlık bu filmi X üzerinden de paylaştı. Filmde Büyük Taarruz’un önemi anlatılırken bakanlığın elindeki fotoğraf ve film görüntüleri kullanıldı. Ama bu yetmemiş olacak ki Ziya Öztan’ın TRT için 90’larda çektiği ‘Kurtuluş’ dizisinden Büyük Taarruz’un canlandırıldığı görüntüler de filmde yer alıyordu.

10haber'den Olkan Özyurt'un haberine göre; Filmin kurgusunda skandal denilebilecek bir detay göze çarptı.

Filmde Mustafa Kemal Atatürk’ün Kocatepe sırtlarındaki orijinal görüntüsü yerine ‘Kurtuluş’ dizisinde Rutkay Aziz’in Atatürk’ü canlandırdığı an yer alıyordu.‘Kurtuluş’ dizisindeki Atatürk’ün Kocatepe sırtlarındaki görüntülerinin ilham kaynağı Anadolu Ajansı’nın da arşivinde bulunan bir fotoğraf.

Bakanlık videoyu sosyal medya hesabından paylaşırken özellikle “Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa bizzat Zafer Tepe’den savaşı idare ederek 30 Ağustos günü saat 14.00’te Türk ordusuna ‘hücum’ emrini verdi” notu düşülmüş. Lakin Atatürk’ün savaşı bizzat yönettiğine dair elde onlarca orijinal görüntü varken bir diziden sahne alması nasıl açıklanmalı acaba? Bir ihtimal Rutkay Aziz’le Atatürk’ün görüntüsünün karıştırılması.

Milli Savunma Bakanlığı’nın elinde kapsamlı bir arşiv var. Bu arşivde Kurtuluş Savaşı ve Atatürk’e ait orijinal film ve fotoğraflar bulunuyor. Bakanlık zaman zaman bu arşivden görüntüleri kamuoyuyla paylaşıyor. Ama bu sefer ‘iş kazası’ nedeniyle Rutkay Aziz’i Atatürk olarak kullandı. Bakanlığın filmini izlemek isterseniz burada…


Haber Kaynağı : 12punto

MSB Büyük Taarruz TRT Rutkay Aziz