Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2288
Dolar
Arrow
36,3010
İngiliz Sterlini
Arrow
46,1227
Altın
Arrow
3428,0000
BIST
Arrow
9.602

Naci Görür risk altındaki şehirleri açıkladı: Bu kentler 6 Şubat depremlerinden sonra daha da hassas hale geldi

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir canlı yayında iki ili işaret ederek "Bu kentler 6 Şubat depremlerinden sonra daha da hassas hale geldi" diye konuştu.

Naci Görür risk altındaki şehirleri açıkladı: Bu kentler 6 Şubat depremlerinden sonra daha da hassas hale geldi

Gemlik’te meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlerin ardından olası İstanbul depremi yeniden gündeme geldi. 

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, DW Türkçe’ye verdiği röportajda milyonlarca yurttaşın yaşadığı İstanbul için deprem riskinin yüzde 47’ye yükseldiğini açıklamıştı.

Deprem tehlikesine ilişkin uyarılarına devam eden Görür, Cumhuriyet TV yayınında "İstanbul veya herhangi bir kenti depreme hazırlamak için yapılacak şey belli. Yönetimini, halkını, altyapısını, yapı stoğunu ve ekosistem ve çevresini, ekonomisini deprem direnişli hale getirmeliyiz. Olacak depremin boyutunu biliyoruz. Bu deprem olduğunda saydığım bileşenlere ne kadar zarar vereceğini araştıracaksın ve bu zararı azaltmaya başlayacaksın. Deprem dirençli kentler yaratmak mümkün. Bilgi toplumları bunu yapmışlar. Her şeyimiz var, tek eksiğimiz siyasi irade" diye konuştu.

"HÜKÜMET BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ YAPMALI"

Yerel ve genel siyasette bilim insanlarına danışıldığını ancak saha çalışmasının yeterli olmadığını belirten Görür, "20 seneden beri konuşuyoruz, çalıştaylar ve paneller yapıyoruz ama hiçbir zaman sahaya inip yapmak istediğimizi yapamıyoruz. Herhangi bir kenti depreme hazırlamada hiçbir eksik bilgimiz yok. Büyükşehir belediyesi bu konuda çok uğraşı veriyor. Bu işleri belirli bir bakanlık bütçe ve programla yapmaya başlasak, hükümet belediyeler ile dayanışma halinde olursa başarırız" dedi. 

2 İL RİSK ALTINDA!

Risk altındaki bölgeleri açıklayan Görür, meslektaşlarının da kendisine katılacağını ifade ederek Tunceli ve Bingöl kentlerini işaret etti. Görür, "Bu kentler 6 Şubat depremlerinden sonra daha da hassas hale geldi. Erzincan ile Bingöl Karlıova arası deprem oluşturma periyodunu doldurmuştur. Burada yakın zamanda deprem olma olasılığı fazladır. Tunceli ve Bingöl bu depremden büyük oranda etkilenir. Karlıova Göynük arasındaki alan risk altındadır. Bu bölgeleri depreme hazırlamak gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

"İSTANBUL'A YARDIM GETİRECEK KENTLER HAZIRLANMALI!"

İstanbul'da depreme hazırlığın, hükümet ve belediyenin iş birliği ile halkı da sürece dahil ederek seferberlik haline getirilmesi gerektiğini söyleyen Görür, "İstanbul'da şimdiye dek çok çalışma yapıldı. Hem hükümet hem de belediye çalışmalar yaptı. Hala İstanbul depreme hazır değil. Bu depreme hazırlıksız yakalandığımız takdirde 6 Şubat'ta yaşananlardan daha fazla yıkım yaşanır. Şimdiden özellikle İstanbul'a, o gibi bir durumda yardım ulaştıracak kentlerin belirlenmesi ve gerekli malzemelerin stoklanması gerekiyor" dedi. 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM SADECE İNŞAAT DEĞİL"

Kentsel dönüşüm anlayışının yanlışlarına dikkat çeken Görür şunları söyledi:

"Depreme hazırlamak yalnızca yapı stoğunu yenilemek demek değildir. Yol, köprü, içme suyu şebekesi, havalanı kullanır durumda olmazsa evlerin yıkılmaması bir şey ifade etmez. Bir kenti depreme hazırlamak bütüncül olur. Sadece inşaatla olmaz. Kentsel dönüşüm bir müteahhitlik işi değildir."



Haber Kaynağı : 12punto

Deprem İstanbul depremi Prof. Dr. Naci Görür
English Guru