Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Osman Kavala’ya Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü verildi

AKPM, Osman Kavala’nın bu yılki Vaclav Havel İnsan Hakları ödülüne layık görüldüğünü duyurdu.

Osman Kavala’ya Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü verildi

Gezi tutuklusu Osman Kavala'ya, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) 2023 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü verildi.

Euronews'te yer alan habere göre; Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) daraltılmış üç kişilik aday listesi içinden Kavala’nın bu yılki ödüle layık görüldüğünü duyurdu. Kavala, 9 Ekim 2023 itibariyle 2169 gündür hapiste.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET ONANMIŞTI

Yargıtay, 28 Eylül 2023’te Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’nun 18’er yıl hapis cezasını onadı. Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verilen 18’er yıl hapis cezalarıysa bozuldu.

Çekya'nın başkenti Prag'da eylül ayında toplanan 5 kişilik ödül komitesi, Kavala ile birlikte Polonya’daki insan ve kadın hakları aktivisti Justyna Wydrzynska ile Ukraynalı insan hakları savunucusu Yevgeniy Zakharov’u da üç kişilik listeye almıştı. 

Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü AKPM, Vaclav Havel Kütüphanesi ve Çekya’daki sivil inisiyatif platformu Charta 77 Vakfı tarafından 2013 yılından bu yana her sene Avrupa'da insan hakları ve sivil toplumun gelişmesi için çalışan önemli şahsiyetlere veriliyor.

Ödül sahibi ayrıca 60 bin Euro ile mükafatlandırılıyor.

TÜRKİYE ALEYHİNE İHLAL SÜRECİ BAŞLATILMIŞTI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) daha önce aldığı kararlarda, Gezi davasından suçlu bulanan Kavala'nın haksız yere mahkum edildiğini belirterek, Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.

AİHM kararına rağmen Türkiye'nin Kavala'yı serbest bırakmaması üzerine, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye aleyhine "ilhal süreci" başlatmıştı.


Haber Kaynağı : 12punto

Osman Kavala Gezi Davası ödül

İlgili Haberler