Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0377
Dolar
Arrow
34,0303
İngiliz Sterlini
Arrow
45,3604
Altın
Arrow
2830,0000
BIST
Arrow
9.975

Sakarya'daki görüntüler doğru mu? 12punto araştırdı: Türkiye'de maymun çiçeği (Mpox) vakası görüldü mü?

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Senegal uyruklu bir kişinin, cildinde kabarcık şeklinde lezyonlar görülmesi nedeniyle maymun çiçeği şüphesiyle karantina altına alındığı idida edilmişti. Sakarya Tabip Odası Başkanı Dr. Gökhan Gedikli iddiayı 12punto'ya doğruladı. Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü ise şüpheli hastanın Lupus SLE (Kelebek Hastası) olduğunu açıkladı.

Sakarya'daki görüntüler doğru mu? 12punto araştırdı: Türkiye'de maymun çiçeği (Mpox) vakası görüldü mü?

Burak DEMİRBAŞ-12punto.com.tr /ÖZEL

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) acil durum ilan ettiği maymun çiçeği (mpox) virüsü Afrika'da yayılmaya devam ederken, dün İsveç'te bu sabah saatlerinde ise Pakistan'da ilk vaka görüldü.

Şimdiye dek 15 bine yakın vaka görülen Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden ise Türkiye'ye uçak seferleri devam ederken, sosyal medyada dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı. 

Medyabar'da yer alan habere göre; Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Senegal uyruklu bir şahsın, cildinde kabarık şeklinde lezyonlar bulunması sebebiyle Maymun Çiçeği (mpox) şüphesiyle karantina altına alındı.

Ortaya çıkan görüntülerin ardından 12punto'ya konuşan Sakarya Tabip Odası Başkanı Dr. Gökhan Gedikli, söz konusu şüpheli durumu doğruladı.

'NETLEŞMİŞ BİR DURUM YOK'

Gedikli şu ifadeleri kullandı:

"Bir teşhis konulmuş değil. Lezyonlarda görüntü olarak bir benzerlik var. Hatta şu ana kadar edinilen bilgiler de maymun çiçeği olmadığı yönünde. Şüpheli bir vaka var, ilk tetkikler olmadığı yönünde ama daha netleşmiş bir durum yok."

KARANTİNA UYGULANIYOR

Şu anda vaka Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Enfeksiyon Hastalıkları tarafından değerlendiriliyor. Tedbir amaçlı hastaya yönelik karantina uygulanıyor."

MAYMUN ÇİÇEĞİ DEĞİL KELEBEK HASTASIYMIŞ

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise, "Hasta, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları tarafından değerlendirilmiş olup, iddialarda belirtilerin M çiçeği (mpox) olarak bilinen hastalıkla uyumlu olmadığı anlaşılmıştır" ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Çeşitli medya organlarında yer alan ‘Sakarya’da maymun çiçeği şüphesi ile bir kişi karantinaya alındı!’ başlıklı haberlerin ardından kamuoyunu bilgilendirmek üzere açıklama yapma gereği görülmüştür. Basında yer alan habere konu olan Senegal uyruklu Hastanın öyküsünde iki yıldır devam eden ve halk arasında Kelebek Hastalığı olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirlenmiştir, hastanın SLE tedavisi devam etmektedir. Hasta, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları tarafından değerlendirilmiş olup, iddialarda belirtilerin M çiçeği (mpox) olarak bilinen hastalıkla uyumlu olmadığı anlaşılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” 

İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıklamasının ardından yeniden ulaştığımız Gedikli ise, hastanın Afrika kökenli ve sağlık turizmi yapan bir kişi olduğunu ve maymun çiçeği değil kebelek hastası olduğunu doğruladı. 


Haber Kaynağı : Burak Demirbaş

Sakarya Devlet Hastanesi mpox maymun çiçeği virüsü Sakarya Sakarya'daki Nijeryalı