Siyanür faciasını duyurmuştu: Sedat Cezayirlioğlu'na hapis talebi
İliç maden faciasında siyanürlü liç yığının kaymasının ardından dokuz işçi toprak altında kalarak hayatını kaybetmişti. Kazayı kamuoyuna ilk duyuran İliç savunucusu Sedat Cezayirlioğlu hakkında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Cezayirlioğlu'nun üç yıla kadar hapsi isteniyor.
Ersin Eroğlu/ 12punto ÖZEL
İliç maden faciasında 13 Şubat salı günü gerçekleşen siyanürlü liç yığının kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalarak hayatını kaybetmişti. Faciayı kamuoyuna duyuran ve siyanürlü tonlarca suyun Fırat Nehri’ne doğru aktığını söyleyen İliçli hak savunucusu Sedat Cezayirlioğlu gözaltına alınmıştı.
İliç Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame ile Sedat Cezayirlioğlu'nun “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan üç yıla kadar hapsi istendi.
Sedat Cezayiroğlu 4 Eylül'de hakim karşısına çıkacak.
Sedat Cezayirlioğlu'nun maden sahasına 3 kilometre kadar mesafeye girmes yasaklanmıştı.
İliç faciasının ardından gözaltına alınan şirket yetkilileri hakkında ise henüz iddianame hazırlanmadı.
NE OLMUŞTU?
Anagold Madencilik'in 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni'nde 13 Şubat Salı günü 14.30 sıralarında toprak kayması meydana geldi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya hacmi 10 milyon metreküp olarak hesaplanan bir kütlenin kaydığını söyledi.
Maden ocağındaki dokuz işçi bu kütlenin altında kaldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, arama kurtarma çalışmaları durdurulmadan önce yaptığı bir açıklamada, "İşçilerden 3’ünün bir lokasyonda 6’sının bir lokasyonda olduğunu tespit ettik" demişti.
Bakan Bayraktar, Devlet Su İşleri'nden (DSİ) uzmanların temiz suyun ve kontamine olmuş suyun hızla kontrol altına alınmasıyla ilgili çalışmalarına devam ettiğini belirtti.
Su ve topraktan ölçümlerin sürdüğünü dile getiren Bayraktar, bu numunelerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını söyledi.
21 Şubat'ta bölgeyi ziyaret eden bakanlar arasında yer alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de tehlikeli atıklara yönelik her gün numune alındığını belirterek "Şu ana kadar zehirli bir atık saptanmadı" dedi.
Olayın ardından Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı.
Madenin nehre olan mesafesinin kuş uçuşu 300 metre olduğu kaydedildi.
Siyanür sızıntısı iddialarına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Oradaki tehlikeli atıkların Fırat'a ulaşıp ulaşmadığı konusu çok önemli. Çok şükür sevindirici bir haber, şu ana kadar herhangi bir kirliliğe, korktuğumuz bir olaya rastlanmadı" ifadeleriyle yanıt verdi.
Bakanlık olayın ilk gününde akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasını engellemek amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı yerdeki menfezlerin kapatıldığını açıklamıştı.
Yetkililer, Sabırlı ve Çöpler dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak numuneler alındığını kaydetti.
Sendika yetkililere, bölgedeki gazetecilerin ve kurtarma ekiplerinin sağlığı ve güvenliği için önlem almaları çağrısı yaptı.
Çöpler madenine 2022 yılında siyanür sızıntısı nedeniyle en üst sınırdan çevreyi kirletme cezası kesilmişti.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Arda Güler, 6 gollü maçta Real Madrid tarihine geçti!
AKP'nin ittifak ortağı MHP'den asgari ücret ve emekli maaşı önerisi geldi
Çilli Bom’un bestecisi Kenan Küçüközcan kimsesizler mezarlığına defnedildi
THY kara listeye aldı: Abdulkadir Özcan kimdir?
Petlas, Abdülkadir Özcan için kararını verdi
'Çember daralıyor' açıklamasının ardından Narin Güran'ın cansız bedeni bulundu
300-400 bin TL fiyat aralığında alınacak 8 araba
Çiçekçi cinayetinde sanık için istenen ceza belli oldu
Naci Görür'den korkutan açıklama: 7 üzerinde deprem olacak
AKP'nin en düşük emekli maaşı için düşündüğü rakam kulislerden sızdı!