Spotify'la yaşanan 'Emine Erdoğan listeleri' krizinde yeni gelişme: Türkiye'den çekilebilir
Spotify, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la ilgili çalma listeleri sonrası Türkiye'den gelen 'içerik kaldırma' talepleri nedeniyle ülkeden çekilebileceğini açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, dijital müzik platformunu 'toplumumuzun dini ve milli değerlerini hedef alan ve inançlarına hakaret eden içeriklere ev sahipliği yapmakla' suçladı. Özellikle, Emine Erdoğan’a yönelik 'sinsi ve kışkırtıcı' çalma listelerinin, 'milletimizin kültürel ve ahlaki değerleriyle bağdaşmadığını' ve 'toplumun birlik ve beraberliğini hedef aldığını' söyledi.
Euronews'te yer alan habere göre, tepki çeken listeler arasında “Altın musluğu bozulunca Emine Erdoğan’ın dinlediği şarkılar” ve “Emine Erdoğan sarayı temizlerken dinlediği şarkılar” gibi başlıklar yer alıyor.
Erdoğan çifti, 2015’te dönemin Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından -Ankara’da 1000 odalı ve 350 milyon dolara mal olan- Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda altın musluk bulundurmakla suçlanmıştı. Bu iddiaları reddeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle bir klozetin varlığı kanıtlanırsa istifa edeceğini söylemişti. İddiaları ilk gündeme getiren CHP liderine de dava açma tehdidinde de bulunmuştu.
İçeriklerin gündem olması sonrası Türkiye, İsveç merkezli Spotify’dan ülkede fiziksel bir ofis açmasını talep etti. Rekabet Kurumu da Spotify’ın haksız rekabet uygulayıp uygulamadığını araştırmak için bir soruşturma başlattı. The Times'ın haberine göre Spotify ise kullanıcılarının sansüre uğramasını istemediğini belirterek, Türkiye pazarındaki faaliyetlerini 'durdurma' ya da 'ülkeden tamamen çekilme' gibi tüm olasılıkları değerlendirdiklerini açıkladı.
Rekabet Kurumu’nun başlattığı soruşturma, şirketin bazı sanatçılara daha fazla görünürlük sağlayarak telif dağıtımında adaletsiz uygulamalara girip girmediğini araştırıyor.
Bakan Yardımcısı Mumcu, geçtiğimiz ay Spotify’ı yerel müziği desteklememekle de eleştirmişti. X hesabından yaptığı paylaşımda, “Spotify gibi uluslararası dijital platformlar Türkiye pazarında ciddi kullanıcı kitlesine sahip olmalarına rağmen ne yerel temsilcilik açmış ne de yerel müzik kültürünü destekleme sorumluluğunu üstlenmişlerdir,” demişti.
Ayrıca, vergi yükümlülüklerini yerine getirmemenin yanı sıra 'argo, şiddet ve yasaklı madde kullanımını teşvik eden içerikleri ön plana çıkaran algoritmaların' da kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.
Buna karşılık, geçen hafta ifade özgürlüğü alanında faaliyet gösteren Ifod adlı Türk sivil toplum kuruluşu, sol görüşlü halk müziği grubu Grup Yorum’un eserlerinin Spotify’dan kaldırıldığını, bunun da hükümet talimatıyla gerçekleştiğini duyurdu.
Spotify ise yasalara uyduklarını, soruşturmaya işbirliğiyle yaklaştıklarını ancak denetimin kapsamı hakkında henüz detaylı bilgiye sahip olmadıklarını açıkladı.
2013’te Türkiye pazarına giren Spotify’ın ülkede milyonlarca kullanıcısı olsa da şirket için Türkiye kilit bir gelir kaynağı değil. 2021’de de hükümet yanlısı olmayan podcast yayınları ve içerikler nedeniyle platform ile hükümet arasında gerilim yaşanmıştı.
Spotify daha önce 2023’te Uruguay’la yaşadığı telif hakkı anlaşmazlığı nedeniyle o ülkeden çekilme tehdidinde bulunmuştu. O kriz sonradan çözülmüş ve Spotify ülkede kalmıştı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Ortalığı karıştıran evlilik teklifi

Gel bakalım Yiğit Bulut efendi

Gazeteler, terör örgütü PKK'nın silah bırakmasını nasıl gördü?

İkinci Habur mu ikinci Mondros mu?

Parmağına krem süren vekil gündemde

Anayasa değişikliğinin de ötesinde BOP'a hizmet eden süreç

Yıkım günleri...

Zeki, Çevik ve Ahlaklı…

CHP'li Yavuzyılmaz'dan LGS sonuçlarıyla ilgili çarpıcı iddia

Spotify'la yaşanan 'Emine Erdoğan listeleri' krizinde yeni gelişme
