Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Süleyman Soylu’ya açılan dava AİHM'de!

Cumartesi Anneleri'nin eyleminde polis müdahalesi sırasında Aydın Aydoğan'ın kolunun kırılmasının ardından kolluk kuvvetleri ve Süleyman Soylu hakkında hakkında açılan davada AYM, kolluk kuvvetlerine hak ihlali kararı verirken, Soylu ile ilgili dava ise Cumhuriyet Başsavcılığı da “yetkisizlik” kararı vermesiyle TBMM'ye taşındı. Dilekçe, Meclis'te çoğunluk sağlanamadığı için reddedilirken, Aydoğan Soylu hakkındaki dilekçeyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.

Süleyman Soylu’ya açılan dava AİHM'de!

Cumartesi Anneleri'nin 25 Ağustos 2018'de yapmak istediği eylemde polis müdahalesi sırasında kolu kırılan Aydın Aydoğan, hem kolluk kuvvetleri hem de dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Kolluk kuvvetleri ile ilgili dosyada takipsizlik verildi ve dosya Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. AYM kolluk kuvvetlerinin uyguladığı orantısız güç, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının engellendiği gerekçesiyle hak ihlali kararı verdi. Soylu’yla ilgili davada ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “yetkisizlik” kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Bürosu’na gönderdi.

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün aktardığına göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da söz konusu dilekçe için “yetkisizlik” kararı vererek konuyu TBMM’ye yönlendirdi. Aydoğan da Soylu’nun yargılanması için Meclis’e dilekçe sundu. Ancak söz konusu dilekçe Meclis çoğunluğu sağlanamadığı gerekçesiyle reddedildi. Dilekçenin Meclis’te reddedilmesinin ardından ise Aydoğan Soylu dosyasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı. 

"OLUMLU BİR KARAR ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Soylu hakkında soruşturma açılabilmesi için anayasanın 106 maddesi gereği Meclis salt çoğunluğunun 5/3 veya 3/2 çoğunluğunun kararı gerektiği ve bu konuda yetkinin TBMM de olduğu öğrendiğini söyleyen Aydoğan, “Meclis’e bununla ilgili dilekçe sundum ancak Soylu hakkında açılan davada yetkinin devredildiği Meclis davayı reddetti. Soylu tüm Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucularını toplum önünde hedef göstererek suç işlemiştir. İç hukuku tükettiğim için AHİM’ye gidiyorum. AİHM’den olumlu bir karar çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynağı : 12punto

Anayasa Mahkemesi AİHM Aydın Aydoğan Cumartesi Anneleri Süleyman Soylu