Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,7132
Dolar
Arrow
33,9851
İngiliz Sterlini
Arrow
44,6900
Altın
Arrow
2728,0000
BIST
Arrow
9.769

TSK'da 183 yıl sonra bir ilk: Donizetti Paşa ayrıntısı

Özcan Özhun, TSK’da bando sınıfından gelen ilk general oldu. Benzer bir uygulama bundan 183 yıl önce Osmanlı’da ilk bandoyu kuran İtalyan Donizetti için yapılmıştı. Donizetti 1841 yılında ‘mirliva’ (tuğgeneral) rütbesine yükseltilmişti.

TSK'da 183 yıl sonra bir ilk: Donizetti Paşa ayrıntısı

Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir ilk yaşandı ve ‘Bando Albay’ Özcan Özhun, tuğgeneral rütbesine terfi etti. 47’nci sıradan terfi alan Özcan Özhun ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) bando sınıfından gelen ilk general oldu. 

Osmanlı Devleti ordusunda ilk bandoyu kuran ve 28 yıl yöneten İtalyan besteci Giuseppe Donizetti’ye de Sultan Abdülmecit tarafından 1841 yılında ‘mirliva’ (tuğgeneral) ünvanı verilmişti.

MECİDİYE MARŞINI BESTELEMİŞTİ

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre; 1788’de İtalya’da doğan Donizetti, 19. yüzyılda Osmanlı’yı batı müziği ile tanıştırdı. Bugünün Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olan Mûsikâ-i Hümâyûn’u kurdu. 28 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin hizmetinde çalıştı ve kendisine “Paşa” unvanı verildi. Donizetti, II. Mahmut için “Mahmudiye Marşı” Sultan Abdülmecit için de “Mecidiye Marşı’’ adlı eserleri besteledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emekli Tuğamiral Yankı Bağcıoğlu, Özhun’u tebrik ederken bir de sitemini dile getirdi.

TABİB GENERAL YOK

Bağcıoğlu “Bando albayımız YAŞ kararı ile generalliğe terfi ettirildi. İhtiyaç varsa ettirilebilir, komuta kademesinin taktiridir. Ama asıl üzücü olan bir tabip albayın general olmamasıdır. Çünkü artık askeri sağlık sistemimiz yok” dedi.

NAPOLYON'UN ASKERİYDİ

İtalyan olan Giuseppe Donizetti, Napolyon Bonapart döneminde Fransız Ordusu’nda görev yaptı. Daha sonra Osmanlı Sultanı 2. Mahmut tarafından İstanbul’a davet edildi ve 1828’de gelerek ilk askeri bandoyu kurdu. 2. Mahmut’tan sonraki sultan Abdülmecit tarafından ise Dozizetti’ye 1841’de önce “Miralay” (Albay) sonra da “Mirliva” (Tuğgeneral) rütbesi verildi. 1856 yılında İstanbul’da ölen Donizetti’nin cenazesi, üç hafta Beyoğlu’ndaki Santa Maria Kilisesi’nde muhafaza edildi ve Şişli’deki Santa Esprit Kilisesi mezarlığına defnedildi.


Haber Kaynağı : 12punto

YAŞ Donizetti bando Özcan Özhun