Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.774

Usta oyuncu Genco Erkal'a veda...

Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden ve 86 yaşında hayatını kaybeden usta sanatçı Genco Erkal için Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi.

Usta oyuncu Genco Erkal'a veda...

86 yaşında hayatını kaybeden efsane tiyatro sanatçısı Genco Erkal, veda töreni sonrası son yolculuğuna uğurlandı.

Genco Erkal’a bugün saat 14.00'te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi.

Cenaze törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan, eski Başbakan Yardımcısı Hikmet Çetin'in yanı sıra Turgut Kazan, Filiz Kerestecioğlu, Fazıl Say, Nejat Yavaşoğulları, Bedri Baykam, Emre Kınay, Şevket Çoruh gibi isimler de katıldı.

Törende Genco Erkal'ın gençlik yıllarından başlayarak yer aldığı tiyatro oyunlarından video ve fotoğraflar paylaşıldı.

'İDEOLOJİSİNDEN HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEDİ'

Törende konuşan sanatçı Fazıl Say, şunları söyledi:

"Ben ondan çok şey öğrendim. Disiplini öğrendim, çalışkanlığı. Tek başına mücadele etmeyi. İdeolojisinden hiçbir zaman vazgeçmedi. Hepimize çok şey vermiştir. Nâzım Hikmet'in yasaklı dönemlerindeki şiirlerini Genco Erkal pek çok bedel ödeyerek yaşatmıştır. Yaklaşık 25 yıl önce Nazım Orotoryosu'nun bestelenmesi dolayısıyla benim için hayatımın en önemli mihenk taşlarından olan dostluğumuz başladı. Onunla olan çalışmalarımızın çoğunu kayıt altına aldık. Müteşekkiriz. Bugün burada büyük sanatçımızın yanında bulunan herkese teşekkür ediyorum." 

'İLK KEZ BİR CENAZE TÖRENİNDE KONUŞUYORUM'

Erkal'ın arkadaşı ve avukatı Turgut Kazan ise şu konuşmayı yaptı:

"Aslında Genco gibi çok özgün ve sevilen bir sanatçının ölüm yıldönümünde bir avukatın konuşması, Türkiye klasiğidir. Sanatçı arkadaşları konuşur, müzikleri yapılır ama müzikleri de görüyorsunuz çok cezaevinden bahseder. Böyle bir Türkiye klasiği nasıl ağırlaşmaktadır onu da görüyoruz. Bir avukat bir sanatçının ölümünde söz alıp konuşuyor. 

İlk kez bir cenaze töreninde konuşuyorum. Hukukçu ve dost gözüyle söylemeliyim ki inanılmaz bir insan hakları savunucusudur. Eylemleri de hep böyle olmuştur."

'ONU TANIDIĞIMIZ İÇİN MİNNET DUYUYORUZ'

Kazan'ın ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuştu. Genco Erkal'ın her zaman duruşunu koruduğunu ve susturulamadığını vurgulayan İmamoğlu, Erkal'ı Nazım Hikmet'ten alıntı yaparak andı.

"Hepimizin başı sağolsun. Tiyatromuzun en değerli isimlerinden birini sonsuzluğa uğurlamak için buradayız. O'nu tanıdığımız için minnet duyuyoruz. İyi ki bu ülkeden ve bu şehirden Genco Erkal geçti, iyi ki aynı dönemde yaşadık, oyunlarını izledik ve güçlü sesini duyduk. O, sanat dünyasının koca çınarıydı. Onun için 'Gülhane Parkı'nda bir ceviz ağacıydı' demek daha doğruydu. Biz onun farkındaydık ve farkında olacağız.

'EĞİLMEDİ, BÜKÜLMEDİ, SUSTURULAMADI...'

En çetin cevizler o dallarda yetişti. Eğilmedi, bükülmedi, susmadı, susturulamadı. Sanatçı onuruyla hep ayakta durdu. Oyunlarıyla, söylemleriyle her zaman barışın ve halkın yanında olan, en güçlü tonda 'Savaşa hayır' diyen bir kahramandı. Genco Erkal efsanelerimizden biri olacak. Aynı zamanda onun cesaretinin önünde saygı duyuyorum. Genco Erkal'ı, haksızlığa karşı bundan sonra da en güçlü tonda karşı duracağımıza söz vererek uğurlamak istiyorum. İşçi sınıfının başı sağolsun. Mekanı cennet olsun."

'BÖYLE İNSANLAR ÖLMEZ'

Oyuncu Zeliha Berksoy ise şunları söyledi:

"Memleketin başı sağ olsun. Genco ile çok yakın bir dostluğumuz vardı. Ben Berlin'deyken kendisi geldi ve birlikte bütün tiyatroları gezdik. Benim sanat hayatımda Dostlar Tiyatrosu çok önemli bir yer kaplıyor. 20'ye yakın oyunda oynadım. Genco, bizim tiyatromuzun eşsiz bir oyuncusuydu. Bütün cevherini de izleyicisine yansıtmak için çabalamıştır.

Bir dağ gibi durdu Genco... Nazım Hikmet'i 50 sene boyunca temsil etti. Böyle bir emsalsiz oyuncu, başka yerlerde var mı bilmiyorum ama... Bir gün bana 'Nazım ile kendimi ruhdaş olarak hissediyorum' demişti. Bir kolum kopmuş gibi hissediyorum. Ama mutluyum onunla yıllarca partner oldum. Böyle insanlar ölmez"

Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen cenaze töreni sona erdi. Erkal'ın cenazesi, Teşvikiye Camii'ndeki törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek


Haber Kaynağı : 12punto

Genco Erkal Muhsin Ertuğrul