Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087
/gundem/video-erzincan-ilicte-anagold-madencilike-ait-altin-madeninde-gocuk-21556

Erzincan İliç'te Anagold Madencilik'e ait altın madeninde göçük!

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait altın madeninde büyük bir göçük meydana geldi. Görüntülerde, toprak kayması olduğu ve siyanürlü toprağın Fırat'a doğru ilerlediği görüldü.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik’e ait altın madeninde büyük bir göçük meydana geldi.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'ndan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Bütün madencilere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Tek bir madencinin can kaybı yaşamaması umuduyla gelişmeleri anbean takip ediyoruz."

SİYANÜR SKANDALI İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Erzincan İliç’te siyanürle altın arayan Kanadalı Anagold adlı şirketin maden sahasını genişletmesine izin verildi.

Madende geçtiğimiz yıl siyanür havuzundan sızıntı olmuş ve Fırat Nehri’ne zehir karışmıştı. 

MADEN BÜYÜTÜLDÜ

Söz konusu maden olayın üzerinden üç ay geçmesinin ardından yeniden faaliyete geçti.

Yapılan itirazlara ve davalara karşın şirket kapasite artışı için 15 Haziran’da başvuru yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sisteminde yer alan bilgiye göre ise Anagold Madencilik’in projesine Erzincan Valiliği tarafından 16 Ağustos’ta ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararı verildi.

Bu onayla birlikte şirket bölgede bulunan 1.746 hektarlık maden sahasına 5.83 hektarlık bir bölüm daha ekleyecek. 

DEPREM RİSKİ

Söz konusu maden aynı zamanda İliç’teki aktif bir fay hattı üzerinde bulunuyor.

Uzmanların uyarılarına göre, en son 1766’da deprem olan bölgede yeni bir deprem için endişe duyuluyor.

FIRAT'A GİDİYOR!

İliç'teki görüntülere tepki gösteren ve bölgede hak savunuculuğu yapan Sedat Cezayirlioğlu, Sözcü TV'de yaptığı konuşmada krize dikkat çekerek, "asrın en büyük felaketi" ifadelerini kullandı.

Cezayirlioğlu, toprağın dereye ulaştığını ve Fırat'a doğru ilerlediğini söyledi. 

ANAGOLD MADENCİLİK'TEN AÇIKLAMA 

Göçük sonrası işletmeci Anagold Madencilik'ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. 

Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. 

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi. 

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. 

Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

BÜYÜK BİR HEYELAN VAR

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ise yaptığı ilk açıklamada, şunları kaydetti:

"Göçük altında henüz kaç kişi olduğunu bilmiyorum ama X'teki görüntülere bakınca büyük bir heyelan var. Felaketin geleceğini yıllardır söylüyoruz. Fırat Nehri dibinde yıllardır böyle bir şey olmaması gerektiğini söylüyoruz."

AFAD: 9 İLDEN PERSONEL SEVK EDİLMİŞTİR

AFAD'dan yapılan ilk açıklamada 9 ilden personel sevk edildiği kaydedildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır.

Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir."

BAKAN YERLİKAYA'DAN İLK AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ilk belirlemelere göre 9 işçiye ulaşlamadığını kaydetti.

CHP HEYETİ BÖLGEYE GİDİYOR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından CHP heyetinin bölgeye gitmek üzere yola çıktığını duyurdu.

Özel, "Erzincan İliç'te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz. Genel Başkan Yardımcılarımız Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer, Milletvekillerimiz Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyemiz Baran Bozoğlu'dan oluşan parti heyetimiz bölgeye hareket etti. Göçük altında bulunan madencilerimize salimen ulaşılması tek temennimizdir." ifadelerini kullandı.

ERZİNCAN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Erzincan Valiliği, İliç ilçesinde faaliyet gösteren Anagold Çöpler Altın Madeni işletmesinde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin, "Olay yerine 400 kişilik bir ekip ivedilikle sevk edilerek, toprak altında kalan işçilerin kurtarılması için yoğun bir arama kurtarma çalışması başlatılmış olup, olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Yaşanan üzücü olaydan ötürü tüm işçilerimize ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, herhangi bir can kaybı yaşanmamasını temenni ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Haber Kaynağı : 12punto