AKM'de düzenlenecek İbrahim Erkal'ı anma konseri tartışılıyor: 'Birileri bu işten para kazanıyor'
AKM’de ‘İbrahim Erkal’a Hürmet’ konseri düzenlenecek. Opera ve balenin salon bulamadığını söyleyen sanat temsilcileri, "İbrahim Erkal yaşamında hiç AKM’de sahne almamış. Burada vefa günü düzenlemenin bir anlamı yok. Birileri bu işten para kazanıyor olmalı" açıklamasını yaptı.
Opera, bale temsillerinin gerçekleştirildiği Cumhuriyet döneminin simge yapılarından Atatürk Kültür Merkezi (AKM), yeni bir tartışmayla çalkalanıyor.
AKM’nin aralık ayı programında arabesk fantezi müziğin temsilcilerinden İbrahim Erkal’ın anısına düzenlenecek ‘İbrahim Erkal’a Hürmet’ konseri sanat camiasında tepkileri de beraberinde getirdi.
Birgün'den Işıl Çalışkan'ın haberine göre; 10 Aralık Pazar günü Türk Telekom Opera Salonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Sanatçıya Vefa Konserleri’ kapsamında düzenleneceği belirtilen konser, iktidarın kültür sanat politikalarının sorgulanmasına neden oldu.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın proje ve temsil için salon bulmakta güçlük çektiğini ifade eden sanat dünyasından temsilciler, “Bu konserin yeri AKM opera salonu değil” siteminde bulundu.
23 Haziran 2022 tarihinde ‘Osman Yağmurdereli Anma Konseri’nin AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleştirilmesi de sanat dünyasından tepki görmüştü.
'AKM ARABESK MÜZİK İÇİN UYGUN DEĞİL'
AKM’nin asıl takvimini Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün çok sesli korolarının oluşturması gerektiğini belirten Tiyatro, Sinema, Opera ve Bale İcracı Sanatçıları Meslek Birliği (TOMEB) Başkanı Alper Kafa, “Kalan yerler olursa yine bu sanat dallarının yakınlarına sahne tahsisi yapılır.
İbrahim Erkal Bey’e rahmet diliyorum fakat AKM fantezi ve arabesk müzik için uygun değil. Leyla Gencer’i anma gecesi olsa bu iş oraya uyar. Orası bir opera bale sahnesidir. İbrahim Erkal yaşamında da hiç AKM’de sahne almamış. Burada vefa günü düzenlemenin de bir anlamı yok. Burada idarecilerin iş bilmezliği söz konusu. Birileri bu işten para kazanıyor herhalde” ifadelerini kullandı.
'ÖZENSİZLİK SÖZ KONUSU'
Opera-balenin eser çıkarırken de sahnelerken de her daim bir salona ihtiyacı olduğunu hatırlatan TOBAV (Devlet Tiyatrosu Opera Ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı) Başkanı Mehmet Yılmaz, düşüncelerini şöyle belirtti:
"İbrahim Erkal’ın anılabileceği daha başka özellikli salonlar bulunabilirdi. Bu türlü etkinliklerin yapılabileceği birçok salon var İstanbul’da. Yüksek sanatların yapıldığı bu tür prestij merkezlerinde salona ve sahneye ihtiyacı olan sanat kurumlarına verilmesi daha doğru olur. Burada bir özensizlik söz konusu. Kültür merkezlerine artık ticari işletme gibi bakılıyor. Çünkü orası opera salonu ve AKM ülkemizin prestijli mekânı"
'VAROLUŞ AMACININ HAKKINI VERMELİ'
Klasik müzik eleştirmeni Serhan Bali, “AKM Opera Salonu’nun isminin ve varoluş amacının hakkının verilmesini ve büyük sahnede şimdikinden daha fazla opera ve bale temsiline yer verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
21 Kasım 2024 burç yorumları
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla