Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Bakan Mehmet Nuri Ersoy: '60 yıllık kazıyı 4 yılda yapacağız'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Son 60 yılda arkeoloji adına yapılan işi 4 yılda yapacağız. Artık kazı başkanlarımız da Türk. Yabancı kazı başkanlarının her birine koordinatör Türk kazı başkanı gönderdik" dedi.

Bakan Mehmet Nuri Ersoy: '60 yıllık kazıyı 4 yılda yapacağız'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kültür yolu festivaline katılmak üzere geldiği Şanlıurfa'da medya temsilcileriyle buluştu. 

Ersoy, 2028 yılında festival gerçekleştirilecek şehir sayısını 35'e çıkarmak istediklerini kaydetti. 

Arkeolojik kazıları 12 aya yayacaklarını anlatan Ersoy,  son 60 yıllık çalışmanın 4 yılda yapılmasını hedeflediklerini dile getirdi. 

163 YIL SONRA KAZI BAŞKANLARI ARTIK TÜRK

Yabancı kazı başkanlarının görevine son vermediklerini ancak her birine koordinatör Türk kazı başkanı gönderdiklerini bildiren Ersoy, "163 yıl sonra her yer millileşti. 163 yıl sonra ülkemizdeki bütün kazı noktaları Türk kazı başkanlıkları nezaretinde kazılır hale geldi. Yabancıları dışlamadık. 'Projenizi getirin. 500 metrekarede çalışacaksın ama 50 dönümü işgal ediyorsun. Benim kazı başkanım bilecek' dedik" değerlendirmesinde bulundu. 

Türk turizminde sezonu 12 aya yaymayı hedeflediklerini, bunun da sadece güneş, kum, denizle olmayacağını belirten Bakan Ersoy, şöyle konuştu: 

"Belli bir ürüne endekslenmiş destinasyonlar var. Asya destinasyonu turisti deniz, kum, güneşe gelmez. Şemsiyeyi güneşten korunmak için kullanıyorlar. Asya turistini hedefliyoruz. En önemli hedeflerimizden... Nitelikli Batılı turisti hedefliyoruz. Hem şehir hem kültür turizmini beraber tanıtıyoruz. Sezonu 12 aya yaymak açısından da önemli. Turizmi 81 vilayete yaymak açısından da önemli. Doğu, Güneydoğu'yu kültürel, arkeolojik değerleriyle ön plana çıkarıp oraya da turist akışını sağlamış oluyorsunuz. Öbür türlü kıyıyla sınırlı kalırsınız."

'80 MİLYON TURİST HEDEFLİYORUZ'

"2028'e kadar 80 milyon civarı turist hedefliyoruz. Bu sadece deniz, kum, güneşle olmaz. Hem aynı noktalara kısa dönemlere konsantre olarak da olmaz. Niteliği artırmak istiyorsanız personel istihdamı ve verimliliği gündeme getiriyor. 12 ay iş vermeniz gerekiyor. Sezon dışı dediğimiz ya da ölü sezonda yeni ürünlerle ortaya çıkmanız lazım.

Kültürel, sanatsal faaliyetler, arkeoloji bunların başında. Bunları yan yana getirdiğiniz zaman hem sezonu 12 aya yaymış oluyorsunuz, nitelikli turist için gerekli olan nitelikli personeli istihdam etmenizin birinci koşulunu yerine getirmiş oluyorsunuz hem de arkeolojik ve kültürel planlarıyla ve diğer ürünleriyle ön plana çıkan şehirlerimize, Anadolu'nun işte Doğu, Güneydoğu gibi şehirlerine de turizmi yaymış oluyorsunuz.

"Göreve geldiğimde biz 7. sıradaydık dünyada, şu anda 4. sıradayız. Şimdi hedefimiz ilk 3'e girmek. İlk 3'e girmek dediğinizde sayı 20 milyon artıyor. Öyle iddialı bir sayı ki bu. Çin, ABD, İspanya, Fransa, önemli rakiplerimiz var. En son İtalya'yı geçtik, 4'üncülüğe geldik. Biz 2028'de 80 milyon civarında ziyaretçi çekerek ilk 3'e girmeyi hedefliyoruz." 


Haber Kaynağı : AA

Mehmet Nuri Ersoy turist Arkeoloji

İlgili Haberler