RTÜK'ten 'ifade özgürlüğü sınırsız değildir' savunması: Muhalif kanallara verilen cezaları değerlendirdi
RTÜK, muhalif TV kanallarına uyguladığı cezaların ifade özgürlüğüne aykırı olduğu yönündeki eleştirilere yanıt verdi. “Milli güvenlik ve kamu düzeni” vurgusu yapılan açıklamada, ifade hürriyetinin mutlak olmadığı belirtildi. Ekrem İmamoğlu hakkında yapılan yayınlarla ilgili ise yanıt verilmedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), muhalif televizyon kanallarına yönelik uyguladığı cezaların gerekçelerini ve bu cezaların hukuka uygunluğunu tartışan soru önergelerine yanıt verdi. TBMM’ye sunulan önergeler, RTÜK’ün Halk TV, Sözcü TV, Now TV ve Tele 1 gibi yayın organlarına verdiği cezaların “ifade özgürlüğüne aykırı” olduğu iddialarını içeriyordu.
RTÜK: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRSIZ DEĞİLDİR
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede, muhalif yayın organlarına hangi gerekçelerle cezalar verildiği soruldu. RTÜK, verdiği yanıtta ilgili yayınlara dair örnekler sıralandıktan sonra Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne atıfta bulunarak, ifade özgürlüğünün sınırlandırılabileceğini ifade etti.
RTÜK yanıtında şu ifadelere yer verildi:
“Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanılmasının serbest olduğu fakat millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği gibi nedenlerle bu serbestinin kanunla sınırlandırılabileceği düzenlenmiştir. İfade hürriyetinin başka özgürlüklerin kullanılmasını kısıtlayacağı ve/veya zarar görmesine neden olacağı durumlarda sınırlandırılabileceği, dolayısıyla sınırsız olmadığı ulusal ve uluslararası hukuk metinlerinden sarih olarak anlaşılmaktadır.”
SARAÇHANE TEPKİLERİ VE “ÖZ DENETİM” VURGUSU
CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba da 19 Mart’taki Saraçhane eylemleri sırasında RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in açıklamalarına dair bir başka soru önergesi sundu. Şahin, o dönemde yaptığı açıklamada “kanun dışı yayın yapan, halkı sokağa çağıran, illegal örgütlerin sözcüsü gibi davranan yorumcuları ekrana çıkaran yayıncılara lisans iptaline kadar varabilecek yaptırımlar uygulanabileceğini” söylemişti.
RTÜK’ün bu önergeye verdiği yanıtta ise şu değerlendirmelere yer verildi:
“Medyanın dördüncü kuvvet olarak görüldüğü bir toplumda millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği sebepleriyle ve olağanüstü dönemlerde RTÜK Başkanının medya kuruluşlarına öz denetim sorumluluğuna ve kamusal yayıncılık ilkelerine bağlı kalmaları yönünde sağduyu çağrısı yapması olağandır.”
İMAMOĞLU SORUSUNA YANIT YOK
Aynı soru önergesinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmamasına rağmen bazı yayınlarda hedef alınmasına ilişkin RTÜK ve Başkan Ebubekir Şahin’in neden bir açıklama yapmadığı da soruldu. Ancak bu soruya RTÜK tarafından herhangi bir yanıt verilmedi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Taciz kayıt altında! AKP’li başkan tutuklanmadı…

Sevgilisi tarafından öldürülen hemşirelik öğrencisi Esra'nın ikiz kardeşi

'Bu hafta sonu CHP'ye yönelik operasyonlar yapılmadı, çünkü…'

Özgür Özel’den Erdoğan- Fahrettin Altun krizi iddiası

15 Temmuz gecesi silah zoruyla darbe bildirisi okutulmuştu

CHP Manavgat İlçe Başkanı Başar'ın 13 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti

Ağzındaki baklayı çıkardı

Bolu Baro Başkanı Barut: Kartalkaya davasında ara karar Cuma günü

'Darbeyi ilk ben bildirdim' diyerek 15 Temmuz gecesi yaşananları aktardı

Kolunuzdaki tehlike: Saatiniz
