Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
45,8669
Dolar
Arrow
39,6153
İngiliz Sterlini
Arrow
53,6768
Altın
Arrow
4291,0000
BIST
Arrow
9.331

Acı biber tüketiminin kilo kontrolüne etkisi bilimsel olarak ortaya kondu

Yapılan yeni araştırmalar, acı biberin hem metabolizma hızını artırabileceğini hem de yeme alışkanlıklarını değiştirerek kilo kontrolüne katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

Acı biber tüketiminin kilo kontrolüne etkisi bilimsel olarak ortaya kondu

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden Dr. Paige Cunningham ve ekibi tarafından yürütülen bir çalışmada, yemeklere lezzetini bozmayacak şekilde acı biber eklemenin, kişilerin daha az yemek yemesine yardımcı olabileceği tespit edildi. Food Quality and Preference dergisinde yayımlanan araştırmada, yemeğe eklenen acılığın artmasıyla birlikte yeme hızının yavaşladığı ve tüketilen miktarın azaldığı gözlemlendi.

Acı biberin temel bileşeni olan kapsaisinin, vücutta ısı üretimini tetikleyerek metabolizmayı hızlandırdığı biliniyor.

Piedmont Atlanta Hastanesi Klinik Diyetisyeni Haley Robinson, kapsaisinin vücut ısısını yükselttiğini ve bu sayede kalori yakımını hızlandırdığını belirtti. Bilimsel veriler, kapsaisinin metabolizma hızında yaklaşık yüzde 5’lik bir artış sağlayabileceğini ortaya koyuyor.

Acı biber ve baharatların iştah üzerinde de etkili olabileceği ifade ediliyor. Özellikle baharatlı yiyecekleri sıkça tüketen bireylerin, gün içinde daha az yemek yeme eğiliminde olduğu gözlemleniyor. Cleveland Clinic’ten diyetisyen Patricia Bridget Lane, kapsaisinin iştah ve tokluk hissini düzenleyen hipotalamus üzerinde etkili olabileceğine dair bulgular bulunduğunu aktardı.

Carolina Reaper ve hayalet biber gibi çok acı türlerin, yüksek kapsaisin içermelerine rağmen, ekstra sağlık faydası sağladığına dair kesin bir bilimsel kanıt henüz bulunmuyor. Kapsaisin, kırmızı biber ve pul biberin ana maddesi olmakla birlikte, farklı biber türlerinin de benzer etkiler gösterebildiği belirtiliyor.

Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar ise, düzenli olarak acı biber tüketenlerin kalp hastalığına bağlı ölüm riskinin daha düşük olabileceğini ortaya koydu. Neredeyse her gün baharatlı yiyecek tüketenlerin, haftada bir kez tüketenlere göre ölüm riskinin yüzde 14 daha az olduğu bildirildi.

Ancak uzmanlar, acı biberin faydalarından yararlanırken porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Rush Üniversitesi’nden Dr. Thomas Holland, acı biberin genellikle yüksek yağlı ve kalorili yiyeceklerle birlikte tüketildiğine dikkat çekerek, bu durumun sağlıklı beslenme açısından risk oluşturabileceğini belirtti. Bu nedenle, acı biberin dengeli ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilmesi öneriliyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Wodo Network