Bakanlık istedi: 1669 internet sitesine erişim engeli
Sağlık Bakanlığı'nın talebi üzerine bu yıl mevzuata aykırı ilaç tanıtımı ve satışı yapan 519, tüketiciyi yanıltıcı beyanla toplum sağlığını tehlikeye atan 1150 olmak üzere 1669 internet sitesine erişim engeli getirildi. Aynı gerekçelerle 2020'den bu yana erişime kapatılan internet sitesi sayısı ise 37 bin 52 oldu.

Sağlık Bakanlığı'nın yurttaşların sağlığını tehdit eden yasa dışı ilaç satışlarına karşı internet ve sosyal medya platformlarına yönelik yürüttüğü denetimler sürüyor.
2025 yılının ilk beş ayında yapılan kapsamlı denetimlerde, mevzuata aykırı şekilde ilaç tanıtımı ve satışı yaptığı tespit edilen 519 internet sitesi ile, halkı yanıltıcı sağlık beyanlarında bulunan 1150 internet sitesine erişim engeli getirildi. Böylece sadece yılın ilk yarısında toplam 1669 site engellenmiş oldu.
2020 yılından bu yana erişime kapatılan benzer içerikli site sayısı ise 37 bini aşarak dikkat çekici bir noktaya ulaştı.
“DENETİMLER ARTARAK DEVAM EDİYOR”
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, internet ortamında yapılan yasa dışı ilaç tanıtım ve satışlarına yönelik denetimlerin giderek yoğunlaştığını aktardı. Ayar, sahada yürütülen denetim çalışmalarının düzenli olarak sürdüğünü belirterek, gelen şikâyetler doğrultusunda 7/24 esasına göre müdahale ettiklerini ifade etti.
Yurttaşların sahte ilaçlar nedeniyle tedirginlik yaşayabileceğine dikkat çeken Ayar, bu durumun yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde ciddi bir mesele olduğunu vurguladı.
“İLAÇ ÜRETİMİ SIKI TAKİP ALTINDA”
Ayar, güvenilir ve kaliteli olmayan ilaçların istenilen etkiyi göstermesinin mümkün olmadığını belirterek şu değerlendirmede bulundu: "İlaç üretim süreçleri ülkemizde sıkı kontrol altındadır. Sanayimiz, yerli üretimimiz bu şartlara uymaktadır. Ülkemizdeki ilaç sanayinin ürünleri, dünyanın birçok ülkesine satılabilmektedir. İthal ve imal ilaçların denetimi kurumumuz tarafından etkin şekilde yapılmaktadır."
Türkiye’nin sahip olduğu İlaç Takip Sistemi’nin dünyada örnek gösterildiğini söyleyen Ayar, "Bu sistem, ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar tüm süreçleri dijital olarak takip etmeye imkan veren, ilaç sahteciliğini önleyen, güvenli ilaca erişimi sağlayan güçlü takip sistemidir." ifadelerini kullandı.
YALNIZCA ERİŞİM ENGELİ DEĞİL, PARA CEZASI DA VAR
Ayar, bu yılın başından itibaren erişime engellenen site sayısının 519 olduğunu hatırlatarak, "2025'te denetimlerimiz sonucunda ilaç satışı ve tanıtımı yapan 519 internet sitesine erişim engellenmiştir." dedi. Ayrıca sadece engelleme ile yetinilmediğini vurgulayarak, "Bu sitelere sadece erişim engeli uygulanmıyor, aynı zamanda yasadaki miktarlar kadar para cezaları da uygulanıyor." bilgisini paylaştı.
2020 yılından bu yana kapatılan sitelerin sayısının 10 bini aştığını kaydeden Ayar, yurttaşlara önemli bir uyarıda bulundu. Sağlık sorunlarında güvenilir kaynaklara başvurmaları gerektiğinin altını çizen Ayar, hastaların yalnızca doktor reçetesiyle ilaç kullanmaları ve bu ilaçları eczanelerden temin etmeleri gerektiğini hatırlattı.
SAĞLIK BEYANLI ÜRÜNLERDE DENETİMLER SÜRÜYOR
Ayar, sağlık beyanıyla yapılan tanıtım ve satışların da sıkı denetim altında olduğunu belirterek, 2025 yılı içerisinde 1150 internet sitesinin, yanıltıcı ifadeler kullandığı gerekçesiyle Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirildiğini aktardı. Son beş yılda ise bu kapsamda erişim engeli istenen site sayısının yaklaşık 27 bin olduğunu açıkladı.
Yurttaşları, yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve bilimsel temellere dayanan ürünleri tercih etmeleri konusunda uyaran Ayar, "Vatandaşlarımıza, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun resmi internet sitesi gibi güvenilir kaynakları takip etmelerini öneriyoruz." ifadelerini kullandı.
“GELENEKSEL ÜRÜNLERE SAYGI VAR, AMA…”
İnternette pazarlanan bazı geleneksel ürünlere ilişkin de açıklamalarda bulunan Ayar, "Anadolu geleneğine saygılıyız ancak bu ürünlerin sağlık beyanı içeren ifadelerle tanıtılması mevzuata aykırıdır. Üreticilerin, ürünlerini tanıtmadan önce TİTCK veya il sağlık müdürlüklerine başvurarak beyanlarının kanıta dayalı olup olmadığını doğrulamalarını tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.
DENETİM VERİLERİYLE KAPSAMLI TABLO
Ayar, 2020’den bu yana internet üzerinden yapılan denetimlerin yıllara göre dağılımını da paylaştı:
“Mevzuata aykırı olarak internet üzerinden ilaç tanıtımı ve satışı yapılan internet denetimleri kapsamında 2020'de 2 bin 694, 2021'de 1448, 2022'de 1638, 2023'te 2 bin 574, 2024'te 1318, 2025 yılının şu ana kadarki döneminde ise 519 site erişime engellendi. Tüketiciyi yanıltıcı/aldatıcı sağlık beyanı ifadeleri kullanılarak toplum sağlığını tehlikeye atan sağlık beyanlı ürünlerin internet denetimleri kapsamında ise 2020'de 7 bin 564, 2021'de 4 bin 752, 2022'de 5 bin 225, 2023'te 3 bin 629, 2024'te 4 bin 541, 2025'te ise 1150 internet sitesi de Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirildi."
Haber Kaynağı : AA
Çok Okunanlar

9 ton kokain bulunan geminin kime ait olduğu ortaya çıktı!

Menzil tarikatından itiraflar gelmeye devam ediyor

Terör örgütü PKK'nın kampları boşaltılıyor

MHP kanadından dikkat çeken çıkış

Erdoğan-Macron tokalaşması sosyal medyada gündem oldu

İzmir 19 Mayıs 2025 konserleri ve etkinlik takvimi

Lüks restoranlar, korumalar, çakarlı araçlar…

Amerika yer göstersin madem

Kongre için şu ana kadar kaç imza toplandı?

Anneler Günü'nde yaşamına son veren genç kadının notları ortaya çıktı
