Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Çocukluk çağı kanserleri tırmanışta: Bu şikayetler dikkate alınmalı!

Dünyada ve Türkiye'de artan çocukluk çağı kanserlerinin artışı hakkında uzmanlar uyarılarda bulundu. Uzmanlar, "Düşmeyen ateş, halsizlik, lenf bezlerinde şişlik gibi belirtiler ciddiye alınmalı" dedi.

Çocukluk çağı kanserleri tırmanışta: Bu şikayetler dikkate alınmalı!

Dünyada ve Türkiye’de çocukluk çağı kanserleri artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, yılda 300 bin çocuğa kanser tanısı konuluyor. 

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; Ülkemizde ise bir yıl içinde 3 bin 500 çocuk kanser tanısı alıyor ve en sık lösemi görülüyor. Çocuk Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Gül Nihal Özdemir,Çocuklarda ateş ve halsizlik gibi bulgular enfeksiyon veya başka bir nedenle açıklanamıyor ve ısrar ediyor ise şüpheci olmak gerekir” dedi.

ÇEVRESEL FAKTÖRLERE DİKKAT!

Lösemili Çocuklar Haftası’nda BirGün’ün sorularını yanıtlayan Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Özdemir, çocuklarda kanserin erişkine oranla çok daha nadir görüldüğünü belirterek "Çocuklarda en sık lösemi görülür. Lösemi, kemik iliğindeki akyuvarların kontrolsüz çoğalması sonucu oluşan bir kan kanseridir. Kemik iliğinde başlar ve genellikle kan, kemik iliği ve lenf bezleri gibi kan üretiminde rol oynayan vücut sistemlerini etkiler. Lösemi; alyuvarlar, lökositler ve trombositler gibi kan hücrelerinin normal işlevini bozarak vücudu savunmasız hale getirebilir ve kansızlık, enfeksiyonlar ve kanama gibi sorunlara neden olabilir" dedi.

Çocuklarda löseminin her yaşta görülebildiğini ancak en sık 1 ila 5 yaş arasında ortaya çıktığını vurgulayan Özdemir, löseminin tam olarak nedenlerinin bilinmediğini ancak bazı çevresel faktörler ile genetik etmenlerin hastalığın gelişimine katkısının olabileceğini söyledi.

GENETİK VE RADYASYON MARUZİYETİ İLK SIRADA

Prof. Dr. Özdemir, lösemiye yol açabilecek risk faktörlerini "Genetik, radyasyon maruziyeti, kimyasal maruziyet, ilaçlar, viral enfeksiyonlar, down sendromu" olarak sıraladı. Hastalığın bazen ilk şikâyet ve bulgularının hafif olabileceğini ve pek önemsenmeyebileceğini anlatan Prof. Özdemir, özetle şunları söyledi: "Ailelerin ilk bulgular açısından dikkatli olmaları ve şüphe halinde doktora başvurmaları önemlidir. Elbette her ateş ve halsizlik kanser demek değildir. Ancak bu bulgular enfeksiyon veya başka bir nedenle açıklanamıyor ve ısrar ediyor ise şüpheci olmak gerekir. Erken teşhis ve tedavi, lösemi hastaları için hayati öneme sahiptir. Günümüzde çocuklarda lösemi tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir ve birçok lösemi türü tedavi edilebilir hale gelmiştir. Kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler, ışın tedavisi ve kemik iliği transplantasyonu gibi yöntemlerle lösemi tedavi edilebilir. Tedavi edilemeyen veya ilerleyen olgularda, lösemi hayatı tehdit edebilir."

Lösemi belirtileri ise şu şekilde:

Ateş, halsizlik, solgunluk, kilo kaybı, sık enfeksiyonlar, vücutta mor lekeler, kemik ve bacak ağrısı, lenf bezlerinde ve karında şişlik, erkek çocuklarında testiste şişlik, diş etlerinde şişlik ve kanama


Haber Kaynağı : 12punto

Dünya Sağlık Örgütü Lösemi KAÇUV çocukluk çağı kanserleri