D Vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir?
Güneş ışığından yeterince faydalanamayan bireylerde sıkça görülen bu D vitamini eksikliği, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Peki, D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır ve tedavi edilir?
D vitamini nedir?
D vitamini, vücudun kalsiyum ve fosfor emilimini düzenlemeye yardımcı olan bir vitamindir. Sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar için gereklidir. Güneş ışığı, ana kaynağıdır; vücut güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretir. Ayrıca, bazı gıdalarda (örneğin, balık, yumurta sarısı ve süt ürünleri) bulunur. D vitamini eksikliği kemik zayıflığına, raşitizme ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
D Vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
D vitamini düşüklüğünde vücut, kas ve kemik ağrıları, yorgunluk, ciltte solgunluk, saç dökülmesi, baş ağrısı, el ve ayakların ısınamaması, daha sık hastalanma ve uykusuzluk ortaya çıkan belirtilerdir. Uzun süreli ve aşırı D vitamini eksikliğinde kemik yoğunluğu kaybı, kemik erimesi ve kırık oluşumu da görülebilir. Çocuklarda görülen raşitizim hastalığı da D vitaminin uzun ve aşırı eksikliğinin bir belirtisidir.
Kas ve kemik sorunları ile çıkan D vitamini eksikliği belirtileri şunları içerir:
Kas ve kemik ağrıları
Bağışıklık sisteminin zayıflaması (daha sık hasta olunur)
Yorgunluk ve halsizlik
Ellerde veya ayaklarda karıncalanma ya da iğne batması hissi
Cilt renginde solgunluk
Sürekli üşüme
Depresyon gibi ruh hali değişiklikleri
Uykusuzluk
Saç dökülmesi
Baş ağrısı
Özellikle omuzlarda veya uyluklarda kas güçsüzlüğü
D vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir?
D vitamin eksikliği ciddi belirtilere sebep olmuyorsa ve serum 25-dihidroksi D vitamini seviyesi sınıra yakın düşükse diyette D vitamini açısından zengin yiyecekler tüketilerek ve D vitamini takviyeleri alarak sorun giderilebilir. Ancak özellikle yaşamın erken dönemlerindeki D vitamini eksikliği ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durumda hasta kişinin D vitamini eksikliğinin tedavi edilmesi çok önemlidir. D vitamini eksikliği olan çocuklarda:
3 aylıktan küçükse 90 gün süreyle günde 2000 IU D vitamini olacak şekilde,
3-12 aylıklarda 90 gün süreyle günde 2000 IU ya da tek doz şeklinde 50.000 IU D vitamini,
1-12 yaş aralığında 90 gün süreyle 3000-6000 IU ya da tek doz 100.000 IU D vitamini,
12 yaşından büyüklerde ise 90 gün süreyle 6000 IU ya da tek doz 150.000 IU vitamin D verilerek tedavi edilir. Bunlar tedavi dozlarıdır. Bunun yanında günlük idame dozlarının da eklenmesi gerekir.
Ülkemizde D vitamini eksikliğini ve sebep olacağı problemleri engellemek için 2005 yılı mayıs ayından itibaren yeni doğan çocuklara günlük 400 IU olacak şekilde ücretsiz D vitamini desteği verilmektedir.
Bir ampul D vitamini 150.000 IU D vitamini içerir. Bir damlasında 150 IU vitamin vardır. Bebeklere günlük yaklaşık 3 damla verilir. Destek 1 yaşına kadar devam eder. Bugüne dek 15 milyondan fazla bebeğe destek sağlanmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada D vitamini eksikliği oranı annelerde %80, bebeklerde ise yaklaşık %40 olarak saptanmıştır. Bu rakamlar, verilen D vitamini desteğinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Kaynak: Medicana Sağlık Grubu
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
21 Kasım 2024 burç yorumları
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla