Elmanın sağlık üzerindeki şaşırtıcı faydaları: Kalpten beyne kadar koruma sağlıyor
Tek bir elmanın sağlığa sağladığı yararlar saymakla bitmiyor. Uzmanlara göre elma, kalp sağlığını desteklemekten beyin fonksiyonlarını güçlendirmeye, kolesterolü düzenlemeden kansere karşı korumaya dek geniş bir etki yelpazesine sahip.
        Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz elma, sahip olduğu düşük kalori değeriyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 70 kalori olan bu meyve, lif ve antioksidan yönünden oldukça zengin. Beslenme uzmanı Lily Soutter, özellikle elmanın kabuğunda bulunan pektinin prebiyotik özellik gösterdiğini ve bağırsaktaki iyi bakterilerin çoğalmasına katkı sağladığını belirtiyor. Bu özel lif türü, bağırsak hücrelerinin yaşamını destekleyen kısa zincirli yağ asitlerinin üretimini de artırıyor.
Elmanın kan şekeri dalgalanmalarını önleyici özelliği, lif ve pektin içeriğiyle bağlantılı. Bu maddeler, yiyeceklerden glikoz salınımını yavaşlatırken enerji seviyelerinin dengede kalmasına yardımcı oluyor. Beslenme uzmanı Rob Hobson ise elmadaki polifenollerin insülin etkisini artırdığını ve bu sayede tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini ifade ediyor.
ELMA, VÜCUDUNUZA FARKLI ŞEKİLLERDE KATKI SUNUYOR
Araştırmalar düzenli elma tüketiminin kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterdiğinin altını çiziyor. Pektin sayesinde kandaki kötü kolesterol oranı azalırken, polifenoller ise damar daralması gibi sorunların önüne geçiyor.
Son zamanlarda “elma doğanın Ozempic’i mi?” gibi sorular da gündemde. Imperial College London’dan Dr. Katerina Petropoulou, elmadaki çözünebilir liflerin sindirimi yavaşlatıp uzun süre tok tuttuğunu, kilo kontrolüne yardımcı olduğunu vurguluyor. Elmanın yaklaşık 70 kalori içermesi ise onu yüksek kalorili atıştırmalıklara karşı sağlıklı bir alternatif haline getiriyor.

Kanserden korunmada da elmanın yeri büyük. Polifenoller, kanserli hücrelerin büyümesini baskılayabiliyor. Yoğun C vitamini içeriği ise bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bilimsel araştırmalar, düzenli elma yiyenlerde meme, akciğer ve ağız kanseri risklerinin düşebildiğini gösteriyor.
Ayrıca elmadaki quercetin adlı flavonoid, beyindeki iltihabı azaltarak bilişsel gerileme riskini azaltıyor. Polifenoller de kısa süreli hafızanın desteklenmesinde ve beyne giden kan akışının artmasında rol oynayabiliyor.

Uzmanlar, elmanın farklı çeşitlerini tüketmenin sağlığa ek faydalar sağlayabileceğini belirtiyor. Her elma türünde farklı fitokimyasallar bulunuyor ve bu çeşitlilik, bağırsak mikrobiyotasının daha zengin olmasına katkı sağlıyor. Buna ek olarak, organik elmalar daha az pestisit içerebileceği için tercih edilebilir. Ancak, organik bulmak ya da almak her zaman mümkün olmayabilir; bu noktada elmanın iyice yıkanması yeterli korumayı sağlıyor.
Elmanın yararlarından maksimum düzeyde faydalanmak için kabuğuyla birlikte ve çiğ olarak tüketilmesi öneriliyor. Yanında yoğurt veya fındık ezmesi ile tüketildiğinde ise hem kan şekeri dengede kalıyor hem de uzun süre tokluk hissi sağlanıyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
                ORC anketi: CHP'nin oylarının arttığı ve düştüğü iller belli oldu
                SSK, Bağ-Kur, memur ve memur emeklisinin zamlı maaş tablosu ortaya çıktı
                Papa’nın ziyareti hayır mı şer mi - 1
                Faruk Fatih Özer'in ölümüyle ilgili CTE'den açıklama
                Yapay Zekâ üzerine nesnel değerlendirme
                Resmî Gazete / 27 Ekim – 2 Kasım 2025
                Yeni Şafak’ın amacı gazetecilik olsaydı...
                Prof. Dr. Ragıp Erdöl
                Türkiye'de insan olmak ve Maslow Teorisi
                15 Temmuz gazisinin isyanı: 'İhanete uğradık'