Baharda detoksun yıldızı: Enginarla sağlıklı ve lezzetli 4 tarif!
Baharla birlikte pazarlarda ve mutfaklarda yeniden boy gösteren enginar, yalnızca lezzetiyle değil sağlık üzerindeki etkileriyle de dikkat çekiyor. Bu çok yönlü sebzenin karaciğerden kalbe, bağırsaktan kan şekerine kadar birçok sistemi desteklediği belirtiliyor. Enginar sadece bir sebze değil, aynı anda hem arındıran hem de onaran doğal bir şifa kaynağı... Sağlıkla harmanlanmış dört nefis enginar tarifi de öneriler arasında yer alıyor.

Doğanın en güçlü detoks besinlerinden biri olan enginar, bahar aylarında sağlık dolu sofraların vazgeçilmezi olmaya aday. Enginar, özellikle karaciğer sağlığını korumak ve kalp-damar hastalıklarını önlemek isteyenler için büyük bir öneme sahip.
Enginar; karaciğeri destekler, bağırsakları düzenler ve kalbi korur. Lif, antioksidan ve prebiyotik zenginliğiyle tam anlamıyla bir süper besindir. Mevsiminde ve doğru şekilde tüketildiğinde ise sağlık üzerindeki faydaları çok daha güçlü hale gelir.

SAĞLIK DOLU ENGİNAR TARİFLERİ
Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun’dan hem lezzetli hem de sağlıklı enginar tarifleriyle sıraladı.
1. ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI
Kalp dostu, karaciğer destekleyici ve doyurucu bir ana öğün seçeneği.
Malzemeler
4 adet taze enginar
1 çay bardağı kinoa veya ince bulgur
1 küçük soğan (ince doğranmış)
1 avuç taze dereotu ve maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Enginarları temizleyip limonlu suda bekletin. Kinoa veya bulguru haşlayın. Soğan ve yeşilliklerle karıştırıp iç harcı hazırlayın. Enginarların içini bu harçla doldurun. Üzerine zeytinyağı ve limon gezdirerek az miktarda suyla tencerede kısık ateşte pişirin.

2. ENGİNARLI AVOKADO SALATASI
Sağlıklı yağlar, lif ve vitaminlerle dolu taze bir tabak.
Malzemeler
2 adet haşlanmış enginar
1 olgun avokado
1 küçük kırmızı soğan
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
Birkaç dal roka veya ıspanak

Hazırlanışı
Enginarları küçük parçalara ayırın. Avokadoyu küp küp doğrayın. Soğanı ince dilimleyin. Tüm malzemeleri karıştırın. Limon suyu ve zeytinyağını ekleyip servis edin.

3. FIRINDA FESLEĞENLİ ENGİNAR KALPLERİ
Düşük kalorili, yoğun lezzetli pratik bir garnitür veya ana öğün alternatifi.
Malzemeler
6-8 adet enginar kalbi (konserve veya taze)
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 avuç taze fesleğen
Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Enginar kalplerini fırın kabına dizin. Üzerine ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, tuz ve karabiber serpin. 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Servis öncesi taze fesleğenle süsleyin.

4. ENGİNARLI DETOKS SMOOTHİE
Karaciğer detoksunu destekleyen ve enerji veren hafif bir içecek.
Malzemeler
1 küçük haşlanmış enginar
1 yeşil elma
1/2 limonun suyu
1 avuç ıspanak
1 bardak su

Hazırlanışı
Tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Taze olarak, tercihen sabah saatlerinde tüketin.
Dursun: 'Enginar smoothie, karaciğer fonksiyonlarını desteklemenin en pratik yollarından biri. Tatlı krizlerini de doğal yolla bastırır.'
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Mattia Ahmet Minguzzi cinayeti göz göre göre gelmiş...

Naci Görür’den İstanbul’daki depremle ilgili önemli uyarı!

Gelinim Mutfakta 23 Nisan Çarşamba puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

GSM operatörleri yine çöktü

Kasabanın Sırrı mı, Cumhuriyetin Sırrı mı?

Devletin içinde herkes kaset biriktirmiş

Hakan Çalhanoğlu ilk 11'de olacak mı? Inter - Milan maçı saat kaçta?

İhtilal Meclisinin 105.yılı kutlu olsun

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi 6.2'lik depremin detaylarını açıkladı

'Bu millet egemenliği saraydan 105 yıl önce aldı'