Sigara, ağız kanserinin en büyük suçlusu! Risk 8 kat daha fazla!
Mart ayının ilk haftasında kutlanan Yeşilay Haftası, bağımlılıklara karşı farkındalık oluşturmayı amaçlayan önemli bir etkinlik haftasıdır. Bu kapsamda tütün, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin bireysel ve toplumsal etkileri ele alınır. Bu yılın gündeminde ise tütün kullanımının ağız sağlığı üzerindeki zararları öne çıkıyor. Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özlem Özer Yücel, sigaranın diş kaybı, diş eti hastalıkları ve ağız kanseri riskini artırdığını vurgulayarak önemli açıklamalarda bulundu. İşte açıklamaya dair ayrıntılar...

Mart ayının ilk haftasında kutlanan Yeşilay Haftası, bağımlılıklara karşı farkındalık oluşturmayı amaçlayan bir haftadır. Bu hafta kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenerek, tütün, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin bireysel ve toplumsal etkileri ele alınır. Bu yıl, Yeşilay Haftası’nda ağız sağlığı üzerinde büyük bir tehdit oluşturan tütün kullanımı da gündeme geldi. Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Özer Yücel, sigaranın diş kaybı, diş eti hastalıkları ve ağız kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı.

TÜTÜN KULLANIMI AĞIZ SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?
Tütün kullanımı, ağız içindeki dokulara zarar vererek pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Prof. Dr. Özlem Özer Yücel, sigaranın bağışıklık sistemini zayıflattığını ve diş eti enfeksiyonlarına karşı vücudun savunma mekanizmasını olumsuz etkilediğini belirtti. Sigara içen bireylerde periodontal hastalıkların daha erken yaşlarda başladığını ve daha hızlı ilerlediğini ifade eden Yücel, bu durumun diş kaybı riskini artırdığını söyledi.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI VE DİŞ KAYBI RİSKİ
Prof. Dr. Yücel, diş eti hastalıkları ve diş kaybı hakkında; "Tütün ağızda plak birikimini artırır, diş etlerinde iltihaplanmalara yol açar ve diş kaybına neden olan en önemli faktörlerden biridir. Sigara içen bireylerin diş kayıpları daha fazladır. Ayrıca, sigara içmenin diş tedavilerinin iyileşme sürecine de olumsuz etkileri bulunuyor" dedi. Sigara kullanan bireylerde diş kayıplarının daha yaygın olduğuna dikkat çeken Yücel sigara içmenin diş tedavilerinin iyileşme sürecini de olumsuz etkilediğini ifade etti.

AĞIZ KANSERİ RİSKİ VE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Prof. Dr. Özlem Özer Yücel, tütün kullanımının ağız kanserinin en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
"İçeriğindeki toksik ve kanserojen maddeler, ağız dokularında hücresel hasara yol açarak kanser gelişme riskini artırır. Sigara içen bireylerde ağız kanseri riski, içmeyenlere göre yaklaşık 8 kat daha fazladır. Sigara içen bireylerde iyileşme süreci de yavaşladığından, erken teşhis ve düzenli diş hekimi kontrolleri hayati önem taşır."

SİGARA BIRAKILDIĞINDA DİŞ SAĞLIĞI NASIL İYİLEŞİR?
Tütün kullanımının terk edilmesinin ağız ve diş sağlığı üzerindeki önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Özlem Özer Yücel, "Sigara içmenin bırakılması, diş eti hastalıklarının ilerlemesini durdurabilir ve diş kaybı riskini önemli ölçüde azaltabilir. Ayrıca, düzenli diş hekimi kontrolleri, ağız hijyenine dikkat edilmesi ve sağlıklı bir beslenme düzeni de diş eti sağlığını korumada önemli rol oynar" dedi.

'SAĞLIKLI AĞIZ, SAĞLIKLI YAŞAMIN TEMELİDİR''
Tütün ve diğer zararlı maddelerden uzak durmak, yalnızca diş sağlığını değil, tüm vücut sistemlerini olumlu yönde etkilemektedir. Prof. Dr. Özlem Özer Yücel, "Sağlıklı bir ağız, sağlıklı bir yaşamın temelidir" diyerek, Yeşilay Haftası’nda tütün kullanımının zararlarına karşı farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çekti.
Haber Kaynağı : İHA
Çok Okunanlar

İşte Mourinho ve Okan Buruk arasında yaşananlar...

Erdoğan kiminle bayramlaşmadı?!..

Aybüke Pusat sessizliğini koruyan Tolga Sarıtaş’tan tepki çeken hamle!

Gelinim Mutfakta 3 Nisan Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Göstere göstere...

2 Nisan reyting sonuçları açıklandı! Dün en çok izlenen yapım ne oldu?

Atatürk'ün Üniversite Reformu

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu'nun emniyet sorgusu ortaya çıktı

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan adaylık iddialarına net yanıt!

Gazeteler, 2 Nisan Boykotu'nu nasıl gördü?