Gençlerde evlilik korkusu hızla yayılıyor
Evlilik ve bağlanma ile ilgili güçlü ve ciddi bir korku durumu yaşanması olan gametofobinin, basit bir fobi olarak görülse de sonuçları bakımından yıkıcı olduğunu vurgulayan Psikolog Rabia Bağcı, "Basit fobiler belli bir odağa sahiptir ancak gametofobisi olan bireylerde hiç kalıcı ilişki kuramama durumu oluşur ve bu da fobik insanların yaşamını etkiler" dedi.
Genel olarak fobiler günlük yaşamı olumsuz olarak etkiliyor. Psikologlara göre literatüre girmiş 400 farklı fobi çeşidi olduğunu söyleyen Psikolog Rabia Bağcı, son zamanlarda gametofobi yani evlilik korkusunun hızla yayıldığına dikkat çekti.
''GAMETOFOBİ KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜR''
Fobi, bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik yaşamını negatif yönde etkilemesi durumu olarak tanımlanırken, 6 ay veya daha uzun süreli yaşanan bu durumlar fobi olarak kabul ediliyor.
Özellikle gametofobinin bütün hayatı olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Psk. Rabia Bağcı, “Gametofobi olanlar, ilişki devam ederken aşırı kaygılanma yaşayabilir ve bitmesi konusunda yoğun evhama sahip olabilirler. İlişkiyi aniden bitirme, insanlardan uzaklaşma yaşanabilir” şeklinde konuştu.
Evlilik korkusu ve bağlanmanın genel sebebinin geçmişteki travmalardan kaynaklı olduğunun düşünüldüğünü, aslında bireyin kendisi için bir tür koruma kalkanı oluşturması durumu olduğunu ifade eden Psk. Rabia Bağcı, gametofobinin birçok sebebi olabileceğini söyledi.
Genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha fazla gametofobi görüldüğünü söyleyen Psk. Rabia Bağcı, şöyle devam etti:
“Fobik bireyler, iletişimi kötü olan ebeveynler ile geçmiş çocukluk yaşantılarına sahipse kaçınma, korkma gibi ya da ebeveynleri iletişimsel ve ilişkisel anlamda çok mutlu bir evlilik sürdürüyor ise kendilerinin bu kadar mutlu olamayacağı gibi düşünceler ile kaygı yaşayabilirler. Çoğu ailenin evlilik sürecine girmek isteyen veya girmiş olan çocukları için geleneksel ya da dini baskıları sonucunda da gençler kaygılanabilir ve bu durumu yaşayabilir.”
Evlilik korkusu yaşayan bireylerde farklı tür fobilerin de görüldüğü bilgisini veren Psk. Bağcı, bu fobileri; Filofobi (aşk korkusu), Genofobi (cinsel ilişki/yakınlık korkusu), Pistanthrophobia (başkalarına güvenme veya sevdiğin biri tarafından incinme korkusu) diye sıraladı.
TEDAVİ SÜRECİ
Gametofobi teşhisi için özel bir test olmadığını, tedavisi için doğru teşhisin gerekli olduğunu vurgulayan Psk. Rabia Bağcı, “Teşhis kolaylıkla konulamaz. Bireyle görüşme sağlanır ve varsa diğer fobiler sorulur. Teşhis için mutlaka olması gereken durumlar vardır. Bunlar; ani anksiyete reaksiyonları, sosyal ve kişisel yaşamların farklı alanlarında sınırların olması, aşırı sıkıntı üzerine duyulan korkuya direnmek veya kaçınmak gibi. Bu durumlar en az 6 aydır mevcut ise ve bunlar OKB veya sosyal anksiyete bozukluğu gibi farklı sorunlardan kaynaklanmıyor ise fobi teşhisi konulabilir. Gametofobinin yanı sıra ona eşlik eden depresyon ve anksiyetenin yaşanması durumunda, bireyin günlük yaşamında aksatıcı sorunlar yaşamaması için ilaç tedavisi gerekebilir. Gametofobinin tedavi edilebilmesi ancak bir uzman tarafından destek alınarak sağlanabilir” diye konuştu.
Haber Kaynağı : İHA
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
21 Kasım 2024 burç yorumları
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla