Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

'Zap-X' teknolojisi, tümörlü hastayı sağırlık riskinden kurtardı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Türkiye'de ilk kez kullanılan robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı Zap-X, 64 yaşındaki emekli İngilizce öğretmeni Günsel Karaca'nın işitme kaybını durdurarak sağırlık riskini ortadan kaldırdı.

'Zap-X' teknolojisi, tümörlü hastayı sağırlık riskinden kurtardı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk kez kullanılan robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı Zap-X, işitme sinirlerinde tümör nedeniyle sağırlık riski bulunan 64 yaşındaki bir hastanın işitme kaybını engelledi.

İlk kez Zap-X ile tedavi edilen hastalardan biri, işitme ve denge sinirlerinde tümörle mücadele eden 64 yaşındaki emekli İngilizce öğretmeni Günsel Karaca oldu.

Zap-X tedavisi sayesinde tümörün büyümesi durdurulan Karaca, işitme yetisini tamamen kaybetme riskinden kurtuldu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, Zap-X'in hassas tedavilere olanak tanıyan bazı özelliklerine değindi.

Günsel Karaca'nın "akustik nörinom" olarak adlandırılan bir tümörünün bulunduğunu belirten Özyiğit, sözlerini şöyle devam etti:

"Bu, cerrahi olarak çıkarılması problemli, özellikle işitme sinirini tutan bir tümör. Hastalar, genellikle işitme kaybıyla bize başvuruyor. Bu tümörlerde o bölgede yapılacak cerrahi işlem, işitme kaybının daha da artmasına neden olabiliyor. Zap-X cihazıyla bu tür tümörleri rahatlıkla tedavi edebiliyoruz. Mevcut işitme kaybını geriye alamıyoruz belki ama kaybın daha da ilerlemesini engelleyip, tümörün büyümesini durma noktasına getirebiliyoruz."

Prof. Dr. Özyiğit, akustik nörinomun iyi huylu olduğunu ancak büyüdüğünde beyin sapına bası yaparak ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Özyiğit ayrıca, Zap-X'in hastaların müzik dinleyebildiği ve tedavi sonrası normal yaşamlarına hemen dönebildiği bir tedavi yöntemi olduğunu dile getirdi.

Özyiğit, şu şekilde devam etti:

"Hastamız Günsel hanımın da sağ ve sol tarafında yaklaşık 1 santimetre civarında akustik nörinomu söz konusuydu. Sağ tarafta yüzde 11 işitebilirken, sol tarafında da yüzde 20'lik işitme kaybı vardı. Zap-X ile önce birini, ertesi gün diğerini tedavi etmeyi tercih ettik. Tedavi süresi ortalama yarım saat sürüyor. Yarım saatlik süreçte herhangi bir neşter, genel anestezi olmadan hastamızın tedavisini gerçekleştiriyoruz. Bu yöntemle yüzde 100'e yakın hastalık kontrolü sağlayabiliyoruz, hastamızın işitmesi de daha kötüye gitmeyecek."

Hastaların tedavi esnasında istediği müzik yayınlarını dinleyebildiğine ve aynı gün normal yaşamlarına döndüğüne değinen Özyiğit, Zap-X'te tedavinin iyonlaştırıcı radyasyonla gerçekleştirildiğini ve cerrahi işlemin söz konusu olmadığını vurguladı.

Hastalığındaki ilerlemenin durdurulmasından büyük mutluluk duyduğunu vurgulayan Günsel Karaca, "İlk şikayetlerim 6 yıl önce duyma kaybıyla başladı. Başlangıçta önemsemedim, sonrasında vertigo ataklarım, kulağımın içinde yangılar, denge sorunları yaşamaya başladım" dedi.

Karaca ise tedavi sonrası duyduğu mutluluğu ifade ederken, tedavi sürecinin kendisi için hiçbir zorluk yaşatmadığını ve normal yaşantısına hızla dönebildiğini söyledi.


Haber Kaynağı : AA

Hacettepe Zap-X