Çeşme'de sakız hasadı başladı: Yunanistan'a rakip olacak!
İzmir'in Çeşme ilçesinde asırlık sakız ağaçlarından yapılan hasatlar, gıda ve kozmetik sektörlerinde büyük ilgi görüyor. Kilogramı 12 bin TL'den satılan sakızlar, Türkiye'nin sakız ihtiyacını karşılama hedefiyle Yunanistan'ın Sakız Adası'na rakip olmaya aday
Sakız, mis gibi kokusunun yanı sıra sağlık ve estetik alanındaki faydalarıyla da dikkat çekiyor. Gıda sektöründe tatlandırıcı olarak, kozmetik alanında ise cilt bakım ürünlerinde kullanılıyor. Çeşme, sakız üretimini artırarak Yunanistan’ın Sakız Adası’na rakip olmayı hedefliyor.
Üreticiler, Çeşme’deki sakız ağaçlarının yaygınlaştırılması için çeşitli projeler geliştirmeye devam ediyor. Yıl içinde 200 bin sakız fidanının toprakla buluşturulması planlanıyor. Sakız üretimi, hem yerel ekonomiyi canlandırma hem de bölgenin tarımsal potansiyelini artırma açısından stratejik bir öneme sahip.
Çeşme'de, sakız ağaçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte üreticiler, 200 bin adet sakız fidanını toprakla buluşturmak için hazırlık yapıyor. Bu girişim, Yunanistan’ın Sakız Adası’nı tahtından indirmeyi ve dünya genelinde en fazla sakız üretiminin yapıldığı bölgelerden biri olmayı hedefliyor.
İlçede 30 yıldır sakız üretimi yapan İbrahim Topal, sadece Çeşme’nin değil, tüm Türkiye’nin sakız ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi. Topal, sakız ağaçlarını yaygınlaştırmak istediklerini anlatarak, Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan her yıl resmi olarak 12 ton sakız ithal edildiğini, yapılacak ağaçlandırma seferberliğiyle ülkemizin ihtiyacının karşılanacağını söyledi.
Topal, “100 kiloya yakın üretim var Çeşme’de; ama bu yetmez. Bizim hedefimiz, tükettiğimiz kadar üretmek. Tükettiğimiz kadar üretmek derken, her yıl 12 ton sakız ithal ediyoruz Sakız Adası’ndan. Gayri resmi yollarla gidip oradan alışveriş yapanlarla 20 ton civarında bir sakız ithal ediyoruz. 250-300 milyon lira gibi bir para ödüyoruz Sakız Adası’na ve tüm ülkenin ihtiyacını karşılıyor bu. Biz bunu kendimiz üretelim istiyoruz, hedefimiz de bu. Bunu üretmek içinde 200 bin ağacı toprakla buluşturmak lazım. 200 bin ağaç bundan 5 yıl, 10 yıl öncesine kadar çok önemli rakamdı; ama bizim yaptığımız havai köklendirme ile artık sorun değil. Biz yılda 15-20 bin, 25 bin adet sakız üretebiliriz. Biz bunu milli seferberlik haline getirmek istiyoruz. Stratejik bir proje ülkemiz için sakız ağacı” dedi.
Topal, “Sadece gastronomide kullanılmıyor sakız, çiğnemek değil sakız. Sakız bakıyorsunuz; ilaç sanayinde, kozmetikte, boya sanayisinde, hakikaten stratejik bir ürün. Bu yıl 20 bin fidanı toprakla buluşturmak istiyoruz. Milli bir kalkınma projesi olarak görüyorsak sakızı, doğru sakız ağacını üretmek ve yaygınlaştırmak zorundayız. Sakız Adası 904 kilometrekare bir alan yüz ölçümü olarak ve 22 köyde 5 bin aile yapıyor sakızı. Bizim alanımız, Çeşme’nin sadece 250 kilometrekare ve her alanında olabilir. Urla 600 bin kilometrekare, Karaburun öyle, Seferihisar’ın bir bölümünde de olabilir bu kalitede olmasa bile. Sakızın yetişme potansiyeli olarak, Sakız Adası’ndan en az 5 misli daha fazla bir alana sahibiz. Biz istiyoruz ve inanıyoruz sakız, hem turizmde hem tarımda Çeşme’nin baş aktörü olur; yani bir lokomotif olur. Turizm sakızla beraber de olur. O anlamda devletin tekelinde olan arazilere sakız ağacı dikmekte çok yarar var” ifadelerine yer verdi.
Haber Kaynağı : İHA
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
21 Kasım 2024 burç yorumları
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla