AYM'den CHP'ye HSK şoku: Red kararı geldi
CHP’nin, HSK üyelerinin TBMM'de yapılan seçiminin iptali için yaptığı başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. AYM, başvurunun kendi yetki alanına girmediğine hükmederek 11'e karşı 4 oyla görevsizlik kararı verdi.

CHP’nin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerinin seçimine yönelik yaptığı iptal başvurusunda Anayasa Mahkemesi kararını verdi. Yüksek Mahkeme, başvuruyu görevsizlik gerekçesiyle oyçokluğuyla reddetti.
CHP, 21 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı başvuruda, HSK üyelerinin belirlenme sürecinde Anayasa’ya aykırı işlem yapıldığını savunmuş ve seçimin iptalini istemişti.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda yapılan ilk incelemede, başvuruya ilişkin yapılan oylamada 11 üye ret yönünde oy kullanırken, 4 üye ise muhalefet şerhi düştü. Ret kararının gerekçesi ise dikkat çekici.
“TBMM’NİN MÜNHASIR YETKİSİ” VURGUSU
Mahkemenin karar metninde, HSK üyelerinin seçiminin münhasıran TBMM’nin yetkisinde olduğu vurgulandı. Her ne kadar yapılan işlem “eylemli bir içtüzük değişikliği” gibi değerlendirilebilse de Anayasa Mahkemesi bu tür kararların denetim alanına girmediğini belirtti.
Habertürk’ün haberine göre, bu nedenle başvurunun “konu bakımından Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi dışında kaldığı” ifade edildi. Böylece başvurunun esasına girilmeden usul yönünden reddine hükmedildi.
NE OLMUŞTU?
TBMM Genel Kurulu’nda, 5 HSK üyeliği için seçim yapılmış, seçim sonucunda Fuzuli Aydoğdu, Hakan Yüksel, Seyfi Han, Cengiz Aydemir ve Alişan Tiryaki HSK üyesi olarak seçilmişti.
TBMM Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerin hem usule hem de esasa aykırı olduğunu savunan CHP, seçimleri Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak, 5 kurul üyesinin seçimine ilişkin TBMM Genel Kurulu işleminin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istedi.
Cumhur İttifakı, Anayasa karşın belirlenen üyeler arasında kura yapmak yerine çoğunluk oyları ile aday belirledi. Adaylar TBMM Genel Kurulu'nda oylandı.Yeterli çoğunluk olmadığı için de HSK daireleri için en çok oy alan iki aday için kura çekildi. Cumhur'un en fazla oy verdiği adaylar da bu sefer kura ile seçildi. İktidar vekillerinin oylarının en fazlasını alan adayların biri hariç kurada HSK üyesi seçildi.
CHP, 21 Mayıs'ta adayların belirlenme sürecini Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, HSK üye belirleme sürecine tepki gösterdiği konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bu mesele tam bir hukuksuzluk örneğidir. Anayasa açıkça diyor ki; ilk turda nitelikli çoğunluk aranır, ikinci turda daha düşük nitelikli çoğunluk aranır, bu da sağlanamazsa en çok oyu alan iki aday arasında kura çekilir. Ancak AKP, olmayan bir üçüncü tur oylaması icat ederek, kendi 30 oyu ile (MHP dahil) iki adayı da belirleyip kuraya götürmeye çalışıyor. Bu bir 'cüretkârlık', hatta 'tenezzül', Anayasa’ya karşı bir yan kesicilik teşebbüsüdür" dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bu mesele tam bir hukuksuzluk örneğidir. Anayasa açıkça diyor ki; ilk turda nitelikli çoğunluk aranır, ikinci turda daha düşük nitelikli çoğunluk aranır, bu da sağlanamazsa en çok oyu alan iki aday arasında kura çekilir. Ancak AKP, olmayan bir üçüncü tur oylaması icat ederek, kendi 30 oyu ile (MHP dahil) iki adayı da belirleyip kuraya götürmeye çalışıyor. Bu bir 'cüretkârlık', hatta 'tenezzül', Anayasa’ya karşı bir yankesicilik teşebbüsüdür"
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Tutuklu Belediye Başkanları için takvim belli: Tahliyeler ne zaman başlayacak?

Parti içi gerilim köşe yazılarına taştı

Vizyon değil, emperyalist proje!

İbrahim Kalın'ın Devlet Bahçeli ziyaretinde dikkat çekmişti

Bodrum'dan kaçanlar Bozburun'a geliyor

Geri Dönüş

Erdoğan 'Bu hayra alamet değil' diyerek uyardı

Savcı, Hablemitoğlu suikastı davasında 6 sanığa ağırlaştırılmış müebbet istedi

PKK'ya geri dönüş yolu! Etkin pişmanlık genişliyor

Gazi Meclis, 1921 Anayasası ve İkili İktidar
