Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0624
Dolar
Arrow
34,1295
İngiliz Sterlini
Arrow
44,5429
Altın
Arrow
2955,0000
BIST
Arrow
8.793

Koçyiğit ve Temelli açıkladı: İlk 4 madde ve 66. madde gündeme gelirse DEM Parti ne yanıt verecek?

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Anayasa tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Koçyiğit, "Kırmızı çizgilerin olduğu yerde uzlaşı olmaz" dedi.

Koçyiğit ve Temelli açıkladı: İlk 4 madde ve 66. madde gündeme gelirse DEM Parti ne yanıt verecek?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesini hedef alan açıklamaları ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin TBMM'nin yeni yasama yılı açılışında DEM Partililerle tokalaşmasının ardından gözler DEM Parti'ye çevrilmişti. 

Son olarak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Bahçeli'nin çıkışını desteklemiş ve Anayasa için geniş toplumsal mutabaakatı işaret etmişti. 

Ankara'da basın toplantısı düzenleyen DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ise sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ANAYASA'NIN İLK 4 MADDESİ

Temelli, Kurtulmuş'un 3. madde açıklaması ve tartışmaların ilk 4 madde üzerinden sürmesine ilişkin, "Anayasa tartışmalarının doğru bir yerden başladığına inanmıyoruz. 'Nasıl bir Anayasa diyerek' bakmak gerekirken, maddelere boğmak, 'nasıl bir Anayasa tartışmasının' önünü tıkamak oluyor. Herkes bir sivil anayasa çağrısı yapıyor. 12 Eylül ruhundan kurtulmak gerekiyor. 'Nasıl bir Anayasa' ve toplumsal mutabakat tartışmalarını öncelemek gerekiyor" dedi.

'KIRMIZI ÇİZGİLERİN OLDUĞU YERDE UZLAŞI OLMAZ'

Koçyiğit ise şunları söyledi:

"İktidarın kafası karışık. Meclis Başkanı bir şey söylüyor. Saray'ın hukuk danışmanı başka bir şey söylüyor.  İlk tur ziyaretleri oldu. AKP niçin Anayasa yapmak istiyor sorusuna yanıt veremiyoruz. Şeffaf bir tartışma yok. 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulalım istiyoruz. Bugün tartışmayı bu kadar kapalı yürütmenin yol aldırmadığı açıktır. Bunun usül ve esası belirlenmeli. Gerçekten bu işin usülü yöntemine dair bir tartışma yok.  Toplumun farklı kesimlerini katacak mısınız? Kadın örgütlerinin, derneklerinin, işçi örgüt ve sendikalarının görüşünü alacak mısınız? Yoksa Saray'da pişen bir taslak mı olacak? O yüzden yanlış bir yerden başlandı. Kırmızı çizgilerin olduğu yerde uzlaşı olmaz"

Koçyiğit ve Temelli ayrıca Anayasa'daki ilk 4 madde ve 66. maddenin gündeme gelmesi halinde DEM Parti'nin ne yanıt vereceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

'GELDİĞİ ZAMAN KONUŞURUZ'

Koçyiğit, "Onu geldiği zaman konuşuruz" derken Temelli ise, "Burada bunu bu şekilde getiriyorlarsa Anayasa yapma niyetleri yoktur. Bence aslında içinde bulundukları zihniyetten kaynaklanıyor. Gelip bu teklifi getiriyorlarsa kim adına getiriyorlar?" ifadelerini kullandı. 


Haber Kaynağı : 12punto

Gülistan Koçyiğit Sezai Temelli DEM Parti Anayasa 66. madde Anayasa'nın 3. maddesi Anayasa'nın ilk 4 maddesi